JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

Obavijest za inzulinske pumpe

Grb

U prvoj sedmici jula nakon petodnevne edukacije zavrseno je postavljanje inzulinskih pumpi drugoj skupini djece dijabeticara koja su prema datim kriterijima bili kandidati za ovu vrstu terapijske sheme. Ujedno je obavljena i tromjesecna kotrola glikoliziranog hemoglobina A1c za prethodnih troje djece kao pokazatelja reguliranosti dijabetesa. Svi roditelji su prošli kroz sistematicnu i kvalitetnu edukaciju provedenu hospitalno od strane dijabetoloskog tima Odjela pedijatrije KBZ. Prva skupina od troje djece nakon tri mjeseca ima odllcne rezultate mjerene HbA1c pokazateljem ali jos i vise općim zadovoljstvom djece, manjim brojem aplikacija i velikom motiviranošću i djece i roditelja da rezultati reguliranosti bolesti budu jos bolji. Svih 5 pumpi je postavljeno djeci sa podrucja Ze-Do kantona iz općina Zenica, Zavidovici, Kakanj prema kriterijima iz Pravilnika o medicinskim pomagalima.

Za 2019 godinu do rebalansa budžeta planirano je 5 pumpi koje su i postavljene kao i finansiranje setova za 2 inzulinske pumpe koje ce prema istim kriterijima propisanim Pravilnikom o medicinskim pomagalima iz 2018 godine kandidati za pumpe moći sami nabaviti što jos uvijek nije realizirano. Nadamo se da ćemo rebalansom budzeta ZZOZDK moći jos jedan broj djece prevesti na terapiju inzulinskom pumpom u ovoj godini te da će planirana sredstva za inzulinske pumpe i prateće setove u iducoj godini biti znatno veca. Djeca dijabetičari ovisna o inzulinu sa podrucja Ze-Do kantona do 18 godina se kontroliraju u Savjetovalištu za dijabetes Odjela pedijatrije, svi su na višekratnim dnevnim dozama inzulinskih analoga i uz veliki trud roditelja, djece i dijabetoloskog tima su u prosjeku jako dobro regulirani. lpak inzulinske pumpe daju jednom broju djece šansu za bolju reguliranost ,dizanje kvaliteta zivota i odlaganje hronicnih komplikacija te je potreba za većim brojem inzulinskih pumpi opravdana.

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica

Informacija iz JU Kantonalna bolnica Zenica

GrbDana, 07.06.2019.god. u KB Zenica na Odjelu ginekologije i porodiljstva je urađen prvi bezbolni porod u našoj bolnici. Bezbolan porod je urađen "Singl shut" metodom koja podrazumjeva obezboljavanje spinalnom infiltracijom male količine lokalnog anestetika i analgetika. Obezboljavanje porodilje u određenom porođajnom dobu radi anesteziolog uz pristanak pacijentice i konsultacije sa ginekologom. KB Zenica i Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje posjeduje neophodnu opremu i kadar za izvođenje ove procedure. Anesteziolozi su prošli edukaciju i trening koji im omogućavaju izvođenje ove procedure. Omogućiti budućim majkama da u najsretnijem danu uživaju bez bola je velika čast i zadovoljstvo. Prva porodilja kao i beba su otpušteni kući, sam porod je protekao bez komplikacija i na veliko zadovoljstvo svih.

Kantonalna bolnica Zenica - prva zdravstvena ustanova sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji na projektu „Izliječimo zdravstvo“

vijest14 06 2019 04Danas su u prostorijama Kantonalne bolnice Zenica, potpisali Memorandum o saradnji, prof. dr. sc. prim. Rasim Skomorac, direktor kantonalne bolnice, i predstavnici Transparency interantional Bosne i Hercegovine (TI BiH) i Centara civilnih inicijativa (CCI), organizacija implemetatora projekta „Izliječimo zdravstvo“, u okviru koga je došlo do navedene saradnje

U borbi protiv korupcije neophodna je transparentnost, koordinacija i komunikacija, te saradnja sa svim uključenim stranama, što je Kantonalna bolnica svojim primjerom i pokazala. Kantonalna bolnica Zenica iskazala je i ranije spremnost da stane u kraj korupciji i učini sve da potencijalne rizike od korupcije u svojoj instituciji svede na minimum. Između ostalog, formiran je Tim za borbu protiv korupcije pri bolnici, te pokrenute procedure za objavu listi čekanja pacijenata. Saradnjom sa organizacijama civilnog društva, Kantonalna bolnica potvrdila je opredjeljenost da radi na prevenciji korupcije, prihvatajući ponuđena rješenja koja uključuju upotrebu modernih alata i inovativnih softverskih rješenja. Saradnja ima za cilj pomoći ustanovi da brže i lakše dalje realizuje aktivnosti u borbi protiv korupcije, te posluži kao primjer dobre prakse koji bi se preslikao i u druge zdravstvene ustanove u zemlji.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi 14. juni

VIJEST 12 06 2019Povodom 14. juna - Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi upućujemo najiskrenije čestitke i zahvalnost našim dobrovoljnim davaocima krvi koji svojom humanom gestom iz dana u dan pomažu u spašavanju života i svojom krvlju učestvuju u liječenju pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Tim povodom će u organizaciji Crvenog križa grada Zenice u Transfuzijskom centru biti organizirani „Dani otvorenih vrata“ 13. i 14.06.2019.godine u vremenu od 08 do 15 sati, te pozivamo sve građane da dođu na akciju dobrovoljnog darivanja krvi, na druženje i priliku da dobiju informaciju više o darivanju krvi. U akciji darivanja krvi pridružit će nam se i Sekcija dobrovoljnih davalaca krvi Elektrodistribucije Zenica. Istim povodom u organizaciji Crvenog križa Općine Žepče održat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostoru Doma zdravlja Žepče.

ČESTITKA ZA RAMAZANSKI  BAJRAM

Grb

Cijenjeni posjetioci naše web stranice, korisnici naših zdravstvenih usluga i poslovni saradnici, islamske vjeroispovijesti, u povodu nastupajućeg praznika Ramazanskog-bajrama upućujemo vam najiskrenije čestitke uz želju da Bajram proslavite u duhu tradicije i običaja, te u dobrom raspoloženju, dijeleći radost sa svojim najdražima.

Menadžment Kantonalne bolnice Zenica