JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

 Mjere za prevenciju širenja gripe u skladu sa zaključcima Tima za gripu

U skladu sa zaključcima sa sastanka Tima za utvrđivanje mjera na sprječavanju i suzbijanju širenja gripe, održanog 14.01.2020. a zbog očekivanog povećanog broja akutnih respiratornih insuficijencija i epidemije gripe, pooštrene su mjere za prevenciju i liječenje gripe u našoj ustanovi.

Mjere se sastoje iz:
1. Posjete pacijentima:
- Ograničava se posjeta bolesnicima na tri dana u sedmici, ito Utorkom , Četvrtkom i Nedjeljom od 13-14 h.
- Pri posjeti uz svakog pacijenta može da bude samo jedna osoba.
- Savjetovati posjetu bez bliskog kontakta ( udaljenost od pacijenta najmanje 1 metar).
- Zabranjuje se da u posjeti budu djeca do 7 godina, starije osobe sa hroničnim bolestima i osobe sa simptomima sličnim gripi.
- Potrebno je da se na odjelu obezbijedi med. sestra/tehničar zadužen za regulaciju posjete.
- Obavezno je da posjetilac nosi masku.
- Posjetiocu naložiti higijenu ruku alkoholnim sredstvom iz zidnih dozatora postavljenim pred ulaz na odjel.

Posjeta Profesora iz Amerike Odjelu oftalmologije KB Zenica

GrbObaviještavamo vas da će se u periodu od 11.01 do 16.01.2020.godine, Kantonalna bolnica Zenica, Odjeli oftalmologije i Maksilofacijalne hirurgije, uha, grla i nosa biti domaćini i organizatori edukativne posjete prof. dr. Alon Kahana-e, predsjednika Udruženja akademskih orbitalnih hirurga Sjeverne Amerike i profesora oftalmologije sa Kellogg Eye Centra Univerziteta u Michigenu. Cilj posjete i edukacije je jačanje segmenta okuloplastike i hirurgije orbite u našoj zemlji uz pomoć Udruženja Okuloplastičnih i Rekonstruktivnih Hirurga Amerike (ASOPRS). Posjeta ce uključivati edukaciju za obavljanje složenih operacija dekompresije orbite kod tireoidne orbitopatije i zahtjevnih operacija plastike periokularne regije, te edukativnu radionicu-okrugli stol za mlade oftalmologe iz Bosne i Hercegovine i Regiona, preglede i konsultacije pacijenata.

Čestitka povodom nastupajućih praznika Božića i Nove godine

Cestitka 2020 v6

Uvažene kolegice, kolege, poslovni saradnici i korisnici naših zdravstvenih usluga, u ime menadžmenta J.U. Kantonalna bolnica Zenica upućujemo Vam najiskrenije čestitke povodom nastupajućih praznika katoličkog i pravoslavnog Božića i Nove godine uz puno zdravlja, sreće i uspjeha u nadolazećoj godini na poslovnom i privatnom planu!

Na kraju protekle godine srdačno hvala na dobroj poslovnoj saradnji i povjerenju.

Menadžment
J.U. Kantonalna bolnica Zenica

Iskustvo studentice iz Ukrajine tokom njene pripravničke razmjene na Odjelu neurohirurgije

Od 12. do 30. avgusta 2019. godine, Olena Delich, studentica 6. godine V.N. Karazin Harkovsko nacionalnog univerziteta, imala je priliku proći međunarodni studentski pripravnički staž na neurohirurškom odjeljenju Kantonalne bolnice Zenica (Bosna i Hercegovina).

Opširije na linku:http://medicine.karazin.ua/en/news/612-Successfully-completed-international-internship-in-neurosurgical-department-of-Canton-Hospital-Zenica-by-our-student

OBILJEŽAVANJE PRVOG DECEMBRA, SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV AIDS-A


AIDSPrvi Decembar se u svijetu obilježava kao dan borbe protiv AIDS-a, a ovogodišnji slogan je: “Zajednice čine promjenu“. Aktivnosti u zajednici se odnose na prevenciju, koja je i dalje jeftininja od liječenja, a čine je edukacije i testiranje ljudi sa rizičnim ponašanjem.

 Povodom Prvog Decembra Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Odjel infektologije planira slijedeće aktivnosti:

1. 29.11.2019.: posjeta KPZ Zenica radi savjetovanja i testiranja zatvorenika na HIV
2. 01.12.2019.: u periodu od 08:00 do 20:00 za sve građane savjetovanje i testiranje na HIV – Odjel za infektivne bolesti Kantonalne bonice Zenica
3. 02.12.2019.: posjeta Zavodu za borbu protiv bolesti ovisnosti, radi savjetovanja i testiranja liječenih ovisnika o drogama.