Arhiva vijesti 2016.

JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

VIJEST-30-12-2016

Održana press konferencija na temu: "Finansiranje JU Kantonalna bolnica Zenica od strane osnivača za 2016. godinu".

vijest 30 12 2016Održana press konferencijaDana, 30.12.2016. godine u u sali za sastanke Direkcije Kantonalne bolnice Zenica je održana press konferencija za medije na temu: "Finansiranje JU Kantonalna bolnica Zenica od strane osnivača za 2016. godinu". Informacije o navedenoj temi predstavnicima medija je prezentirao direktor JU Kantonalna bolnica Zenica doc. dr med. sci. prim. Rasim Skomorac.

Održana press konferencijaSvim prisutnim direktor Bolnice je uputio iskrene čestitke u Novoj 2017. godini a svojim saradnicima se zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj poslovnoj saradnji.

Iako je bilo najavljeno da će gdin. Dragoljub Brenjo, Ministar zdravstva u Vladi Ze-do kantona biti prisutan na press konferenciji, Ministar je uz izvinjenje svoj izostanak opravdao iz zdravstvenih razloga.

Više u video zapisu sa press konferencije, preuzeto sa www.zenicablog.com:

VIDEO PRILOG: https://youtu.be/H1Qp8ByF_eU


VIJEST-29-12-2016

Saopćenje za medije

GrbPoštovani predstavnici medija

Obavještavamo Vas da će dana, 30.12.2016. godine (petak) u 10.00.h u sali za sastanke Direkcije Kantonalne bolnice Zenica biti održana press konferencija za medije. Tema press konferencije je finansiranje JU Kantonalna Bolnica Zenica od strane osnivača za 2016. godinu.

 Prisutnim predstavnicima medija informacije o gore navedenoj temi će prezentirati:
1. Dragoljub Brenjo, Ministar zdravstva u Vladi Ze-do kantona i
2. doc. dr med.sci.prim. Rasim Skomorac direktor KBZ-a

Pozivamo vas da prisustvujete press konferenciji sa gore naznačenim datumom, satnicom i mjestom održavanja iste.
Odnosi s javnošću JU Kantonalna Bolnica Zenica


VIJEST-23-12-2016

Čestitka povodom nastupajućih praznika Božića i Nove godine

GrbPovodom nastupajućih praznika, katoličkog i pravoslavnog Božića i Nove 2017. godine, našim sugrađanima, korisnicima naših zdravstvenih usluga i poslovnim saradnicima upućujemo najiskrenije čestitke.

Menadžment i uposlenici JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-21-12-2016

Novosti u radu u Službi za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola

U Službi za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola JU Kantonalna bolnica Zenica po prvi put su uvedene u praktičnu primjenu slijedeće metode liječenja pacijenata:

Regionalna anestezija

- primjenjuje se za obavljanje, ortopediskih, traumatoloških, neurohirurških i plastičnih i rekonstruktivnih operativnih zahvata (za pacijente koji se podvrgavaju operativnim zahvatima gornjih i donjih ekstremiteta).

- podrazumijeva farmakološko izazivanje neosjetljivosti u jednom dijelu tijela (dio koji će se podvrgnuti operativnom zahvatu) privremenim prekidom sprovođenja impulsa kroz nerv ili inhibicijom razdražljivosti nervnih elemenata. Hemijska sredstva kojima se postiže reverzibilna lokalna anestezija uz očuvanje svijesti pacijenta, nazivaju se lokalnim anesteticima.

- Benefit ove procedure je u tome što nije potrebna mišićna relaksacija, endotrahealna intubacija te mehanička ventilacija pacijenta. Intravenozna primjena medikamenata je svedena na minimum i ogleda se u sedaciji, kako bi se obezbjedio dodatni komfor pacijenta i operatera u radu, a najveći akcenat je na postignutoj višečasnoj analgeziji, koja dodatno podstiče hemodinamsku stabilnost. Ne treba zaboraviti i dodatni benefit u vidu mnogo niže cijene izvođenja regionalnih blokova u odnosu na ranije primjenjivanu opštu endotrahealnu anesteziju.

- Regionalnu anesteziju je peformirala dr Adisa Šabanović, specijalista anesteziolog reanimatolog, nakon obavljene edukacije u Kliničkom centru Rijeka u trajanju od mjesec dana 2015.godine, te nakon obavljene edukacije u Kliničkom centru Rijeka u trajanju od tri mjeseca.Dr Šabanović je prije svega edukovana za ultrazvukom vođenu regionalnu anesteziju, ali s obzirom na nedostatak adekvatne ultrazvučne opreme, regionalna anestezija se tranutno sprovodi uz upotrebu neurostimulatora.

Metoda invazivnog mjerenja krvnog pritiska plasiranjem katerera u arteriju radialis.

- Ovaj vid monitoringa se koristi kod velikih vaskularnih operacija (operacija aneurizme abdominalne aorte), kao i drugih operativnih zahvata koji su praćeni velikim gubitkom krvi i gdje su pacijenti hemodinamski nestabilni. Kod operacija ove vrste je ova metoda već dugi niz godina standard u svijetu. Direktnim mjerenjem arterijskog pritiska dobija se realan uvid u hemodinamski status pacijenta te se omogućuje blagovremeno reagovanje adekvatnom terapijom.
- Na ovaj način je povećana sigurnost pacijenata tokom operativnog zahvata i postoperativnog perioda.
- Metodu je performirao dr Elvis Vujić, specijalista anesteziolog reanimatolog nakon edukacije u UKC Sarajevo.

Perkutana traheotomija
- je način uspostavljanja dišnog puta bez hirurškog zahvata, za koji je neophodan odgovarajući set instrumenata.
- Ova procedura se najčešće radi u JIL-a, rade je obučeni ljekari specijalisti, intenzivisti, anesteziolozi ili ORL specijalisti.
- Urađena je kod pacijentice sa povredom glave, a zbog potrebe za produženom mehaničkom ventilacijom, potpomognutom ultrazvukom.
- Ova procedura se koristi kod pacijenata koji su na aparatu za disanje, sa upalom pluća, traumom glave, paralizom mišića...
- Ovim načinom se izbjegavaju komplikacije hirurške traheotomije u smislu krvarnja, povrede štitne žlijezde, infekcije rane oko traheostome, stenoza traheje, itd.
- Metoda je jednostavna, a rizik po pacijenta minimalan, uz smanjenje troškova liječenja u JIL-a i dužine boravka.

UZV
- U JIL se odnedavno primjenjuje UZV za plasiranje centralnog venskog katetera, dijagnostiku i praćenje pneumotoraksa, pregled plućnog parenhima i endopleuralnih odnosa, orjentacijski pregled organa trbušne šupljine.
- UZV je standard u JIL-a pri svakodnevnom pregledu pacijenata, smanjuje troškove liječenja, dužinu boravka i povećava kvalitet liječenja naših pacijenata.
- Ove metode performirala je dr Asmira Ljuca, specijalista anesteziolog reanimatolog na subspecijalizaciji iz intenzivne medicine, nakon obavljene edukacije u UKC Tuzla i Kliničkom centru Rijeka.


VIJEST-12-12-2016

certifikat 12 12 2016 001JU Kantonalna bolnica Zenica je dobila certifikat kojim se potvrđuje da je nacionalni lider među zdravstvenim institucijama u projektu Screenpro FH u Bosni i Hercegovini.

JU Kantonalna bolnica Zenica je dobila certifikat kojim se potvrđuje da je nacionalni lider među zdravstvenim institucijama u projektu Screenpro FH u Bosni i Hercegovini. Certifikat je uručio voditelj projekta Prof.Dr. Richard Ceska tokom internističkog kongresa 2. PEDIM 2016, Prag (1-2 decembar 2016. u Pragu, Republika Češka ) a u ime JU Kantonalna bolnica Zenica certifikat je primila nacionalna predstavnica ovog projekta Prof. dr. Belma Pojskić, FESC. Certifikat je dodijeljen zbog evidentiranog značajnog napretka projekta sa KB Zenica kao centralnom ustanovom za organizaciju rada, prikupljanje podataka, identificiranje oboljelih od FH i njihov tretman.

Screenpro FH je skrinig program za familijarnu hiperholesterolemiju (FH) u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Zemlje učesnice u projektu su: Bugarska, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Kirgistan, Latvija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska, Ukrajina. Svi podaci o projektu se mogu naći na stranici www.screenprofh.com

Familijarna hiperholesterolemija (FH) je nasljedno uslovljena bolest koja se odlikuje prvenstveno sa povećanim ukupnim holesterolom i LDL holesterolom u krvi. FH je još uvijek, usprkos značajnom napretku, potcijenjen i nedovoljno dijagnosticiran i nedovoljno liječeni poremećaj, a što predstavlja značajan problem jer je time podcijenjen zajednički faktor rizika za prerani razvoj kardiovaskularnih bolesti. Najteži slučajevi su homozigoti i javljaju se: 1 u milion u dječjoj dobi a posljedica je rana kardiovaskularna smrt, dok se heterozigoti javljaju u 1:250 slučajeva, a kardiovaskularna oboljenja doživljavaju u dobi od 30-50 godina (smrtnost kod FH u životnoj dobi 20-40 god je 100 puta veća nego kod ostale populacije).

Posljedice FH su sljedeće:

rana pojava bolesti arterija srca, mozga, bubrega, aorte,
aortalna stenoza kod 30% heterozigota,
povećana smrtnost zbog bolesti srca i krvnih žila do 30.godine života kod homozigota,
karotidna ateroskleroza,
bolovi u zglobovima.

Oboljeli od FH obično nemaju šećernu bolest i visok krvni pritisak, obično nemaju povećanu tjelesnu težinu, iako prisustvo ovih stanja neisključuje prisustvo FH.

vijest-12-12-2016-01Cilj ovog projekta u Bosni i Hercegovini je razvijanje mreže medicinskih centara koji će biti osposobljeni za dijagnostikovanje i tretman FH. Lider u BiH u ovom projektu je JU Kantonalna bolnica Zenica.

Nacionalni koordintor sa saradnicima radi na ovom projektu na volonterskoj osnovi.

Ljekarska komora će podržati ovaj projekat sa bodovanjem svih ljekara koji će učestvovati u njemu, bilo da identifikuju pacijente, bilo da vode istraživanje.


VIJEST-08-12-2016-01

Završan prvi bazni kurs iz ultrazvuka srca u Kantonalnoj bolnici Zenica

vijest 08 12 2016U JU Kantonalna bolnica Zenica je završan prvi bazni kurs iz ultrazvuka srca. Uz voditeljicu kursa prof.dr med.sc.prim. Belmu Pojskić, specijalistu interne medicine i subspecijalistu kardiologa u teoretskom dijelu nastave i praktičnoj edukaciji su učestvovali stručnjaci iz te oblasti u našoj ustanovi:
1. Almir dr Rošić
2. Dinka dr Mehinagić
3. Velibor dr Blažević
4. Emira dr Bajrambašić
5. Mr.med.sci. Ekrema Mujarić.

Program je sadržavao teoretsku i praktičnu edukaciju i to :
a) 30 sati teoretske nastave,
b) urađenih 100 UZV srca i
c) pismeni test evaluacije stečenih znanja.

Prvi bazni kurs iz ultrazvuka srca je završen 08.12.2016.godine podjelom Certifikata koje su uručili direktor Kantonalne bolnice Zenica doc.dr med.sci.prim. Rasim Skomorac i voditeljica kursa prof.dr med.sc.prim. Belma Pojskić.


 VIJEST-08-12-2016

Održana press konferencija na temu: Aktuelna situacija u JU Kantonalna bolnica Zenica sa posebnim naglaskom na informaciju o kreditnom zaduženju i informaciju o stanju medicinske opreme

2016 07 12 UpravaDana, 07.12.2016. godine u u sali za sastanke Direkcije Kantonalne bolnice Zenica je održana press konferencija za medije na temu: Aktuelna situacija u JU Kantonalna Bolnica Zenica sa posebnim naglaskom na informaciju o kreditnom zaduženju i informaciju o stanju medicinske opreme. Informacije o navedenoj temi predstavnicima medija prezentirali su direktor JU Kantonalna bolnica Zenica doc. dr med. sci. prim. Rasim Skomorac sa svojim najužim saradnicima.

Opširnije video snimak: http://www.zenicablog.com/video-uprava-kantonalne-bolnice-svi-dugovi-vraceni-stanje-konsolidovano/

Preuzeto sa www.zenicablog.com i RTV Zenica.


VIJEST-06-12-2016

GrbPoštovani predstavnici medija obavještavamo Vas da će dana, 07.12.2016. godine (srijeda) u 10.00. h u sali za sastanke Direkcije Kantonalne bolnice Zenica biti održana press konferencija za medije na temu:
Aktuelna situacija u JU Kantonalna Bolnica Zenica sa posebnim naglaskom na informaciju o kreditnom zaduženju i informaciju o stanju medicinske opreme.

Pozivamo vas da prisustvujete press konferenciji sa gore naznačenim datumom, satnicom i mjestom održavanja iste.

Odnosi s javnošću JU Kantonalna Bolnica Zenica


VIJEST-24-11-2016

Čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine

GrbCijenjeni građani BiH, korisnici naših zdravstvenih usluga i posjetioci naše web stranice. Upućujemo vam iskrene čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Menadžment i uposlenici Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-23-11-2016

Posljednji pozdrav

Grb

Posljednji pozdrav Uvaženom Prim. dr Talajić Anti specijalisti radiologije, ljekaru Bolnice u mirovini. Iskreno saučešće porodici.


Menadžment i uposlenici JU Kantonalna bolnica Zenica.


VIJEST-10-11-2016

Potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ortopedske bolnice Valdoltra iz Republike Slovenije i naše ustanove

vijest 08 11 2016 03Danas, 10.11.2016.godine u našoj Ustanovi je održana press konferencija povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Ortopedske bolnice Valdoltra iz Republike Slovenije i naše Ustanove.

Memorandum o razumijevanju i saradnji je rezultat dugogodišnje saradnje dvaju Bolnica a na osnovu obostrano iskazane želje za uspostavljanjem saradnje u oblasti edukacije i naučno-istraživačkog rada.
Cilj ovog Memoranduma je generalno unapređenje medicinske skrbi i kvaliteta terapije pacijenta, uz poštivanje najviših moralnih i etičkih standarda. Više informacija o današnjem događaju predstavnicima medija su prezentirali:

mr. biomed. sci. prim. dr Refik Muharemović - Načelnik Službe za ortopediju i traumatologiju
prim.dr Tarik Kapidžić, specijalista ortoped,
Radoslav Marčan, dr. med., specijalista ortoped- Direktor Ortopedske bolnice Valdoltra,
doc. dr. Rihard Trebše, dr. med.,specialist ortoped i
doc. dr med.sci.prim. Rasim Skomorac direktor KBZ-a.

Preuzeto sa Zenica blog: http://www.zenicablog.com/videofoto-saradnja-kbz-i-klinike-valdoltra/


VIJEST-28-10-2016

Obavijest za korisnike zdravstvenih usluga naše ustanove

GrbCijenjeni korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove, informišemo vas da je radi kvara ponovo van funkcije sistem MRI od 25.10.2016. godine. Popravak sistema MRI je u toku i stavljanje u funkciju MRI dijagnostike se, prema navodima ovlaštenih servisera, očekuje vrlo brzo o čemu će naši korisnici biti blagovremeno informirani.


VIJEST-26-10-2016

Službeno uručena vrijedna donacija za potrebe Transfuzijskog centara naše ustanove

vijest 26 10 2016 01U ponedjeljak, 24.10.2016.godine u prostoru Transfuzijskog centra naše ustanove je organizovano službeno uručenje donacije od strane Sekcije dobrovoljnih darivatelja krvi Termoelektrane „Kakanj“ za potrebe Transfuzijskog centra naše ustanove.
Riječ je o donaciji tri nove transportne sklopive stolice koje su namjenske, funkcionalne i praktične stolice za darivatelje krvi.Vrijednost donacije je cca. 4.600,00.Donirane stolice će koristiti Transfuzijski centar prilikom terenskog rada te će na taj način stvoriti mnogo bolje uslove za stručno i u skladu sa zdravstvenim normama sigurno darivanje krvi.

Kolektiv Transfuzijskog centra je predstavnike donatora dočekao na veoma profesionalan i prijateljski način. U protokolarnom dijelu vijest 26 10 2016donacije Načelnica Transfuzijskog centra je biranim riječima iskreno zahvalila donatoru za učinjenu vrijednu i namjensku donaciju, a glavni medicinski tehničar Bolnice, u ime menadžmenta Bolnice, je uručio zahvalnicu donatoru.

Ovom donacijom, su prvenstveno potvrđeni i tradicionalno odlični odnosi i pomoć uposlenicima Transfuzijskog centra.


VIJEST-21-10-2016

Informacija za javnost

GrbU cilju objektivnog informisanja javnosti, a zbog činjenice da se u sredstvima informisanja kao aktuelnoj tematici piše o pojavi bakterije MRSA u našoj ustanovi informišemo Vas o slijedećem: MRSA je jedan soj široko rasprostranjene bakterije koja se zove Staphylococcus aureus (SA), koji je samo rezistentan na većinu antibiotika koji se primjenjuju u liječenju infekcija koje izaziva SA, ali nije nista virulentniji od SA. SA pa čak i MRSA se mogu normalno naći na koži ili sluznici nosa i kod zdravih ljudi u postotku do 30%.

MRSA je odavno prisutna u većoj ili manjoj mjeri u svim bolnicama na svijetu u vidu kolonizacije ili kliconoštva samo kod nekih od dugoležećih bolesnika ili uposlenika. Povremeno, ukoliko se unese u tkiva, MRSA može izazvati infekciju kod ljudi. Kod osoba sa dobrim imunitetom te infekcije imaju sasvim blagi tok, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom mogu poprimiti ozbiljniji oblik.

U Kantonalnoj bolnici Zenica se akcenat stavlja na sprječavanje širenja MRSE sa koloniziranih ili inficiranih bolesnika ili uposlenika na druge pacijente kroz primjenu raznih mjera definisanih namjenskim protokolom.

Kao rezultat toga, trend pojave infekcije MRSA-om je u stalnom opadanju zadnjih godina. Redovnim bakteriološkim kontrolama je primjećeno da je i stopa kolonizacije i kliconoštva sve manja. U ovoj godini smo imali samo jednu MRSA infekciju veoma blage forme, koja je uspješno izliječena. Bilo je i nekoliko slučajeva dolaska MRSA pozitivnih pacijenata iz drugih zdravstvenih ustanova. Stručnim pristupom zdravstvenog osoblja i Sektora za higijensko epidemiološki nadzor, svi ovi slučajevi su stavljeni pod kontrolu, tako da nije bilo širenja infekcije na ostale pacijente i eventualne pojave epidemije.

Kada je u pitanju MRSA, epidemiološka situacija u KBZ je u ovom trenutku odlična. Bolničkim i vanbolničkim pacijentima se ponekad uzimaju tzv. brisevi kože i naravno izdaje nalaz (za internu upotrebu) za svaki bris pojedinačno. Ukoliko bris bude pozitivan na bakteriju MRSA, a nema kliničkih znakova infekcije, to je onda samo dokaz kolonizacije ili kliconoštva, a zdravstvenim radnicima samo podsjetnik da i dalje nastave raditi unutar pravila struke kako bi se spriječilo dalje širenje ili eventualno infekcija.

Odnosi s javnošću JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-17-10-2016

Na Službi za dječije bolesti zvanično počela realizacija projekta „Bolnica-prijatelj djeteta“

vijest 17 10 2016 01Na Službi za dječije bolesti naše ustanove 14.10.2016. godine je upriličeno uručenje čeka za realizaciju projekta „Bolnica-prijatelj djeteta“. Nositelj projekta je Udruženje za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica. Cilj projekta je učiniti djeci boravak u bolnici tokom njihovog liječenja lakšim i ljepšim a vrijeme provedeno u bolnici kroz niz aktivnosti, edukativno-kreativnih radionica i uređenje prostora u kojem djeca borave ugodnim i korisnim.

Udruženje „Naša djeca“ više od dvadeset godina je aktivno prisutno u radu sa djecom hospitaliziranom na odjelu pedijatrije.

Njihovom inicijativom odjel je uz pomoć donatora, partnera projekta, kompaniju DM drogerie markt i Raiffeisen banku opremljen sa dva računara, didaktičkim igrama, slikovnicama i igračkama uz oplemenjivanje zidova slikama i crtežima aktivista Naše djece kao i higijenskim potrebštinama isključivo namjenjenih djeci kompanije Violeta.

Novačana vrijednost projekta je 5.975,00 KM. Planirano trajanje projekta je do februara 2017. godine. Partneri u realizacji projekta su kompanija DM, Raiffeisen banka i Violeta.Generalnom sekretaru Udruženja gdinu. Ernadu Bihorcu ček su uručili gđa. Alma Aščić, članica Uprave DM-a te gdin. Karlheinz Dobnigg, direktor Raiffeisen banke.

Načelnica Službe za dječije bolesti mr. sci. prim. dr Diana Štimjanin- Koldžo je nakon kratkog prezentiranja rada na odjelu iskazala iskrenu zahvalnost nosiocu projekta NVO „Naša djeca“ i poštovanim učesnicima u realizaciji projekta DM drogerie markt i Raiffeisen bank potencirajući važnost ovakvih aktivnosti kojima se boravak djece u bolnici kao i povratak redovnim aktivnostima nakon izlaska iz bolnice čini značajno lakšim i ugodnijim.


VIJEST-07-10-2016

U Kantonalnoj bolnici Zenica boravila expertna misija za transplant program

U JU Kantonalna bolnica Zenica je jučer 06.10.2016. godine (četvrtak) boravila TAIEX Ekspertna misija o razvoju programa doniranja organa od živih i umrlih osoba i programa transplatacije u zdravstvenim ustanovama Federacije BiH.

vijest 07 10 2016Ekspertnu misiju su predvodile dr. Mirela Bušić nacionalna transplatacijska koordinatorica Republike Hrvatske, prim. dr. Lada Sarajlić direktorica Centra za transplantacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravstva i dr Olivera Tadić stručni saradnik Centra za transplantacijsku medicinu. Sastanku koji je održan u uredu direktora JU KBZ doc.dr med. sc. prim. Skomorac Rasima prisustvovali su i članovi eksplantacionog tima JU KBZ, u sastavu prim dr Dervišević Senad, mr sci dr med Nejra Latić Kermo, dr Čaušević Senada, prim dr Spahić Edina, dr Rizvanović Nermina, mr sc dr Hakija Bečulić, doc prim dr sc Harun Hodžić, dr Lejla Hantalašević, dr Hodžić Mirsada i dr Kadić Samra.

vijest 07 10 2016 03Sastanak je bio prilika da se razmjene informacije i iskustva, a također je bilo govora i o unapređenju rada Donorske mreže u FBiH, o stanju i postojećoj situaciji na ovom području i naravno bilo je govora o perspektivama programa.
Nakon održanog sastanka ekspertna misija je obišla Odjeljenje hemodijalize, Odjeljenje nuklearne medicine i Službu za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola, te su se sastali sa Udruženjem dijaliznih i transplatiranih bolesnika FBiH sa kojim se razgovaralao o problemima u transplantacijskom programu u F BiH i načinu rješavanja istih.


VIJEST-30-09-2016

Informacija za javnost iz KBZ-a

Poštovani sugrađani, korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove, informišemo vas da je u sklopu Službe za hirurške bolesti naše ustanove izgrađen bolesnički apartman za potrebe pacijenata koji žele koristiti posebne pogodnosti komfora u bolničkom smještaju. Bolesnički apartmana se sastoji od jednokrevetne sobe sa kupatilom, televizorom i klima uređajem.

Dnevna cijena smještaja u bolničkom apartmanu Službe za hirurške bolesti iznosi 50,00 KM.Navedenu cijenu su obavezni plaćati svi pacijenti koji žele koristiti smještaj u apartmanu, bez obzira na osnov zdravstvenog osiguranja.

Troškovi korištenja apartmana se plaćaju akontativno odmah po smještaju na osnovu procjene ljekara o predviđenom broju dana liječenja s tim da se na kraju liječenja vrši konačan obračun.

FOTO GALERIJA:

vijest 30 09 2016 01 vijest 30 09 2016 02 Vijest 30 09 2016 03 Vijest 30 09 2016 04 Vijest 30 09 2016 05 Vijest 30 09 2016 07

VIJEST-27-09-2016

Posljednji pozdrav

Vijest 27 09 2016Prim. dr Grujici Zečević Uvaženom Prim. dr. Grujici Zečević specijalisti interne medicine, nekadašnjem direktoru RMC-a „Džemal Bijedić“ Zenica. Iskreno saučešće porodici.

Menadžment i uposlenici JU Kantonalna bolnica Zenica

 

 


VIJEST-26-09-2016

Ponovljena obavijest - I Bazični kurs iz ultrazvuka srca

GrbPoštovani, obavještavamo Vas da će se u JU Kantonalna Bolnica Zenica održati I Bazični kurs iz ultrazvuka srca. Voditelj kursa je prof. dr. med. sci. prim Belma Pojskić sa timom kardiologa.

Svi doktori medicine mogu pohađati kurs UZV srca. Ovim kursom se stiču osnovna znanja i u tom okviru će moći raditi ovu pretragu.

Kurs će biti podijeljen u dvije cjeline:
Cjelinu koja se planira uraditi od 7- 10. 10.2016.godine će činiti teoretski dio u trajanju 3 dana i potom praktični dio od 11-15.10.2016. godine.
Učesnici su obavezni uraditi 50 samostalnih pregleda do ispita. Ispit će biti održan 11.11.2016. godine u 14.00 h.

Cijena kursa je 1.500,00 KM.

Potrebno je da zainteresovane matične zdravstvene ustanove dostave prijave sa imenom i prezimenom kandidata –učesnika kursa, i to na adresu: JU Kantonalna Bolnica Zenica, ul. Crkvice 67, sa naznakom ”prijava za I Bazični kurs iz ultrazvuka srca”.
Nakon što JU Kantonalna Bolnica Zenica potvrdi službeno zaprimljenu prijavu za I Bazični kurs iz ultrazvuka srca, zdravstvenoj ustanovi bit će ispostavljena profaktura za uplatu kotizacije.
Zdravstvene ustanove kotizaciju za kurs mogu uplatiti uporedo sa naprijed navedenom prijavom, i to na broj žiro računa za uplatu: 134-010-00000138-94 kod Investiciono- komercijalne banke d.d. Zenica sa naznakom- svrha uplate za I Bazični kurs iz ultrazvuka srca.
Uplata se može izvršiti u dvije rate, s tim da se uplata u cjelosti izvrši do početka kursa.

Radujemo se druženju sa Vama na korisnom kursu.


VIJEST-23-09-2016

Obavijest za korisnike zdravstvenih usluga naše ustanove

Grb


Cijenjeni korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove, informišemo vas da su od 20.09.2016.godine (utorak) počeli sa radom aparati u kabinetu za CT i MRI dijagnostiku u Službi za radiologiju naše ustanove. U cilju obrade što većeg broja pacijenata koji su, zbog kvara aparata, propustili termin za dijagnostičku MRI obradu, u Službi za radiologiju će u narednom period biti organizovan rad u dvije smjene.


VIJEST-19-09-2016

Obavijest o zabrani podjele izbornog reklamnog materijala u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica

GrbDana, 19.9.2016. godine je zabilježena podjela reklamnog materijala od strane jedne političke stranke bez odobrenja nadležnih iz JU Kantonalna bolnica Zenica. Strogo se zabranjuje podjela izbornog reklamnog materijala u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica.

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-19-09-2016

Zahvalnica za donaciju kurbanskog mesa

GrbKantonalna Bolnica Zenica javno zahvaljuje svim sugrađanima privrednim, poslovnim partnerima, a posebno Medžlisu Islamske zajednice Zenica na izraženoj solidarnost sa pacijentima KB Zenica kroz donacije kurbanskog mesa.

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-16-09-2016

Bajramski paketići za najmlađe pacijente u Kantonalnoj bolnici Zenica

GrbPredstavnici Zelenog polumjeseca Ze-do kantona već tradicionalno dugi niz godina, organizuje podjelu bajramskih paketića za najmlađe pacijente, hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici Zenica kako bi bajramski dani ostali u lijepom sjećanju.
I ove godine, u povodu vjerskog praznika Kurban bajrama, a u okviru realizacije projekta “DJECI U POHODE“ predstavnici Zelenog polumjeseca Ze-do kantona sa saradnicima su u duhu tradicije i običaja obradovali najmlađe pacijente u našoj Ustanovi bajramskim paketićima sa željom za uspješan i brz zdravstveni oporavak.

Bajram je radost i ovi lijepi pokloni su jedinstvena prilika da zahvaljujući njima zdravstveni problemi najmlađih pacijenata naše Ustanove bar za trenutak budu zaboravljeni i da se njihov boravak u Bolnici učini ugodnijim.


VIJEST-08-09-2016

Obavijest o načinu prijema donacija kurbanskog mesa

GrbObavijest o načinu prijema donacija kurbanskog mesaPoštovani sugrađani, privredni, poslovni partneri. Molimo Vas da u nastupajućim danima Kurban- bajrama pokažete solidarnost sa pacijentima KB Zenica i kroz donacije kurbanskog mesa omogućite kvalitetniji obrok vašim prijateljima, komšijama, rođacima kao korisnicima naših usluga.
Sve zainteresirane molimo da nas kontaktiraju putem telefona: 032/226-560 ili faxa: 032/226-576 kako bi dogovorili detalje o isporuci doniranog mesa.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.


VIJEST-26-08-2016

Završena edukacija aplikacije portova u KBZ-a

vijest 26 08 2016U periodu od 23-24.08.2016. godine u JU Kantonalna bolnica Zenica (Edukacioni centar, Onkološki odjel pri Službi za onkologiju i radioterapiju i Hemodijalizni odjel pri Službi za unutrašnje bolesti) je prezentiran projekat postavki portova pacijentima navedena dva Odjela.

Ugrađeni port / kateter sistem omogućava dugotrajan i siguran pristup preko cirkulatornog sistema za plasiranje lijekova kako bi se zaštitila netaknuta barijera kože i uveliko se smanjuje rizik od mogućih infekcija.

vijest 26 08 2016 01Edukacija aplikacije portova je organizovana od strane proizvođača portova Paku Med iz Essena i dva edukatora certificirana od strane kompanije Paku Med za postavku portova dr. med. (syr) M. Kamal Koudaimi i gdin. Janez Plankar.Ovo je jedinstvena prilika da su proizvođači ujedno i edukatori u nekoj zdravstvenoj ustanovi.Idejni pokretač ovoga projekta zajedno sa Kantonalnom bolnica Zenica je kompanija Mark Medical-a Sarajevo koji su distributeri navedenog brenda na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Polaznicima edukacije uručene su zahvalnice od strane organizatora. Polaznicima edukacije uručene su zahvalnice od strane organizatora.


VIJEST-12-08-2016

2.obavijest

GrbPoštovani, obavještavamo Vas da će se u JU Kantonalna Bolnica Zenica održati 1. Bazični kurs iz ultrazvuka srca. Voditelj kursa je prof. dr med. sci. prim Belma Pojskić sa timom kardiologa.

Kurs će biti podijeljen u dvije cjeline:

1. Cjelinu koja se planira uraditi od 7 - 10. 10.2016. godine će činiti teoretski dio u trajanju 3 dana i potom praktični dio od 11 -15.10.2016. godine.
2. Dio edukacije se planira uraditi nakon učinjenih 50 samostalnih ultrazvuka srca u matičnim kućama. Iza ovog dijela slijedi praktični ispit nakon kojeg će svaki participant dobiti validni certifikat za rad.


VIJEST-12-08-2016

Obavjest o izdavanju knjige „ Hirurgija tumora centralnog nervnog sistema“ autora Hakije Bečulića sa saradnicima

HakijaBeculicSa posebnim zadovoljstvom obavještavamo kolegice i kolege da je Hakija Bečulić, specijalista neurohirurgije, magistar medicinskih nauka sa saradnicima iz Kantonalne bolnice Zenica, KCU Tuzla i Sarajevo, izdao knjigu „ Hirurgija tumora centralnog nervnog sistema “. Knjiga je prvenstveno namjenjena specijalizantima i specijalistima neurohirurgije ali i ljekarima drugih specijalnosti kao koristan priručnik u svakodnevnom radu.

 Knjiga pruža opsežne informacije iz oblasti liječenja tumora centralnog nervnog sistema od inicijalne kliničke prezentacije, prijema i obrade pacijenta, konzervativnog i operativnog pristupa liječenju uz opis tehnika operativnog uklanjanja tumora. Značajan dio teksta je posvećen patofiziologiji intrakranijalnih ekspanzivnih lezija, utjecaju lezija na intrakranijalne varijable, načinu njihove korekcije kao i preoperativnom, intraoperativnom i postoperativnom tretmanu i obradi pacijenta.

Knjiga je napisana na 474 stranice, sadrži 31 poglavlje, ilustrirana sa 133 slike uzete iz fonda Kantonalne bolnice Zenica iz Službi za neurohirurgiju i radiologiju.
Vrlo je značajno istaći da je ovo prva knjiga ovakve vrste i obima na južnoslovenskim jezicima. Posebno ponosni na autore iz Kantonalne bolnice Zenica svim autorima iskrene čestitke za ovo vrlo vrijedno izdanje i veliki uloženi trud u izradi ovako kvalitetne publikacije.


VIJEST-28-07-2016

Informacija za javnost iz KBZ-a

GrbMinistar zdravstva u Vladi Ze-do kantona prim. dr. Dragutin Brenjo sa menadžmentom KBZ-a 25.7.2016. godine u ranim prijepodnevnim satima obišao je prostorije obuhvaćene poplavom nakon izuzetno jakog nevremena praćenog obilnim padavinama. Zbog velike količine padavina došlo je do zastoja u odvodima otpadnih voda. Poplavom su bile zahvaćene podrumske i prizemne prostorije u pojedinim Odjelima Bolnice što je sanirano vrlo brzom intervencijom svih zatečenih zaposlenika u Bolnici i zaposlenika koji su se odazvali na poziv nadležnih lica.

Tokom posjete ministar zdravstva je detaljno upoznat sa tehničkim nedostacima koji kontinuirano uzrokuju poplave uvjerivši se i sam u starost instalacija i tehničkih loših rješenja radi starosti same zgrade. Kako otklanjanje ovakvih nedostataka iziskuje značajna materijalna sredstva u cilju preveniranja ovakvih situacija nastalih elementarnim nepogodama, ministar Brenjo je dao obećanje da će u skladu sa svojim ovlastima pomoći da se angažiraju nadležne komunalne službe Grada kako bi našli adekvatno tehničko rješenje ovih vrlo neugodnih situacija za Bolnicu.


 VIJEST-28-07-2016

Posjeta Premijera Ze-do kantona povrijeđenim radnicima kompanije „Natron“ Maglaj hospitaliziranim u našoj ustanovi

GrbPremijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je u ranim prijepodnevnim satima 26.7.2016. godine, napustivši započetu sjednicu Skupštine Zedo kantona, posjetio povrijeđene na Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica. Odmah po obavjesti o nesreći u fabrici „Natron“ Maglaj Premijer je kontaktirao KB Zenica da bi dobio relevantne informacije o broju povrijeđenih, težini povreda i stanju povrijeđenih.

Gosp. Galijašević je ponudio pomoć Vlade Ze-do kantona u slučaju bilo kakve eventualne potrebe u toku njihovog liječenja. Tokom posjete u kratkom razgovoru sa povrijeđenima zaželio im je brz i uspješan oporavak.


VIJEST-25-07-2016

Informacija za javnost iz KBZ-a

GrbRadi jučerašnjeg izuzetno jakog nevremena praćenog obilnim padavinama u Zenici došlo je do zastoja u odvodima otpadnih voda i u našoj ustanovi.
Podrumske i prizemne prostorije u pojedinim Odjelima Bolnice su poplavljene. Vrlo brzom intervencijom svih zatečenih zaposlenika u Bolnici i zaposlenika koji su se na poziv nadležnih lica odmah odazvali je izvršena sanacija.
Niko od pacijenata nije bio ničim ugrožen, niti je bilo potrebe za evakuacijom sa Odjela.
Šteta na medicinskoj i ostaloj opremi u Bolnici nije pričinjena, a po izvršenom isušivanju poplavljenih Odjela bit će napravljen uvid u stvarno nastalu štetu. U toku večernjih sati potpuno su očišćeni i dezinfikovani poplavljeni prostori u Bolnici. Danas se u našoj ustanovi obavljaju redovne radne aktivnosti.

Odnosi sa javnošću JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-19-07-2016

Nova anesteziološka procedura „kaudalni blok“ u Službi za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola naše ustanove

GrbPo prvi put u Bosni i Hercegovini u Službi za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola je uvedena u praktičnu primjenu nova anesteziološka procedura “kaudalni blok“ u vođenju dječije anestezije.
Niski periduralni- kaudalni (sakralni) blok, koji se provodi uglavnom kod djece u cilju operativne i postoperativne analgezije kod raznih genitourinarnih i operacija u donjem abdomenu karakteriše jednostavnost izvođenja i sigurnost uz minimum komplikacija što je kod djece izuzetno važno.
Na ovaj način djeca su rađena sigurnijom i manje invazivnom metodom nego što je endotrahealna intubacija.
Metoda osim što je sigurnija mnogo je jeftinija, te pruža veliki finansijski benefit što se vidi u potrošnji potrebnih lijekova.

Iskrene čestitke anesteziološkom timu ljekara predvođenom mladim kolegama na čelu sa doktoricom Šabanović Adisom.


VIJEST-04-07-2016

Čestitka za Ramazanski bajram

GrbCijenjeni posjetioci naše web stranice, korisnici naših zdravstvenih usluga i poslovni saradnici, islamske vjeroispovijesti, u povodu nastupajućeg praznika Ramazanskog-bajrama upućujemo vam najiskrenije čestitke uz želju da Bajram proslavite u duhu tradicije i običaja, te u dobrom raspoloženju, dijeleći radost sa svojim najdražima.

Menadžment Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-15-06-2016

Bazični kurs iz ultrazvuka srca

GrbPoštovani, Obavještavamo Vas da će se u JU Kantonalna Bolnica Zenica održati 1. Bazični kurs iz ultrazvuka srca. Voditelj kursa je prof. dr med. sci. prim Belma Pojskić sa timom kardiologa.
Kurs će biti podijeljen u dvije cjeline:
Cjelinu koja se planira uraditi od 7 - 10. 10.2016. godine će činiti teoretski dio u trajanju 3 dana i potom praktični dio od 11 -15.10.2016. godine.
Dio edukacije se planira uraditi nakon učinjenih 50 samostalnih ultrazvuka srca u matičnim kućama. Iza ovog dijela slijedi praktični ispit nakon kojeg će svaki participant dobiti validni certifikat za rad.

Cijena kursa je 1.500 KM.
Broj računa za uplatu je 134-010-00000138-94 kod Investiciono- komercijalne banke d. d. Zenica sa naznakom - svrha uplate za 1. Bazični kurs iz ultrazvuka srca. Uplata se može izvršiti u dvije rate, s tim da je uplata u cjelosti izvršena do početka kursa.
Svi doktori medicine mogu pohađati kurs UZV srca. Ovim kursom se stiču osnovna znanja i u tom okviru će moći raditi ovu pretragu.
Sve detalje zainteresirane institucije i participanti mogu dobiti od portparola JU Kantonalna Bolnica Zenica Buro Aide, dipl. pravnik na telefon broj: 032/200-430.
Radujemo se druženju sa Vama na korisnom kursu.

Odnosi s javnošću JU Kantonalna Bolnica Zenica


VIJEST-14-06-2016

Čestitamo Svjetski dan dobrovoljnih davaoca krvi!

Vijest 14 06 2016 1Svim našim dobrovoljnim davaocima krvi čestitamo 14. juni Svjetski dan dobrovoljnih davaoca krvi i 22. juni Dan dobrovoljnih davaoca krvi Federacije BiH.
Svake godine države širem svijeta obilježavaju 14. juni, Svjetski dan dobrovoljnih davaoca krvi. Ove godine kampanja teče pod motom „Krv nas sve spaja“.
Usmjerena je na zahvalnost svim davaocima za njihov dar koji spašava živote.
Tezom „Krv nas sve spaja“ budi širu javnu svijest o potrebi redovnog davanja krvi, inspiriše one koji još nisu dali krv da krenu davati.
Takođe, Javnom zdravstvu i zakonodavnim strukturama država ukazuje na važnost odavanja priznanja i zahvale redovnom, neplaćenom, dobrovoljnom davaocu krvi kako bi na principu samodovoljnosti uspjeli u obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi.
U povodu obilježavanja ovih značajnih datuma Transfuzijski centar KB Zenica u saradnji sa CK grada Zenice organizuje „Dane otvorenih vrata“ od 14. - 22.06.2016. u terminu od 8-14 sati.
Pozivamo sve dobrovoljne davaoce i one koji to dosad nisu bili, da daruju krv i svojom krvlju podare nadu za život!


VIJEST-09-06-2016

U JU Kantonalna bolnica Zenica uspješno izvedena šesta eksplantacija doniranih organa

GrbU toku dana, 8.6.2016. godine u JU Kantonalna bolnica Zenica, je uspješno izvedena šesta po redu eksplantacija doniranih organa uz pismenu saglasnost porodice pacijenta koji je preminuo pod dijagnozom moždane smrti u našoj ustanovi od posljedica povreda zadobivenih u prometnoj nesreći. Eksplantacija je urađena u saradnji medicinskih timova zaposlenika JZU UKC Tuzla i zaposlenika JU Kantonalna bolnica Zenica.
Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica neizmjerno se zahvaljuje porodici preminulog pacijenta koji su dali svoju saglasnost da se izvede eksplantacija doniranih organa, na osnovu koje će dobiti šansu i mogućnost za kvalitetniji život ljudi kojima je to bilo neophodno, a što ljekarima naše ustanove predstavlja dodatni motiv da ovaj humani posao nastave da rade u budućnosti.

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica ovom prilikom, još jednom izražava poštovanje i zahvalnost medicinskom timu zaposlenika JU Kantonalna bolnica Zenica koji je na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa.

Menadžment JU Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-08-06-2016

Obavijest za korisnike zdravstvenih usluga naše ustanove

GrbCijenjeni korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove, informišemo vas da je radi problema u snabdijevanju električnom energijom od 18.5.2016. godine van funkcije sistem MRI. Popravak sistema MRI je u toku i stavljanje u funkciju MRI dijagnostike se očekuje vrlo brzo o čemu će naši korisnici biti blagovremeno informirani putem sredstava javnog informisanja.
CT aparat u Službi za radiologiju je vrlo brzo popravljen i u funkciji je od 25.5.2016. godine.


VIJEST-27-05-2016

„INTEGRIUM“ DARUJE SRCEM

vijest 27 05 2016Savez udruženja Bosanaca i Hercegovaca „Integrium“, koja egzistiraju na prostoru Švedske, relativno je nova organizacija. U razmjeni nekoliko rečenica sa uvaženom predsjednicom Saveza udruženja „Integrium“ u Švedskoj, gospođom Razom Kendić, koja kako reče, puni dušu mojim pričama, inspirisanim malim bosanskim čovjekom, Raza mi postade prijatelj. Tu je i zamjenik predsjednika, gospodin Alvid Talundžić.

Sve je počelo spontano, nakon poplava od prije dvije godine, koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. Brojne akcije koje su uslijedile nakon njih, nameću potrebu boljeg organizovanja a time i više pomoći. Nabrojaću samo neke. Pomoć Osnovnoj školi „Kamenica“ u Izačiću kod Bihaća, školi u Hrasnom, Sarajevo, zatim Oborci kod Donjeg Vakufa i muzičkoj školi u Bihaću. Savez udruženja „Integrium“ je prije neki dan, počeo sa realizacijom aktrivnosti na terenu a radi se o dodjeli 21 aparata za anesteziju u devet bolnica i to: Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, JZU Opća bolnica Sanski Most, JZU Dom zdravlja Jajce, JU Bolnica Travnik, JU Opća bolnica Bugojno, JU Kantonalna bolnica Zenica, Univerzitetski klinički centar Tuzla, JZU Kantonalna bolnica Goražde i JU Opšta bolnica Konjic, te školska oprema u Bučevce kod Bužima.

„INTEGRIUM“ DARUJE SRCEMNakon Tuzle, danas poslijepodne (srijeda op.a.) u Upravnoj zgradi KB Zenica, uz potpisivanje ugovora, upriličena je i zvanična predaja tri aparata na korištenje. Predstavnike „Integriuma“ sa predstavnikom donatora i predstavnikom CK F BiH, dočekao je pomoćnik direktora za medicinske poslove, doc. dr. sc. prim. Harun Hodžić sa saradnicima. Nakon dobrodošlice i nekoliko uvodnih riječi doc. dr. sc. prim. Haruna Hodžića, prisutnima se obratila gospođa Raza Kendić, informišući o aktivnostima koje su za relativno kratko vrijeme realizovane u „Integriumu“.

S obzirom da je carinska procedura ulaska roba u našu zemlju poprilično komplicirana i onda kada se radi o donacijama medicinske opreme i školskog namještaja, „Integriumu“ je u ovoj aktivnosti pomogao Crveni križ/krst Federacije BiH sa svojim generalnim sekretarom Namikom Hodžićem, koji je pratio administrativni put doniranih sredstava i danas bio na uručenju istih. Gospodin Namik Hodžić je naglasio kako je ovo prvi projekat koji realizuje u saradnji sa „Integriumom“ ali cijeneći volju ovih dobrih ljudi koji dolaze iz Švedske i njihovu neiscrpnu želju da pomognu, zasigurno ne i posljednji.

Sekretar Saveza udruženja „Integrium“ Enis Kurspahić, rekao je, kako su prikupljene donacije darivane srcem i da niko nije od toga vidio bilo kakvu ličnu korist, te se nada u konačnom, da će korist vidjeti samo pacijenti, što im i jeste cilj.

„INTEGRIUM“ DARUJE SRCEMGospodin Anders Ligdman, predstavnik Salgrenska IC Zapadna Regija Švedske, koja se bavi donacijama i daju puno povjerenje „Integriumu“, naglasio je, da je ovaj projekat jedan vrlo ozbiljan posao koji traje godinu dana, a sve u cilju realizacije pomoći Bosni i Hercegovini. Danas je sretan kada vidi da oprema stiže u prave ruke. Aparati će nakon kompletiranja i neophodnog atesta, biti raspoređeni na Odjel intezivne njege Kantonalne bolnice Zenica. Dobro uigrana ekipa „Integriuma“ koju iz sjene prati dizajner webstranice i realizator komplikovane administracije, gospodin Fehret Kendić, inače suprug gospođe Raze, nastavlja svoj put do Travnika gdje će kušati ćevape, a potom nastaviti put do Bugojna, Jajca i Bihaća. Put dobra. Put darivanja! Ne samo medicinske opreme i školskih potrepština, nego i srca bosanskog i hercegovačkog što kuca u ovim ljudima koje minuli rat kao oluja, baci gore u Švedsku. Misija darivanja se nastavlja, uporedo pripremajući projekte za narednu godinu. Narodna mudrost kaže, da se darovanom konju ne gleda u zube. Ja ću dodati, ni u kopite! Jer je „Integrium“ zajedno sa donatorom, ovim činom pokazao, kako se može koračati naprijed i onda kada pomislimo da smo izbrojali sve svoje korake. Hvala im!

Tekst i slike preuzete sa web portala Bošnjaci.net: http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=59032


 

VIJEST-24-05-2016

Posljednji selam uvaženom Gradonačelniku Grada Zenica Husejinu Smajloviću

husejin smajllslikaU ime zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica i u svoje lično ime, upućujemo izraze iskrenog saučešća u boli koju osjećamo zbog preranog odlaska našeg Gradonačelnika Grada Zenica Husejina Smajlovića, čiji je život prekinula opaka bolest.

U ovom tužnom i teškom trenutku za naše sugrađane, porodicu i prijatelje preminulog Gradonačelnika Husejina Smajlovića, istinskog i dokazanog prijatelja naše ustanove, naše misli su sa porodicom Smajlović u nadi da ćemo porodici olakšati i ublažiti nenadoknadiv osjećaj gubitka, boli i bespomoćnosti koji izaziva gubitak drage osobe i iskrenog prijatelja.

Neka je vječni rahmet njegovoj duši. S neizmjernim poštovanjem i zahvalnošću.

Menadžment JU Kantonalna Bolnica Zenica


 VIJEST-17-05-2016

Održana promocija knjige "Hitna stanja u onkologiji" autorice doc.dr.sci.med.prim. Mekić-Abazović Alme

2016 05 16 11.59.43U ponedjeljak, 16.5.2016. godine u svečanoj Sali 10. na Fakultetu za metalurgiju i metale u Zenici je službeno promovisana knjiga pod nazivom "Hitna stanja u onkologiji" autorice doc. dr. sci. med. prim. Mekić-Abazović Alme. Knjiga je stručna monografija preporučena kao nastavno-naučna literatura za nastavne poredmete "Onkologija sa njegom ", "Urgentna medicina ", i "Urgentna medicina sa njegom" na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici.
Docentica doktor medicinskih nauka, primarujus Mekić-Abazović Alma je na promociji svoje prve knjige pod nazivom " Onkologija sa njegom ", decembra 2013. god., najavila slijedeću publikaciju na koju nismo dugo čekali.
"Onkologija sa njegom " je prihvaćena kao udžbenik na predmetu " Onkologija sa njegom " na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici.
Nova publikacija docentice pod nazivom "Hitna stanja u onkologiji" je takođe prihvaćena kao naučno-nastavna literatura na Zdravstvenom fakultetu na predmetima "Urgentna medicina ", "Urgentna medicina sa njegom " i "Onkologija sa njegom ".
Knjiga je prvenstveno predviđena za studente Zdravstvenog, Medicinskog , Farmaceutskog, i Stomatološkog fakulteta, ali i za ljekare porodične medicine , specijaliste urgentne medicine , pulmologe, subspecijaliste medicinske onkologije i sve profile zdravstvenih radnika koji se bave onkološkim pacijentima.
Na krajnje jednostavan način su prikazani najsavremeniji modaliteti liječenja hitnih onkoloških stanja.

2016 05 16 12.00.05Kao učesnici u organizaciji promocije knjige "Hitna stanja u onkologiji" prisutnim zvanicama obratili su se i doc. dr. med .sci. prim. Rasim Skomorac- direktor JU Kantonalna bolnica Zenica i doc. dr med. sci. prim. Lejla Čalkić, specijalista infektolog, gastroentero-hepatolog, prodekan za nastavu na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici .Uz izrečene čestitke autorici na uspješno završenoj i objavljenoj knjizi, promovirali su da knjiga govori o savremenoj aktuelnoj problematici na osnovu praktičnog rada i iskustva. Pisana je kao naučno- stručno štivo u kojem se precizno opisuju kliničke karakteristike, dijagnostika i terapija onkoloških oboljenja, u knjizi je primjenjeno veliko kliničko iskustvo i naučni pristup brojnim rješenjima, i knjiga predstavlja veliki doprinos 2016 05 16 11.59.37nauci i struci u bosanskohercegovačkoj onkologiji.
Autorica knjige"Hitna stanja u onkologiji" doc.dr.sci.med.prim. Mekić-Abazović Alma se ljubazno zahvalila svima koji su dali svoj profesionalan doprinos u promociji knjige.
Naša ustanova je ponosna jer u svojoj organizaciji ima profesionalan i stručan ljekarski kadar kao što je i doc. dr. sci. med. prim. Mekić-Abazović Alma.
Iz biografije autorici knjige:
doc. dr. sci. med. prim. Mekić-Abazović AlmeAlma Mekić-Abazović je rođena u Zenici. Osnovnu i srednju Medicinsku školu završila je također u Zenici, a Medicinski fakultet u Sarajevu . Specijalizaciju iz Urgentne medicine hospitalnog nivoa okončala je 2000. godine. Mentori su joj bili američki eksperti iz oblasti hirurgije i traumatologije u okviru projekta International Medical Corps. Time je Kantonalna bolnica Zenica bila jedini evropski centar koji je imao segment Urgentne medicine na hospitalnom nivou.
Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2009. godine, je završila subspecijalizaciju iz medicinske onkologije i uspješno odbranila rad iz te oblasti u okviru postdiplomskog studija stručnog nivoa po dvogodišnjem programu. Edukaciju iz Onkologije nastavila je u Onkološkom centru bolnice “Molinete Subalpino” u gradu Torinu, regiji Piemonte u Italiji. Mentori su joj bili italijanski onkolozi. Postala je 2009. godine magistar medicinskih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Tri godine kasnije postala je doktor medicinskih nauka na Medicinskom fakultetu u Tuzli i iste godine dobila titulu “primarijus”. Oktobra 2012. postala je docent na Katedri za hirurgiju Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Autor je dvije knjige koje su prihvaćene kao nastavno-naučna literatura za studente na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici, te 48 naučnih i stručnih radova iz oblasti Onkologije od kojih je većina objavljena u indeksiranim časopisima. U okviru šestomjesečne akcije “Moj doktor je najbolji” sprovedene pod pokroviteljstvom fondacije Sanela Redžepagić ,oktobra 2013., po izboru pacijenata, doc. dr. Alma Mekić-Abazović je, u izuzetno teškoj konkurenciji kliničkih centara cijele države, sa više od hiljadu glasova pacijenata, proglašena za najboljeg onkologa Bosne i Hercegovine.


VIJEST-12-05-2016

Obavijest o promociji knjige

Vijest 12 05 2016 01Poštovane kolegice i kolege obavještavamo Vas da će se promocija knjige pod nazivom „Hitna stanja u onkologiji“, autorice doc. dr. sci. med. prim. Mekić-Abazović Alme, održati dana, 16.5.2016.godine u 12.00h u svečanoj Sali br. 10 Fakulteta za metalurgiju i metale Zenica.
Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate ovaj događaj. Radujemo se zajedničkom druženju.

Odnosi s javnošću JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-06-05-2016

Obavijest o obilježavanju sedmice Euromelanoma

euromelanoma 2016Sedmice EuromelanomaCijenjeni sugrađani korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove i posjetioci naše web stranice obavještavamo vas da povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma kože 15.05.2016.godin te sedmice Euromelanoma Institut za zdravlje i sigurnost hrane u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica organizuje sceening pregled na melanom kože.
Besplatni pregled će se obavljati u periodu od 09.05. do 13.05.2016. godine u suterenu poliklinike - Služba za patronažu u vremenu od 11.00h-14.00h.
Zakazivanje pregleda je potrebno izvršiti pozivom na broj Službe za školsku higijenu instituta za zdravlje i sigurnost hrane na broj telefona: 032/ 448-026 svaki radni dan od 07.00h do 15.00h.

Ovaj tradicionalni javno-zdravstveni projekat je po svojoj prirodi medicinski, humanitarni i savjetodavni i treba da ispuni tri osnovna cilja: prevencija, obrazovanje i informiranje, tj. da doprinese podizanju svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Rana dijagnoza raka kože je vrlo važna zbog toga što su izgledi za izlječenje manji ukoliko se ova bolest otkrije u uznapredovanoj fazi, pa je stoga poticanje edukacije o ovoj bolesti, samopregledi kao i stručni pregledi od strane ljekara u općoj populaciji od iznimnog značaja, a posebno ako se zna da madeži mogu biti sasvim uobičajeni na koži i da ih gotovo svi imaju.

Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline, od kojih najčešće obolijevaju osobe između 40 i 60 godina starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječijoj i adolescentnoj dobi.Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim faktorom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma. Poseban rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intezivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica kože uzrokovana UV zrakama. Stanice kože imaju mogućnost popravka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja oštećenja.

U posebno rizične skupine ulaze osobe izraziti svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.

U BiH ne postoji registar oboljelih pacijenata od zloćudnih tumora kože, ali je primjetno povećanje koje je na godišnjem nivou iznosi oko 7% novodijagnosticiranih oboljenja.
U ovom projektu učestvuju sljedeći dermatolozi Kantonalne bolnice Zenica:

  • dr Samira Dajić-Hrvanović, specijalista dermatovenerologije i subspecijalista-dermatološke onkologije,
  • dr Aida Muharemović, specijalista dermatovenerologije,
  • dr Damira Frndić, specijalista dermatovenerologije,
  • dr Nikolina Smajlović-Loina, specijalista dermatovenerologije i
  • doc. dr. sc. Irdina Drljević, specijalista dermatovenerologije i subspecijalista-dermatološke onkologije, Dermatološka ordinacija „Dr. Drljević“ Sarajevo.

Kantonalna bolnica Zenica i Institut za zdravlje i sigurnost hrane apeluju i pozivaju posebno punoljetne sugrađane da iskoriste mogućnost besplatnog pregleda na melanom kože i da obave preventivne preglede.


VIJEST-04-05-2016

Završana 1. Bazična škola ultrazvuka abdomena u Kantonalnoj bolnici Zenica

GrbU Kantonalnoj bolnici Zenica je završana 1. Bazična škola ultrazvuka abdomena. Program je sadržavao teoretsku i praktičnu edukaciju - od istorijata ultrazvuka u medicini, osnovnih principa fizike, aparature, načina pregleda bilijarnog trakta, jetre, pankreasa, slezene, bubrega i nadbubrega. Uz voditeljicu škole doc.dr sci. prim. Almu Efendić, specijalistu kliničke radiologije u teoretskom dijelu nastave i praktičnoj edukaciji su učestvovali stručnjaci iz te oblasti u našoj ustanovi.

  • Mr. biomed.sci.prim. dr Zildžić Alma
  • Mr. med.sci.prim. Davorka Dautbegović-Stevanović
  • Mr.biomed.sci.prim.dr Alija Strika
  • Doc.dr biomed.sci.prim. Harun Hodžić
  • Mustajbegović dr Aida
  • Čišić-Kovačević dr Sanja
  • Alijagić- Fazlihodžić dr Zuhreta.

Škola je završena 26.04.2016. godine podjelom Certifikata koje su uručili direktor Kantonalne bolnice Zenica doc.dr med.sci.prim. Rasim Skomorac i voditeljica škole doc.dr sci. prim. Alma Efendić.


VIJEST-28-04-2016

Čestitamo 1.maj Međunarodni praznik rada

vijest 28 04 2016Poštovani sugrađani,upućujemo vam iskrene čestitke povodom nastupajućeg praznika, 1. maja - Međunarodnog praznika rada. Obavještavamo vas da je Zakonom o praznicima (“Službeni list R BiH”, br. 2/92 i 13/94), koji se primjenjuje kao federalni zakon, određeno da je Prvi maj/svibanj Međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana (1. i 2. maja/svibnja). Navedenim Zakonom propisano je da ukoliko jedan od dana u koje se slavi Prvi maj/svibanj padaju u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

S obzirom da Prvi maj/svibanj 2016. godine, pada u nedjelju, obavještavamo vas da su neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine ponedjeljak 2. i utorak 3. maj/svibanj 2016. godine.


Menadžment Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-27-04-2016

Dan otvorenih vrata u KBZ, pregledi glave i vrata

vijest 22 04 2016Društvo može i mora učiniti više za laringektomirane osobe. U Kantonalnoj bolnici prošle sedmice održan je, po četvrti put zaredom, Dan otvorenih vrata kao dio obilježavanja Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata. Tim povodom, članovi hora laringektomiranih osoba “Optimisti” iz Zagreba, su u holu bolnice priredili performans po kojem su njegovi članovi poznati u cijelom svijetu. Osoblje i pacijenti KBZ-a su u jedan glas zapjevali s gostima hitove, a osim osmijeha, vidna je bila i snažna želja za životom.
Dan otvorenih vrataPrema riječima mr Tamare Živković-Ivanović, logopeda u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, potpredsjednice Hrvatske zajednice laringektominiranih, i voditeljice hora, cilj alaringealnog pjevanja, kao vrhunca rehabilitacije i resocijalizacije oboljelih koji su, uglavnom zbog raka grla, izgubili svoj prirodni način govora, je ohrabriti laringektomirane osobe u njihovim teškim životnim izazovima..

“Misija našeg hora I glavna uloga jeste motivacijska za pacijente. Hor je nastao prije 11 godina, a ideja se rodila kada sam razgovarala s jednim pacijentom i on mi je rekao kako mu se bliži unukov rođendan i kako mu izrazito teško pada što ne može pjevati. Zamislio me je, i ja sam pomislila “Zašto da ne?!”. Članovi koje vidite nisu svi koji su u horu i oni predstavljaju svih hiljadu laringektomiranih u Hrvatskoj. Ono što bih voljela naglasiti jeste da kvaliteta života uz dobru stručnu pomoć, ne bi uspjela da nemaju dostupnost pomagala koja im omogućavaju disanje i govor. Upravo zbog toga apeliram na nadležne u zdravstvu u BiH da nešto pokrenu kako bi njihovi pacijenti imali barem slična prava i uvjete kao što je slučaj kod nas. Mi smo se uz puno muke izborili da naši pacijenti budu izrazito dobro opskrbljeni pomagalima. Znate, moramo biti svjesni da ova bolest može pogoditi bilo koga od nas”, rekla je Živković-Ivanović. .
Predsjednik Zagrebačkog kluba laringektomiranih Branko Pašić, član hora, rekao je da je najvažnije, nakon operacije, nastaviti sa životom. Operisan je prije deset godina.
“ Osim što pjevamo, mi i plivamo. Imamo aparate za plivanje. Trudimo se uživati. Družimo se, aktivni smo, posjećujemo druge bolesnike. Popričamo s ljudima koji se bore s istim, dajemo im volju za život. Najbitnije je shvatiti da nema predaje”, poručio je Pašić .

Dan otvorenih vrata, koji je trajao šest sati, iskoristili su brojni građani koji su u redovima čekali specijalističko-konsultativne preglede bez uputnice ili prethodnog naručivanja.


VIJEST-21-04-2016

Obavijest za korisnike zdravstvenih usluga naše ustanove

GrbCijenjeni korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove, obavještavamo Vas da je popravljen linearni akcelerator (LINAC) na Odjelu radioterapije naše ustanove, te da Odjel počinje rad sa pacijentima.

Odnosi s javnošću JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-19-04-2016

Obavijest o obilježavanju Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata

vijest 19 04 2016Obavijest o obilježavanju Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrataCijenjeni korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove i posjetioci naše web stranice obavještavamo vas o slijedećem:
Dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju u našoj ustanovi se održava po četvrti put, kao dio obilježavanja Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata. Tim povodom u četvrtak, 21.04.2016 godine u periodu od 13 do 19 sati specijalisti maksilofacijalne hirurgije i otorinolaringologije u prijemnoj ambulanti Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju JU Kantonalna bolnica Zenica će vršiti specijalističko-konsultativne preglede pacijenata/naših sugrađana, bez uputnice ili prethodnog naručivanja.

Na ovaj način pozivamo naše sugrađane da se odazovu na pomenuti pregled u navedenom terminu.Prošle godine u okviru akcije na 402 lokacije širom svijeta pravovremeno je otkriveno 225 osoba oboljelih od tumora glave i vrata.

Laringektomirani su osobe koje su operacijom, uglavnom zbog raka grla, izgubili svoj prirodni način govora. Totalna laringektomija kao izuzetno mutilirajuća operacija dovodi do drastičnih promjena u načinu i kvaliteti praktično u svim segmentima života. Traumatizam i psihološke implikacije totalne laringektomije su ogromne kako za bolesnika tako i za njegovu okolinu i zahtjevaju multidisciplinarni pristup.

Posebno nam je zadovoljstvo najaviti Hor laringektomiranih osoba Optimisti iz Zagreba koji će nam se kao gosti u okviru projekta predstaviti 21.04.2016.g. u holu ispred Porođajnog odjeljenja Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju Kantonalne bolnice Zenica sa početkom u 12 sati.

Odnosi s javnošću JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-18-04-2016

Radna edukacija ljekara Službe za ORL-MFH naše ustanove u Medipol Klinici u Istanbulu

vijest 18 04 2016Ljekari Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju naše ustanove - prim. dr. Đenad Hodžić i dr. Nermin Hrnčić su na poziv prestižne istanbulske sekcije otoloških hirurga bili gosti na radnoj edukaciji u Medipol Klinici u Istanbulu. Tema radne edukacije su bili sofisticirani operativni zahvati na uhu.
Istanbulska sekcija otoloških hirurga važi za jednu od najboljih na svijetu te će stečena znanja i iskustva biti od velike koristi i za pacijente KBZ. Uz već postojeće razumjevanje menadžmenta KBZ očekuje se uvođenje novih operativnih metoda do kraja ove godine u KBZ- a, posebno operativnih zahvata kod slučajeva potpune gluhoće pacijenata."


VIJEST-14-04-2016

Snježana Gudelj donirala 10.000 KM Kantonalnoj bolnici Zenica

vijest 14 04 2016Višegodišnja teška situacija u bh. zdravstvu nažalost nije zaobišla ni Kantonalnu bolnicu Zenica. Potaknuta posljednjim alarmantnim informacijama iz medija o izrazito lošoj finansijskoj situaciji suvlasnica Poduzeća FIS d.o.o., Snežana Gudelj odlučila je donirati 10.000 konvertabilnih maraka Odjelu za maksilofacijalnu kirurgiju u KB Zenica za nabavku potrebnih kirurških instrumenata i opreme.
Iz osobnog iskustva Snežana Gudelj zna koliko su veliki stručnjaci, profesionalci i ljudi angažirani u ovoj ustanovi, ljudi koji svijet mijenjaju nabolje. Naime, tačno prije godinu dana i sama je bila pacijentica koju je njihova profesionalna ekipa predvođena doktoricama Kadribašić i Vučak, uspješno operirala. Delegaciji Kantonalne bolnice Zenica vaučer u vrijednosti 10.000 KM u ime Uprave Poduzeća FIS uručili su direktorica zajedničkih službi Marijana Čuić i voditelj Pravne službe Bojan Pavlović.

Prema riječima doktorica Kadribašić i Vučak, pristigla donacija je dragocijena podrška u nabavci prijeko potrebne opreme, jer kako vele, novi kirurški instrumenti su im trenutno najpotrebniji kako bi nastavili kvalitetno obavljati i unaprijeđivati svoj posao.

U ime Uprave Kantonalne bolnice Zenica, događaju je prisustvovala i pomoćnica direktora Diana Štimjanin:
“Izražavamo iskrenu zahvalnost i jako nam je drago da u vrijeme kad si mnogi uzimaju za pravo olako blatiti zdravstvo i ljude iz struke, neko od pacijenata zvanično uputi podršku i tople riječi zahvale za našu stručnost, profesinalnost i ljubav koju ulažemo u svakodnevni posao. Zahvaljujem se ovom prilikom i svim svojim kolegama na Odjelu maksilofacijalne kirurgije na iskazanom profesinalnom odnosu.”

Preuzeto sa web stranice www.fis.ba


VIJEST-13-04-2016

Obavijest za korisnike zdravstvenih usluga naše ustanove - Izvršena popravka CT aparata

GrbCijenjeni korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove, informišemo vas da je u ponedjeljak, 11.4.2016. godine otklonjen kvar nastao iznenadnim prekidom napajanja struje i CT aparat je stavljen u punu funkciju u 13.30 sati istog dana. Nakon donošenja odluke UO KBZ-a o davanju saglasnosti za sklapanje Sporazuma o izmirenju dospjelih potraživanja sa „SIEMENS MEDICINA“ d.o.o. Sarajevo i Sporazuma o izmirenju uzajamnih obaveza između JU Kantonalna bolnica Zenica i SIEMENS-a, a po prethodno usvojenoj odluci Vlade Ze-do kantona o odobravanju sredstava za refundaciju troškova finansiranja nabavke opreme i održavanja opreme u JU Kantonalna bolnica Zenica serviseri SIEMENS-a su pristupili otklanjanju kvara.
Odnosi s javnošću JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-11-04-2016

U našoj ustanovi uspješno izvedena prva eksplantacija dječijih organa u BiH

GrbTokom noći između 10.4. na 11.4.2016. godine u JU Kantonalna bolnica Zenica, izvedena je eksplantacija doniranih organa uz saglasnost porodice pacijenta koji je preminuo u našoj ustanovi 10.4.2016. godine. Dječak u dobi 12 godina primljen je u JU Kantonalna bolnica Zenica, 5.4.2016. godine u izuzetno teškom stanju nakon saobraćajnog udesa. Nakon niza provedenih terapijskih mjera nije došlo do poboljšanja stanja pacijenta te je 10.4.2016. godine konzilijarno utvrđena moždana smrt. Nakon obavljenog razgovora sa ocem dječaka i pored ogromne boli i tragedije koja je zadesila porodicu dobiven je pristanak za eksplantaciju organa u svrhu transplantacijskog liječenja.
Eksplantacija oba bubrega, urađena je u saradnji eksplantacionog tima urologa iz UKC-a Tuzla i operativnog tima JU Kantonalna bolnica Zenica. Postupak je protekao uspješno. Transplantacija organa se očekuje u jutarnjim satima 11.4.2016. godine u UKC-u Tuzla. Ovo je prvo održavanje dječijeg donora i eksplantacija dječijih organa u Bosni i Hercegovini.
Služba za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola se zahvaljuje svim kolegama koji su pomogli da se ovakav postupak uspješno provede. JU Kantonalna bolnica Zenica uz izraze najdubljeg saučešća porodici preminulog dječaka iskazuje posebnu zahvalnost za najplemenitiju odluku doniranja organa u trenucima svoje najveće tuge i boli.
Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-06-04-2016

Škola utrazvuka

GrbOd 6.4.2016.-26.4.2016. godine u Edukacionom centru Kantonalne bolnice Zenica se održava Bazični kurs ultrazvuka abdomena. Kurs su organizirali i vode eminentni stručnjaci iz te oblasti u našoj ustanovi. Sastoji se iz zajedničkog baznog teoretskog dijela i praktične nastave u manjim grupama na ultrazvučnim aparatima na odjelima. Polaznici kursa su specijalisti i specijalizanti interne medicine, hirurgije, vaskularne hirurgije, pedijatrije, onkologije i urgentne medicine. Voditelj škole je doc. dr sci. prim. Alma Efendić, specijalista kliničke radiologije.


VIJEST-05-04-2016

Dodjeljen počasni naziv primarijus

GrbPočasni naziv primarijus koji se dodjeljuje kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad i posebne rezultate postignute na zaštiti zdravlja stanovništva i razvoju zdravstva odlukom Ministarstva zdravstva Federacije BiH je dodjeljen ljekarima JU Kantonalna bolnica Zenica. Svečano uručenje odluka o dodjeli naziva primarijus održat će se u četvrtak, 07.04.2016. godine u zgradi Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, ulica Hamdije Kreševljakovića br. 3, sa početkom u 13.00h.

Zvanje primarijus dobili su:

  • Jamal Bader,
  • Hodžić Đenad,
  • Šestić Sabina i
  • Čustović Amir.

Čestitamo ljekarima naše ustanove na značajnoj profesionalnoj tituli, počasnom zvanju primarijus.


VIJEST-29-03-2016

Obavijest za korisnike zdravstvenih usluga naše ustanove

GrbCijenjeni korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove, informišemo vas da je radi strujnog udara došlo do određenog kvara na CT aparatu u Službi za radiologiju. Popravak CT aparata je u toku. Javnost će biti blagovremeno informirana o stavljanju CT aparata u funkciju.

Odnosi s javnošću


VIJEST-14-03-2016

Imenovan direktor JU Kantonalna bolnica Zenica

RasimSkomoracNa osnovu člana 66. stav 1.,2.,4.,5. i 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, člana 54. Statuta JU Kantonalna bolnica Zenica i prethodne saglasnosti Ministarstva zdravstva ZDK, Upravni odbor JU Kantonalna bolnica Zenica na 4. sjednici održanoj dana, 07.03.2016. godine je donio Odluku o imenovanju doc. dr med. sci. prim. Skomorac Rasima na mandatni period od četiri godine, a nakon okončane procedure po raspisanom Javnom oglasu za izbor i imenovanje direktora JU Kantonalna bolnica Zenica.

Imenovani je na dužnost stupio sa danom, 07.03.2016. godine.

 


VIJEST-11-03-2016

Standardizirana edukacija pacijenata oboljelih od dijabetes melitusa u KBZ

U Edukacionom centru KBZ upriličena je dodjela srebrenih Roche certifikata i edukativnog materijala za provođenje edukacije za osobe sa šećernom bolesti na intenziviranoj inzulinskoj terapiji po tzv. Duselldorf-skom modelu nakon provedene edukacije u organizaciji firme Bosnamedic d.o.o. Sarajevo zastupnika Accu-Check Roche.

Vijest 11 03 2016Certifikate su dobili timovi Službe za unutrašnje bolesti-odjel dijabetologije: dr. Mubina Hodžić, dr. Sunita Palo, dipl. med. sestra Mirela Omerspahić, i med. sestra Ermina Isaković. U Službi za dječije bolesti certifikate od 2009. godine imaju mr. sc. prim. dr. Diana Štimjanin-Koldžo i dipl. med. sestra Alisa Mujezinović i provode edukaciju djece i roditelja po ovom modelu.

Edukacija osoba sa dijabetesom je bitan element u svakom programu zbog velikog značaja za aktivan stav prema bolesti, uspjehu liječenja i ostvarenju ciljeva dobre glikemijske kontrole. Uspješna edukacija treba ispuniti: strukturiranost, usklađenost sa terapijskom shemom, prilagodljivost bolesniku i kliničku djelotvornost. „Düsseldorf-ski“ model edukacije je interaktivni edukacijski program koji se primjenjuje u mnogim europskim zemljama, a prilagođen je i za BIH.

Vijest 11 03 2016 1Kratkoročni cilj ove edukacije je standardizirati edukaciju osoba oboljelih od dijabetesa u skladu sa smjernicama Strategije borbe protiv dijabetesa u FBiH 2014-2024 usvojenom u Parlamentu FBiH i povećati nivo znanja i motivacije kod oboljelih za što bolju samokontrolu i samozbrinjavanje. Dugoročni cilj je stvoriti mrežu Centara za dijabetes koja će sprovoditi standardiziranu edukaciju i praćenje osoba oboljelih od dijabetesa, educiranje što većeg broja oboljelih uz osposobljavanje za samozbrinjavanje, bolja regulacija bolesti i prevencija i smanjenje hroničnih komplikacija što sve ukupno daje značajno smanjenje troškova liječenja, zadovoljstvo pacijenata, očuvanje radnoaktivnih sposobnosti pacijenata i podizanje kvaliteta života.


VIJEST-10-03-2016

U Službi za očne bolesti naše ustanove provedena akcija besplatnog mjerenje očnog tlaka za stanovništvo Ze-do kantona

vijest 10 03 2016Kao i prethodnih godina i ove godine JU Kantonalna bolnica Zenica i Služba za očne bolesti je obilježila “Svjetsku sedmicu borbe protiv glaukoma”. Ove godine je Mart. „SVJETSKI MJESEC U BORBI PROTIV GLAUKOMA“.U okviru obilježavanja “Svjetske sedmice borbe protiv glaukoma” u Kantonalnoj bolnici Zenica, u Službi za očne bolesti - Kabinetu za glaukom je dana, 09. 03. 2016. godine u periodu od 10-12h provedena akcija besplatnog mjerenja očnog tlaka za stanovništvo Ze-do kantona. U pozivu upućenom iz naše ustanove stanovništvu Ze-do kantona o pomenutoj akciji je savjetovano da se jave na besplatno mjerenje očnog tlaka u cilju prevencije razvoja glaukoma i to :

  • ukoliko nikada niste izmjerili očni tlak,
  • imate 40 i više godina,
  • imate glavobolje,
  • imate dijabetes,
  • imate hipertenziju/povišen krvni tlak,
  • imate povišene masnoće,
  • ili vam neko u porodici boluje od povišenog očnog tlaka.

vijest 10 03 2016 01Pacijentima koji su se odazvali navedenoj akciji nadležni ljekari u Službi za očne bolesti izmjerili su očni tlak, pregledali očno dno, savjetovali dalji tretman, u slučaju da je to potrebno.
Odziv stanovništva Ze-do kantona u provedenoj akciji je bio i više nego zadovoljavajući. Veliki broj pacijenata je prvi put pristupio ovoj vrsti zdravstvenog pregleda što ukazuje na činjenicu da je svijest stanovištva o ovoj vrsti zdravstvenog problema jako izražena kao i shvatanje o značaju organizovanja ovakvih akcija.

Zadovoljstvo provedenom akcijom besplatnog mjerenja očnog tlaka u Službi za očne bolesti je potpuno zbog činjenice da su pomenutu akciju podražale i mlađe kategorije stanovništva Ze-do kantona.


VIJEST-07-03-2016

Svjetska sedmica u borbi protiv glaukoma

Vijest 11 03 2015Poštovani korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove i posjetioci naše web stranice, na ovaj način vas informišemo o slijedećem: Mart je „SVJETSKI MJESEC U BORBI PROTIV GLAUKOMA“. Od 07. 03. 2016. godine do 11. 03. 2016. godine je “Svjetska sedmica borbe protiv glaukoma”. U okviru obilježavanja “Svjetske sedmice borbe protiv glaukoma” Kantonalna bolnica Zenica i Služba za očne bolesti- Kabinet za glaukom organizira besplatno mjerenje očnog tlaka za građanstvo.

Besplatno mjerenje očnog tlaka će se obaviti dana, 9. marta 2016. godine (srijeda), u periodu od 10-12 h, u Kabinetu za glaukom u Službi za očne bolesti Kantonalne bolnice Zenica ( glavna zgrada Bolnice - ulazni hol-s lijeve strane- I sprat).
Ovom prilikom pozivamo sve građane:

  • ukoliko nikada niste izmjerili očni tlak,
  • imate 40 i više godina,
  • imate glavobolje,
  • imate dijabetes,
  • imate hipertenziju/povišen krvni tlak,
  • imate povišene masnoće,
  • ili vam neko u porodici boluje od povišenog očnog tlaka

da se jave na besplatno mjerenje očnog pritiska u cilju prevencije razvoja glaukoma.

Važno je napomenuti da u pomenutom besplatnom mjerenju očnog tlaka ne učestvuju građani koji imaju verifikovanu glaukomsku bolest.
Glaukom je drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu (uz kataraktu i senilnu makularnu degeneraciju).Procjenjuje se da je 4,5 miliona ljudi u svijetu oslijepilo na oba oka zbog glaukomske bolesti. Danas se glaukom može pravovremeno dijagnosticirati i uspješno liječiti. Provjerite imate li koji od faktora rizika razvoja glaukomske bolesti!
Pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak i dijabetes spadaju u rizičnu skupinu za razvoj glaukoma.

Najčešće su pogođene starije dobne skupine (iako i djeca mogu oboljeti od glaukoma): prevalencija glaukoma u Evropi i Sjedinjenim američkim državama je između 0,5-2% ukupnog stanovništva; tj.pogađa 1% stanovništva starijeg od 40 godina, 2-3% osoba starijih od 70 godina, tj.14% starijih od 80 godina.
Glaukom se najčešće javlja u nekim porodicama. Nije pouzdano dokazano da se glaukom nasljeđuje, ali ako neko od vaših predaka ili bliže rodbine ima glaukom, trebali biste otići na praventivni pregled kod oftalmologa (svake dvije godine nakon što navršite 40 godina starosti).

Povišeni pritisak u oku samo je jedan od faktora rizika za razvoj glaukoma, uz dijabetes, poremećaj krvnog pritiska i pušenja.Poslije višekratnog mjerenja očnog pritiska specijalista oftalmolog će poslati na detaljniji oftalmološki pregled. Kod glaukoma je oštećen vidni živac, što će ustanoviti specijalista za očne bolesti pregledom očnog dna.

Kako prepoznati i liječiti glaukom?

  • Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa.
  • Za početak je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac.
  • Samo oftalmolog može pouzdano izmjeriti očni tlak, pregledati vidni živac, otkriti druge važne simptome ove bolesti i prepoznati rizične faktore; u slučaju sumnje na glaukom, uputit će bolesnika na daljnju dijagnostičku obradu.
  • Za preciznu dijagnozu potrebno je učiniti pregled prednjeg segmenta i očnog kuta (gonioskopija), pregled vidnog polja i procjenu stanja vlakana vidnog živca.
  • Glaukom se može liječiti lijekovima (kapi), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran.

Menadžment KBZ-a i Služba za očne bolesti


VIJEST-03-03-2016

Obaviještenje o stručnom predavanju

GrbSvim članovima Ljekarske komore Ze-do kantona da Ljekarska komora organizuje stručno predavanje, koje će biti održano 10.03.2016. godine (ČETVRTAK) u 18,00 sati u Hotelu ,,Zenica".

 

1. Influenza 2016 - prim. mr sci. med. dr Eldira Hadžić,
Kantonalna bolnica Zenica, služba za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja

2. Zika virus - dr. Almir Begić,
Kantonalna bolnica Zenica, služba za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja

3. Najteži oblici respiratornih, renalnih i hematoloških komplikacija kod pacijenata sa H1N1 na mehaničkoj ventilaciji (MV) - dr. Medarić Šejla
Kantonalna bolnica Zenica Služba za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola


VIJEST-29-02-2016

Čestitamo 1.mart Dan nezavisnosti BiH

GrbCijenjeni građani BiH, korisnici naših zdravstvenih usluga i posjetioci naše web stranice, upućujemo vam iskrene čestitke povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Menadžment i uposlenici Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-17-02-2016

Službeno uručena donacija opreme za bebe i majke porodilje u Porođajnom odjeljenju naše ustanove

vijest 17 02 2016U srijedu, 17. 02. 2016. godine je službeno uručena donacija u vidu opreme za bebe i majke porodilje u Porođajnom odjeljenju naše ustanove. Donator Procter & Gamble International Operations kojeg zastupa Agencija Grey Worldwide d.o.o. Sarajevo je donirao : 2 krevetića, 2 neonatalne stolice i 5028 komada Pampers pelena vel. 0/1. Prema pismenoj izjavi donatora ukupna vrijednost donacije je 1.970,89 KM.
U ime naše ustanove predstavniku donatora je uručena zahvalnica za učinjenu donaciju koja će unaprijediti kvalitet rada u Porođajnom odjeljenju.


VIJEST-05-02-2016

Obavijest za medije

GrbPoštovani mediji, u JU Kantonalna bolnica Zenica zbog novonastale situacije u vezi sa gripom sve detaljne informacije i potvrde na Vaše traženje bit će dostavljene preko rukovodioca Sektora za higijensko epidemiološki nadzor naše Ustanove, gdin-a Mahdija dr Brčaninović, na broj telefona +387 32 20 98 07 i broj mobitela +387 61 19 91 23

Zahvaljujemo Vam se na razumijevanju!

S velikim poštovanjem, ODNOSI S JAVNOŠĆU


VIJEST-27-01-2016

Svečano otvorenje novoopremljenog Porođajnog odjela Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju

vijest 27 01 2016 24U ponedjeljak, 25.01.2016. godine je u JU Kantonalna bolnica Zenica svečano otvorena novoopremljena Služba za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju. Ovim svečanim činom implementiran je Protokol o donaciji, vrijedan cca 490.000,00 € koji je zvanično potpisan 01.12.2015. godine između Općine Kartepe, Republika Turska, Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice.

Zahotvorenje novoopremljenog Porođajnog odjelavaljujući vrijednoj donaciji kompanije Howon Otomotiv InŞaat Malzemeleri Filtre Sistemleri Sanayi we Ticaret u potpunosti je opremljen Porođajni odjel Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju, najmodernijom opremom, prema savremenim zahtjevima i standardima struke za ovu granu medicine. Vrijedna donacija sastojala se od 67 električnih bolničkih kreveta, transportnog inkubatora sa respiratorom, CTG fetal monitora, UZV aparata 4D, UZV aparata standardnog, noćnih ormarića, lampi, stalaka za ctg, ginekoloških preglednih stolica, sterilizatora, porođajnog stola i svega onoga što danas ovaj Odjel čini savremenim i nadasve ugodnim za sve buduće majke koje donose novi život na svijet u našoj Ustanovi. Naravno, da bi nova oprema bila instalirana u opremljenom prostoru, potrudili su se menadžment i uposlenici Bolnice.

vijest 27 01 2016 07U prisustvu mnogobrojnih zvanica v.d. direktor doc.dr.med.sci.prim Rasim Skomorac uručio je najzaslužnijima za realizaciju ovoj projekta zahvalnice, i to: predstavniku donatora gdin-u Cem Kurtisu, predstavniku Ari Medikala gdin-u Mahmutu Guvenu, gdin-u Islamu Zukanu, direktor Ari Medikala d.o.o. Sarajevo, predsjedniku MDD Merhameta gdin-u Šahić Hajrudinu, načelniku Općine Kartepe gdin-u Huseyinu Uzulmez, gradonačelniku Zenice gdin-u Husejinu Smajloviću i premijeru ZDK gdin-u Galijašević Miralemu.
Na kraju svečanosti, nakon presjecanja vrpce gosti su obišli novopremljeni Porođajni odjel Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju i uvjerili se da je donirana oprema isporučena i instalirana, te na opće zadovoljstvo uposlenika Bolnice, menadžmenta i pacijenata izrazili zadovoljstvo učinjenim.


VIJEST-22-01-2016

Obavijest za korisnike usluga naše ustanove i posjetioce

Obavijest 22 01 2015U ponedjeljak, u 14 sati u holu ispred Službe za ženske bolesi, perinatologiju i neonatologiju Kantonalne bolnice Zenica će biti upriličena ceremonija otvaranja novoopremljene Službe.U skladu sa organizacijom svečanosti je potrebno ograničiti kretanje osoblja i pacijenata u vremenskom periodu od 13.00 sat i do završetka svečanosti. Transport pacijenata i kretanje osoblja u tom periodu če biti usmjereno preko Službe za očne bolesti koja je prolazom spojena sa Službom za radiologiju naše ustanove koja če u navedenom vremenskom periodu biti prohodna.

U SKLADU SA ORGANIZACIJOM SVEČANOSTI OBAVJEŠTAVAMO KORISNIKE ZDRAVSTVENIH USLUGA I POSJETIOCE JU KANTONALNA BOLNICA ZENICA DA ĆE DANA 25.01.2016. PONEDJELJAK U VREMENSKOM PERIODU OD 12 DO 16 SATI BITI ZABRANJENA POSJETA LEŽEĆIM PACIJENTIMA U NAŠOJ USTANOVI KAO I ZABRANA ULASKA PRIVATNIH MOTORNIH VOZILA U KRUG BOLNICE, OSIM VOZILA HITNE MEDICINSKE POMOĆI!

MOLIMO DA SE PRIDRŽAVATE GORE NAVEDENOG – JU KANTONALNA BOLNICA ZENICA