JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi 14. juni

VIJEST 12 06 2019Povodom 14. juna - Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi upućujemo najiskrenije čestitke i zahvalnost našim dobrovoljnim davaocima krvi koji svojom humanom gestom iz dana u dan pomažu u spašavanju života i svojom krvlju učestvuju u liječenju pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Tim povodom će u organizaciji Crvenog križa grada Zenice u Transfuzijskom centru biti organizirani „Dani otvorenih vrata“ 13. i 14.06.2019.godine u vremenu od 08 do 15 sati, te pozivamo sve građane da dođu na akciju dobrovoljnog darivanja krvi, na druženje i priliku da dobiju informaciju više o darivanju krvi. U akciji darivanja krvi pridružit će nam se i Sekcija dobrovoljnih davalaca krvi Elektrodistribucije Zenica. Istim povodom u organizaciji Crvenog križa Općine Žepče održat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostoru Doma zdravlja Žepče.

Ove godine moto Svjetskog dana glasi: „SIGURNA KRV ZA SVE“
Svakih nekoliko sekundi, nekome, negdje, zatreba krv.

Kvalitet i sigurnost transfuzijskog liječenja počivaju na dovoljnom broju dobrovoljnih
davalaca krvi. Svako ko može da daruje krv treba razmisliti o redovnom, dobrovoljnom, neplaćenom davanju krvi. Redovno davanje krvi je potrebno kako bi se osigurala dostupnost krvi i krvnih pripravaka u zdravstvenim ustanovama u kojima se provodi transfuzijsko liječenje. Pravovremena dostupnost sigurne krvi i krvnih pripravaka je neophodna jer pacijenti koji trebaju transfuziju kao dio njihovog liječenja imaju pravo očekivati dovoljne količine sigurne krvi.

Koncept “Sigurne krvi” oslonjen je na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Direktive Europske unije i Preporuke Vijeća Europe:
o Samodovoljnost, održivost i kontinuitet u snabdijevanju krvlju i krvnim pripravcima
o Dobrovoljno, anonimno i neplaćeno davalaštvo krvi
o Jednaka briga o svim davaocima krvi
o Jednaka dostupnost sigurne krvi svim građanima.

Dostupnost sigurne krvi i proizvoda od krvi ključna je komponenta i mjerilo efikasnosti zdravstvenih sistema. Institucija Vlade, nacionalni zdravstveni zavodi, transfuzijske ustanove i službe zadužene za okupljanje davalaca krvi u cilju zadovoljenja nacionalne potrebe za krvlju moraju djelovati jedinstveno:

 ! obezbijediti sisteme i infrastrukturu za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, redovnih, neplaćenih davalaca krvi
 ! uspostaviti i ojačati sisteme osiguranja kvaliteta krvi i krvnih proizvoda kako bi se postigla sigurnost krvi
 ! obezbijediti pružanje kvalitetne zaštite davaocu krvi
 ! promovirati i sprovoditi odgovarajuću kliničku upotrebu krvi
 ! nadgledati cijeli lanac transfuzije krvi.

HVALA VAM ZA DAROVANU KRV

VIJEST 12 06 2019