JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

Prenosimo:
Inicijativa za ukidanje ili drastično smanjivanje visine naknada za KGZ i KN ?

Almir Dračo, vijećnik u Gradskom vijeću Zenica uputio je nekoliko zanimljivih inicijativa, posebno ističemo one koje se odnose na ukidanje određenih nameta privredi, kao i inicijativa koja se odnosi na kladionice.

Preuzeto: http://www.direktno.ba/

Zašto inicijativa za ukidanje ili drastično smanjivanje visine naknada za KGZ i KN ?

Kroz protekli dio mandata u GV Zenica bavili smo se većinom infrastrukturnim problemima (koji su,naravno,nezaobilazni),politikanstvom,populističkim skupljanjem poena kod građana,ispoljavanjem lične nekulture kroz vrijeđanja, etiketiranja, omalovažavanja, ismijavanja itd. Vrlo malo ili nikako je bilo konkretnih konstruktivnih odluka koje bi išle u pravcu poboljšanja života običnog građanina, oživljavanja privrede, otvaranja novih radnih mjesta, stvaranje ljepšei pozitivnije slike o Zenici kao privlačnom mjestu za ulaganje domaćih i stranih investitora.

Sa tom namjerom sam na sjednici od 26.07. 2018. podnio vijećničku inicijativu za ukidanje ili drastično smanjivanje naknade za KGZ i KN ( iz kolegijalnih razloga moram da spomenem da su isto pitanje postavili vijećnica Sanja Renić i vjećnik Adnan Šabani). Naravno, kao i što je bila česta praksa u dosadašnjem radu ovog saziva GV, nisam dobio odgovor od nadležne službe u roku propisanom poslovnikom( 30 dana), osim na istoj sjednici od strane Gradonačelnika Fuada Kasumovića, u vidu repliciranja, kroz koje nije pokazana trenutna želja i namjera za istim.

Moram da spomenem da nemam nikakve direktne ili indirektne materijalne koristi od podnošenja ove inicijative, niti sam i od koga izlobiran da ovo podnesem. Jedino mi je cilj da svojim kontinuiranim praćenjem društvenih potreba i problema dam svoj skroman doprinos unapređenju života svih nas, a pogotovo onih koji su kičma društvenog života – privrednici i njihovi uposlenici.Iako nisam ekonomista, ne treba imati mnogo inteligencije pa uvidjeti ovaj problem i nepravdu koja se čini realnom sektoru u Zenici. Raspitujući se za ovu problematiku, dolazim do poraznih činjenica opterećenosti tog sektora brojnim fiskalnim i parafiskalnim nametima, a to je da su ti nameti, u odnosu na zemlje EU i okruženja, najveći.

Usput, hvalimo se dobijanjem BFC certifikata, a veoma smo nepopularni i neprivlačni za ulaganje i, između ostalog, radi ovih parafiskalnih nameta, koje sam na toj sjednici nazvao ,,legalnim reketom“.
Zašto ova inicijativa:
1) Radi rasterećivanja privrede i privrednika od onih nameta koji nisu ni potrebni, ni fer, ni moralni,(opterećenje po zaposleniku u F BiH je 71 %).
2) Stvaranje povoljnijeg ambijenta potencijalnim domaćim i stranim investitorima
3) Jačanje konkurentnosti naših privrednika spram privrednika iz EU I zemalja okruženja
4) Usmjeravanje sredstava koja preduzeća odvajaju za KGZ i KN u direktne nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Teško mi je iz lokalpatriotskih razloga prihvatati činjenicu da naš Grad spada u grupu gradova i općina sa najvećim fiskalnim i parafiskalnim nametima, koja direktno pogađaju mala i srednja preduzeća (još veća sramota je, da je isti namet u manjem BH entitetu ukinut). I onda se čudimo razvijenosti lokalnih manjih sredina u našem komšiluku. To je ono što me posebno motivira za pozitivno rješenje ove inicijative.
Parafiskalni nameti označavaju sve forme plaćanja koja opterećuju privredne subjekte,a od kojih oni ne dobiju ništa zauzvrat, ili dobiju nešto je mnogo manje od onoga što su platili.
Skupljajući podatke za ovu problematiku dolazim, za mene, do zastrašujućih podataka da čak i neproizvodne i neprofitne ustanove i institucije plaćaju ove parafiskalne namete, kao što su zdravstvene ustanove ( na pr. Kantonalna bolnica Zenica 61.907 KM na godišnjem nivou za 2016. god.), Univerzitet u Zenici (46.595, 00KM za 2016.), osnovne i srednje škole (!!!), zatim Rudnik Zenica (240.908,04 KM za KGZ i 15.638,88 KM za KN za 2017, dok za 2018.god Rudnik Zenica za KN treba platiti nevjerovatnih 114.640,20 KM).

Izmjenom Odluke u 2018. godini Rudniku Zenica je povećan iznos za KN skoro za osam puta više u odnosu na prethodnu godinu. Pitam se kako ti subjekti uopšte opstaju?
Nakon pregleda ovih pojedinih iznosa, nisam mogao sakriti svoje zaprepaštenje ovim saznanjima, ali istovremeno i ,,divljenje“ i čuđenje strpljenju svih obveznika plaćanja ovih parafiskalnih harača. Kao laik, ne mogu da shvatim da svaki privredni subjekt koji posjeduje nekretninu mjesečno plaća naknadu za KGZ, a prilikom kupovine građevinskog zemljišta za izgradnju objekta jednokratno je plaćena renta i naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta (KN)! I pitamo se zašto domaći i strani investitori zaobilaze investiranje u našem gradu.

Na pitanje kako nadoknaditi ovaj manjak u budžetu ( a radi se o iznosu od preko 2.500 000 KM), odgovor je lahak. Prije svega ne mogu prihvatiti činjenicu da naš Grad ima ovu vrstu nemoralnih prihoda, bez obzira ko ih je donio i propisao. Zato se smatram odgovornim da se borim za ispravljanje ove nepravde. Zatim, svjedoci smo stalnog povećanja iz godine u godinu, prihoda od indirektnih poreza. Ovo je kratkoročni manjak u budžetu, ali dugoročni dobitak, jer ćemo ovim otvoriti vrata investicijama i za koju godinu, ako Bog da, ponovo imati te prihode. Najvažnije je slanje optimističkih, konkretnih i dobronamjernih poruka domaćim i stranim investitorima, koji u državnom aparatu trebaju imati partnera za opće dobro svih građana. iskreno se nadam razumijevanju Gradonačelnika (koji se takođe u svojoj predizbornoj kampanji pred lokalne izbore 2016, zalagao za ovo) i kolegica i kolega vijećnika, da ćemo imati svijest i odlučnost da ukinemo ili drastično smanjimo ove parafiskalne namete, i time popravimo klimu za ulaganje u naš Grad.
.
Preuzeto: http://www.direktno.ba/

Preuzeto Naša riječ
KANTONALNA BOLNICA ZENICA

U funkciju pušteni novi CT i digitalni RTG aparat

Pacijentima u Kantonalnoj bolnici Zenica od jučer (ponedjeljak) su na usluzi novi uređaj za kompjutersku tomografiju (CT), te novi digitalni RTG aparat. Svečanosti su prisustvovali direktor Bolnice doc.dr. Rasim Skomorac i ministar zdravstva ZDK dr. Dragoljub Brenjo te načelnica Odjela radiološke dijagnostike prof.dr. Alma Efendić. Tokom prezentacije na Odjelu radiologije istaknuto je da će puštanjem u rad novih aparata biti znatno povećan kvalitet usluga pacijentima, smanjene liste čekanja, ali će u svakodnevnom radu, u odnosu na stare aparate, novi donijeti i znatne uštede.

Smanjit će liste čekanja

“Strateški cilj nabavke novog 32-slajsnog CT aparata bio je uvođenje novog procesa akvizicije odnosno skeniranja pacijenata, koji će uz postojeći 40-slajsni CT aparat visoke klase pomoći u skraćivanju liste čekanja i snimanju rutinskih pregleda tako da ćemo, u suštini, imati brži i efikasniji rad na Radiologiji”, kaže načelnica dr. Efendić, koja ističe da u okviru mjesec-mjesec i po dana izvrše sve dijagnostičke pretrage, osim CTLS-a kičme koji se čeka duže.

“Također, hitni slučajevi uopće ne čekaju a onkološki pacijenti kojima je potreban pregled se zakazuju po datumima kada im je pregled potreban”, ističe načelnica Efendić.

“Zadovoljstvo nam je da možemo predstaviti naše nove mogućnosti u okviru Odjela za radiologiju. Puštanjem u rad novih aparata mi podižemo nivo naših usluga, omogućavamo brži protok pacijenata na CT dijagnostici i na neki način štedimo 40-slajsni aparat kojeg ćemo koristiti za komplikovanije usluge. Također, instaliranjem digitalnog RTG aparata i digitalizacijom snimaka izbacuje se korištenje filmova i komora za razvijanje, te potrošnje hemikalija koje se koriste u tom procesu, a značajno podižemo kvalitet snimaka i omogućavamo dostupnost snimaka na svim tačkama u Bolnici tako da nadležni doktor može pogledati i očitati slike na svom računaru”, kaže direktor Skomorac, ističući da digitalizacija značajno podiže nivo usluga Bolnice i pacijentima pruža komoditet jer više sa sobom neće morati nositi snimke koje nekad izgube i moraju ponoviti.

Komandna soba

Po prvi put u BiH instalirana je tzv. komandna soba, odnosno moderna Siemensova “syngo.via” radna stanica na kojoj će ljekari u postprocessingu na jednom mjestu u realnom vremenu imati sve rezultate dijagnostičkih pretraga koje su urađene pacijentu.

“Na toj multimodalnoj radnoj stanici, koja ima velike mogućnosti u postprocessingu, moći će se prikupljati podaci sa svih naših digitalnih aparata, rentgena, CT-a i magnetne rezonance, gdje će radiolog na jednom mjestu moći obrađivati sve te preglede”, kazala je dr. Efendić.

Za nabavku ovih savremenih dijagnostičkih aparata u Kantonalnoj bolnici Zenica Vlada ZDK je izdvojila 650.000 KM. “Vlada ZDK je prošle godine putem Programa kapitalnih ulaganja i putem konta za održavanja opreme i softvera izdvojila za Bolnicu blizu četiri miliona KM i to je najveći iznos kojeg je Vlada izdvojila u dosadašnjem postojanju Bolnice”, kaže ministar Brenjo, koji podsjeća da su u Bolnici aktuelne dvije velike investicije – projekt utopljavanja (putem EBRD-a - 20 mil. KM), te JPP projekt izgradnje interventne kardiologije. (E.B.)

Preuzeto Naša riječ-PDF

Galerija slika-IT Služba KBZ

vijest 02 10 2018   vijest 02 10 2018 07  vijest 02 10 2018 03  vijest 02 10 2018 04 vijest 02 10 2018 05  vijest 02 10 2018 06  vijest 02 10 2018 01 

Održan osmi kongres kardiologa i angiologa BiH

2018 10 1Od 20.-23.09.2018. godine u hotelu Hills u Sarajevu održao se 8.kongres kardiologa i angiologa Bosne i Hercegovine i 4.kongres medicinskih sestara/tehničara Bosne i Hercegovine. Kongres je oganizovan od strane Udruženja kardiologa BiH. Na kongresu je učestvovalo više od 400 učesnika iz 12 zemalja svijeta, a na sesijama su prezentovane aktuelne teme iz oblasti kardiologije. Ljekari i medicinske sestre Odjela interne medicine sa hemodijalizom su uzeli aktivno učešće na kongresu. Oralnim prezentacijama, poster sesijama, te kao članovi radnog predsjedništva na pojedinim sesijama dali su značajan doprinos ovom kongresu. Sa ukupno 10 naučno istraživačkih radova i 4 sestrinska rada uspješno su predstavili našu zdravstvenu ustanovu na ovom značajnom naučnom skupu. Čestitamo im na ostvarenom uspjehu i uloženom trudu, te se nadamo sličnim ostvarenjima i u budućem radu.

 

Svjetski dan srca

2018 09 29Dana 29.09.2018. godine je obilježen Svjetski dan srca. Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskog dana srca u cilju informisanja populacije da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti kod ljudi širom svijeta. Ovogodišnji Svjetski dan srca se obilježava uz slogan: „Moje srce, tvoje srce.“

U Europi od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire oko 4 miliona ljudi, odnosno 45 % od ukupnog broja umrlih. Svake godine obilježavanje Svjetskog dana srca ima različitu tematiku koja se odnosi na ključna pitanja i teme o zdravlju, te ranom otkrivanju i liječenju bolesti srca. Pušenje, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, stres, samo su neki od riziko faktora za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Svrha obilježavanja ovog dana je da se kroz edukaciju javnosti utiče na smanjenje riziko faktora a time direktno i spriječi nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

 

Poštovani predstavnici medija

GrbObavještavamo Vas da će dana, 01.10.2018.godine (ponedjeljak) u 10.30.h u prostoru Odjela radiološke dijagnostike JU Kantonalna bolnica Zenica biti obilježeno zvanično puštanje u rad novog CT aparata i novog digitalnog RTG aparata.

Ovom službenom događaju će biti i prisutni premijer Ze-do kantona Miralem Galijašević, ministar zdravstva Ze-do kantona Dragoljub Brenjo, direktor JU Kantonalna bolnica Zenica doc.dr med.sci.prim. Rasim Skomorac i načelnica Odjela radiološke dijagnostike prof.dr med.sci.prim. Alma Efendić.

Pozivamo vas da propratite ovaj, za našu ustanovu važan događaj, u gore naznačeni datum, satnicu i mjesto održavanja istog i o tome izvjestite javnost.

Srdačan pozdrav,
Odnosi s javnošću JU Kantonalna Bolnica Zenica