JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

 Ukupno 18 pacijenata na liječenju, jedna otpuštena

Grb

U Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno je ukupno 18 pacijenata na liječenju.

Osam ih ima lakši oblik bolesti, sedam srednje teški oblik i liječe se na bolničkom odjelu za infektivne bolesti, a tri su na odjelu intenzivne njege na kiseoničkoj potpori bez respiratora.

Ovih dana se radi testiranje osoblja i pacijenata iz incidenta na Odjelu interne medicine, kada je otkriven pacijent korona pozitivan, koji je došao iz Centra za srce u Tuzli. Za sada nema pozitivnih niti osoblja, niti pacijenata.

Operativni tim KB Zenica 04.04.2020. 11,00 h

Maska na licu i rukavice neophodne za ulazak u Bolnicu

Grb

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, Naredbom Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba i sa zaključcima Operativnog tima Kantonalne bolnice Zenica sa sastanka održanog 30.03.2020 godine, Direktor Bolnice je donio NAREDBU da sva lica i pacijenti (osim u vitalnoj ugroženosti) ne mogu ući u Bolnicu bez maske na licu i rukavica. (mogu se koristiti sve vrste maski)

Operativni tim KB Zenica 30.03.2020. 14,00 h

Obavještenje pacijentima

GrbPri prijemu i liječenju pacijenata smo uočili da dosta pacijenata ne daju tačne podatke o pozitivnoj epidemiološkoj anketi i ne prijave da su imali neki kontakt sa osobama u izolaciji ili zaraženim Korona virusom. Navodno se među stanovništvom prenosi mišljenje, da je bolje ne prijaviti i sakriti taj podatak, jer će im tako u Bolnici biti uskraćena zdravstvena uslugu, pa obavještavamo građane i buduće pacijente:

  1. U skladu sa epidemiloškom situacijom, preporukama i naredbama struke i kriznih štabova u svrhu kontrole infekcije Korona virusom, a u konačnici zaštite zdravlja stanovništva, u PZZ pa i na ulaznoj kapiji Bolnice se radi epidemiološka anketa.
  2. Svrha ankete nije da pacijentu spriječimo ulazak u Bolnicu i pružanje usluga, nego da isti bude pravilno usmjeren gdje i kako će mu biti pružena usluga. Molimo stanovništvo da budu iskreni i daju tačne podatke kako ne bi došlo do incidentne situacije, prenosa infekcije na uposlenike i druge pacijenate, a time oboljevanja više ljudi i blokade pružanja redovnih zdravstvenih usluga.

Podsjećamo građane da smo svi na ovo i zakonom obavezni jer je Prenošenje zarazne bolesti i Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, krivično djelo (član 225 i 226 KZ FBiH).

Otpušteni prvi pacijenti pozitivni na Korona virus

GrbDanas su iz KB Zenica otpuštena prva tri pacijenta koji su bili na liječenju od infekcije Korona virusom u KB Zenica. Pacijenti su imali lakši oblik bolesti, nakon 15 dana liječenja su negativni na Korona virus. Otpušteni su na kućni nadzor.

Ostala 4 pacijenta na Odjelu za infektivne bolesti su u stabilnom stanju. Pacijent koji je operisan prije dva dana se postepeno oporavlja, skinut je sa respiratora. U zadnja tri dana nismo imali novih pacijenata pozitivnih na Korona virus.

Operativni tim KB Zenica 27.03.2020. 12,30 h

PREDMET NAREDBA:

GrbU skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, a na osnovu Naredbi Kantonalnog kriznog štaba i Operativnog tima Kantonalne bolnice Zenica, Direktor Bolnice donosi:

Naređuje se svim zaposlenicima KB Zenica da su dužni izbjegavati svaki sumnjivi kontakt i isti prijavljivati, a svaki slučaj zloupotrebe i davanja lažnih informacija bice prijavljen nadležnim organima i zatražene mjere i protiv radnika bolnice, kao i protiv osoba sa kojima je ostvaren kontakt.

Ponovo podsjećamo da je svaki radnik Bolnice sa sumnjivim kontaktima obavezan javiti se nadležnom porodičnom doktoru i epidemiologu nadležnog HES-a radi uzimanja epidemiološke anamneze i provođenja daljnjih propisanih procedura.

Svaki radnik bolnice je dužan da prijavi svaki sumnjivi kontakt drugih osoba, o kojem ima saznanja, kako bi se na vrijeme poduzele potrebne mjere.

Zabranjuje se svaki angažman radnika bolnice po bilo kom osnovu i u bilo kom općinskom/gradskom, kantonalnom organu, tijelu ili ustanovi, a bez prethodne saglasnosti direktora bolnice.

Svako odsustvo sa posla po ovom osnovu, a bez dobijene saglasnosti tretiraće se kao povreda radne obaveze. Za upoznavanje radnika s ovom naredbom, za provedbu i kontrolu izvršenja ove naredbe zadužuju se načelnici, glavne sestre i neposredni rukovodioci.

Zenica, 27.03.2020. godine

DIREKTOR

Prof. dr. prim Rasim Skomorac

NAREDBA U PDF-U