Arhiva vijesti 2015.

JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

VIJEST-31-12-2015

Novogodišnji paketići za najmlađe pacijente hospitalizirane u našoj Ustanovi

Novogodišnji paketići za najmlađe pacijente hospitalizirane u našoj UstanoviNa kraju mjeseca decembra novogodišnju prazničnu atmosferu osjetili su i najmlađi pacijenti naše Ustanove. Već tradicionalno našu Ustanovu posjećuju predstavnici Vijećâ učenika srednjih škola : JU „Mješovita srednja škola“, Ekonomska škola i Medicinska škola U Zenici u povodu novogodišnjih praznika, a s ciljem podjele paketića najmlađim pacijentima hospitaliziranim u našoj Ustanovi uz osmišljeni zabavni program.

Posebnost navedenih posjete je u činjenici da se radi o donaciji učenika srednje škole koji su novogodišnje paketiće sami prikupljali, sortirali , ukrašavali i podijelili malim pacijentima.

Novogodišnji paketići za najmlađe pacijente hospitalizirane u našoj UstanoviNovogodišnji paketići sadrže pažljivo odabrane prehrambene artikle, pribor za školu, igračke.Dolazak srednjoškolaca, upoznavanja i darovanje paketića mališanima učinilo je da se napravi jedna vesela atmosfera i izmami osmijeh na licima djece.

Kolektiv i uposlenici naše Ustanove pozdravljaju ovu vrstu aktivnosti i podržavaju izraženu kreativnosti i humanosti.


VIJEST-30-12-2015

Službeno uručena vrijedna donacija Službi za hematologiju

U utorak, 29.12.2015.godine je službeno uručena vrijedna donacija opreme za kardiopulmonalnu reanimaciju (CPR) Službi za hematologiju. Oprema se sastoji od monitora za praćenje vitalnih parametara, automatskog defibrilatora i ambu balona sa maskom za odrasle.

Donator Novartis Pharma Inc. Predstavništvo u BiH je donirao sredstva u iznosu 9.991,80 KM za nabavku opreme za CPR koju je ugovorio sa isporučiocem navedene opreme „INEL-BH“ d.o.o.

DONACIJA Ova vrijedna i namjenska donacija opreme za kardiopulmonalnu reanimaciju (CPR) će neizmjerno poboljšati tretman i status pacijenata visokog rizika u Hematološkom odjelu i povećati nivo zdravstvene njege u našoj Ustanovi.


VIJEST-29-12-2015

Vijeće učenika JU „Mješovita srednja škola“ u Zenici obradovalo novogodišnjim paketićima male pacijente u Službi za dječije bolesti

Vijeće učenika JU „Mješovita srednja škola“ u Zenici obradovalo novogodišnjim paketićima male pacijente u Službi za dječije bolestiPredstavnici Vijeća učenika JU „Mješovita srednja škola“ u Zenici u utorak, 29. 12. 2015. godine su posjetili Službu za dječije bolesti naše Ustanove kako bi uljepšali novogodišnje praznike malim pacijentima hospitaliziranim u ovoj Službi.

Već tradicionalno, Vijeće učenika zajedno sa ostalim učenicima i nastavnicima ove škole realizuje projekat „Novogodišnji paketići za djecu na odjelu Pedijatrije KBZ-a“. Specifičnost projekta i upriličene posjete je u tome da se radi o donaciji učenika srednje škole koji su novogodišnje paketiće sami prikupljali, sortirali , ukrašavali i podijelili malim pacijentima uz osmišljeni zabavni program.

Vijeće učenika JU „Mješovita srednja škola“ u Zenici obradovalo novogodišnjim paketićima male pacijente u Službi za dječije bolestiNovogodišnji paketići sadrže pažljivo odabrane prehrambene artikle, pribor za školu, igračke.Posjeta srednjoškolaca, upoznavanja i darovanje paketića mališanima učinilo je da se napravi jedna vesela atmosfera i izmami osmijeh na licima djece.

Kolektiv Službe za dječije bolesti srdačno se zahvalio na učinjenoj posjeti i izraženoj kreativnosti i humanosti.


VIJEST-25-12-2015

Čestitka povodom nastupajućih praznika Božića i Nove godine

Povodom nastupajućih praznika, katoličkog i pravoslavnog Božića i Nove 2016. godine, svim građanima u Bosni i Hercegovini, našem gradu i dijaspori, korisnicima naših zdravstvenih usluga i posjetiocima naše web stranice, upućujemo najiskrenije čestitke u ime menadžmenta Kantonalne bolnice Zenica.


VIJEST-22-12-2015

Reagovanje Kantonalne bolnice Zenica

Reagovanje Kantonalne bolnice Zenica upućeno uredništvu FTV BiH povodom priloga emitovanog u emisiji „Mreža“.

Opširnije u tekstu dopisa - PDF


VIJEST-18-12-2015

Stručno predavanje za ljekare oftalmologe i pedijatre

U četvrtak, 17.12.2015. godine u 13.00h u Edukacionom centru naše Ustanove je održano predavanje na temu “ROP“ - (retinopathy of prematurity) prematurna retinopatija.

Predavanje su prezentovali ljekari specijalisti oftalmologije Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo:

  1. doc. dr med. sci. prim. Alajbegović-Halimić Jasmina i
  2. mr. sci. dr Denisa Zvizdić.

Predavanje je organizovano za kolege oftalmologe i pedijatre, a sve u cilju razmjene stečenih iskustava i saznanja za unapređenje rada Službe i nastavak daljnje saradnje sa Klinikom za očne bolesti – Odsjeka za orto-pleoptiku Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.


VIJEST-15-12-2015

Službeno uručena donacija madraca i jastuka za Službu za onkologiju i radioterapiju

Danas, 15.12. 2015. godine Služba za onkologiju i radioterapiju naše Ustanove je postala bogatija i opremljenija sa 13 potpuno novih madraca dimanzija 200x90 cm, visine cca 17 cm i 13 potpuno novih jastuka uz madrace. Vrijednost donacije je cca. 3.500,00 KM. U provođenju akcije doniranja madraca za bolnice širom BiH kompanija Delibašić poliuretani d.o.o. „Moj San“ iz Kaknja u svoju društveno odgovornu aktivnost je uključila i našu Ustanovu.

Ovom namjenskom donacijom prostor Službe je kompletno opremljen novim madracima i jastucima. Time su znatno poboljšani uslovi za udobniji smještaj i boravak posebno osjetljive kategorije onkoloških bolesnika, što ovoj donaciji daje poseban značaj.

Načelnica Službe za onkologiju i radioterapiju doc.dr med.sci. prim. Mekić- Abazović Alma i predstavnik donatora kompanije Delibašić poliuretani d.o.o. „Moj San“ gdin. Boris Franjković, menadžer proizvodnje, nisu krili obostrano zadovoljstvo zbog učinjene donacije i načina na koji je ista realizovana.

Uručenjem zahvalnice donatoru, načelnica Službe je izrazila izuzetnu zahvalnost u svoje lično ime, kao načelnika ove Službe, te u ime menadžmenta Kantonalne bolnice Zenica, u ime osoblja Službe i svih onkoloških pacijenata Ze-do kantona i Srednjobosanskog kantona koji sa ovom donacijom plemenitih ljudi, znaju da nisu zaboravljeni i odbačeni.


VIJEST-11-12-2015

Obavijest o stručnom predavanju

U četvrtak, 17. 12. 2015. godine u 13.00 h u Službi za očne bolesti Kantonalne bolnice Zenica će biti održano predavanje na temu ROP“- (retinopathy of prematurity) prematurna retinopatija.

Predavači su ljekari specijalisti oftalmologije Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo:

  1. doc. dr Alajbegović-Halimić Jasmina i
  2. mr. sci. dr Denisa Zvizdić.

Predavanje će biti organizovano za kolege oftalmologe i pedijatre, a sve u cilju unapređenja rada Službe kao i nastavka daljnje saradnje sa Klinikom za očne bolesti – Odsjeka za orto-pleoptiku Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.


VIJEST-03-12-2015

Stručno predavanje iz refraktivne hirurgije - saznanja i iskustva iz laserskog skidanja dioptrije

U srijedu, 02.12.2015. godine u Edukacionom centru Kantonalne bolnice Zenica je održano stručno predavanje iz oblasti refraktivne hirurgije-saznanja i iskustva iz laserskog skidanja dioptrije. Predavanje su održali stručnjaci iz ove oblasti iz Klinike „Svjetlost“ Zagreb i Poliklinike „Svjetlost“ Sarajevo. Posjeta je inicirana u okviru stalnog medicinskog usavršavanja, a u svrhu novih saznanja i iskustava iz laserskog skidanja dioptrije.

Načelnica Službe za očne bolesti sa svojim kolegicama i kolegama je poželjela dobrodošlicu gostima i u znak zahvalnosti za učinjenu posjetu je uručila zahvalnicu za nesebično zalaganje u prezentaciji stečenog znanja i iskustva.


VIJEST-02-12-2015

Delegirani predstavnici iz Republike Turske posjetili Porođajni odjel u našoj Ustanovi i potpisali Protokol o donaciji

U utorak, 01.12.2015. godine delegirani predstavnici iz Općine Kartepe - Republika Turska i premijer Ze-do kantona gospodin Miralem Galijašević su boravili u službenoj posjeti Kantonalnoj bolnici Zenica. U protokolarnom dijelu posjete goste iz Turske i premijera Ze-do kantona, kao domaćini su dočekali predstavnici menadžmenta naše Ustanove i pozvali goste u zajednički obilazak Porođajnog odjela Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju.

Inicijalna posjeta načelnika Općine Kartepe, gospodina Huseyina Uzulmeza Porođajnom odjelu naše Ustanove je upriličena u ranijem periodu kada je gdin. Huseyin i imao priliku vidjeti uslove rad, prostornu i tehničku opremljenost Porođajnog odjela.

Tada se javila ideja za pomoć u smislu donacije potrebne medicinsko-dijagnostičke opreme, ginekološkog inventara i prateće opreme ovom Odjelu. Nakon završenog službenog obilaska Porođajnog odjela delegirani predstavnici iz Turske, premijer Ze-do kantona i v. d. direktora Kantonalne bolnice Zenica doc. dr med. sci. prim. Rasim Skomorac, su se uputili prema zgradi Vlade, gdje im se pridružio i gradonačelnik Grada Zenice gospodin Husejin Smajlović. Zatim, je potpisan Protokol o donaciji između Općine Kartepe (Republika Turska) Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice.

Protokol su potpisali:

  1. Gdin. Huseyin Uzulmez, načelnik Općine Kartepe- Republika Turska, kao nadzorni organ.
  2. Gdin. Cem Kurtis, direktor kompanije HOWON OTOMOTIV INŞAAT MALZEMELERI FILTRE SISTEMLERI SANAYI VE TICARET, kao donator.
  3. „ARI MEDIKAL“ d.o.o. Sarajevo gdin. Islam Zukan, direktor i gdin. Mahmut Guven, predsjednik uprave, kao partner u realizaciji donacije i
  4. „MERHAMET „ MDD BiH gdin. Hajrudin Šahić, predsjednik, kao partner u realizaciji donacije.
  5. Vlada Zeničko-dobojskog kantona gdin. Miralem Galijašević, premijer Kantona, kao primalac donacije i
  6. Grad Zenica gdin. Husejin Smajlović, gradonačelnik.

Ukupna vrijednost donacije je cca 490.000,00 €. Potpisani Protokol o donaciji je početna tačka u realizaciji donacije za rekonstrukciju Porođajnog odjela Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju.

Protokol o Donaciji - pdf


VIJEST-01-12-2015

Obavijest o stručnom predavanju iz refraktivne hirurgije - saznanja i iskustva iz laserskog skidanja dioptrije

Poštovane kolegice i kolege Obavještavamo vas da će u srijedu, 02.12.2015. godine u 13.00 sati u Edukacionom centru (u glavnoj zgradi Bolnice) biti održano stručno predavanje iz refraktivne hirurgije-saznanja i iskustva iz laserskog skidanja dioptrije.

Predavači su eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz Klinike „Svjetlost“ Zagreb i Klinike „Svjetlost“ Sarajevo.

Pozivamo vas da prisustvuju navedenom stručnom predavanju.

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica


VIJEST-26-11-2015

Darivanje majki - porodilja povodom 25. novembra Dana državnosti BiH

U četvrtak, 26.11.2015. godine povodom Dana državnosti BiH, 25. novembra, Klas dd Sarajevo - Članica AS Group je izvršila akciju darivanja majki - porodilja u Porođajnom odjelu Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju naše Ustanove.

MajJU Kantonalna bolnica Zenicakama - porodiljama koje su 25. novembra na svijet donijele novorođenčad - nove građane BiH, su darovani poklon paketi prehrambenih proizvoda uz najljepše želje.Načelnik Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju sa svojim saradnicima, predstavnici kompanije Klas dd Sarajevo, je izrazio zahvalnost i uručio zahvalnicu za učinjenu akciju društveno odgovornog djelovanja.


VIJEST-24-11-2015

Čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Cijenjeni građani BiH, korisnici naših zdravstvenih usluga i posjetioci naše web stranice, Upućujemo vam iskrene čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Na ovaj datum narodi BiH su kroz svoje političke predstavnike na Prvom zasijedanju ZAVNOBIH-a istakli da hoće ono što je i nama danas potrebno, a to je Bosna i Hercegovina u kojoj je garantovana potpuna jednakost i ravnopravnost svih njenih građana, odnosno pripadnika svih naroda.

Upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine je održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu kada su udareni moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.

Granice Bosne i Hercegovine su tada potvrđene i priznate kao rezlutat višestoljetnog političkog, kulturnog i demografskog kontinuiteta i razvitka.

Ovaj historijski datum, obavezuje sve nas, da damo svoj puni doprinos u daljoj izgradnji i jačanju naše države Bosne i Hercegovine.

Svim Bosancima i Hercegovcima sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Menadžment i uposlenici Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-10-11-2015

Najava stručnog predavanja

Obavještavamo Vas da će u organizaciji Komisije za edukaciju Ljekarske komore Zeničko-dobojskog kantona 16.11.2015. godine, u Hotelu "Zenica", u Zenici, velika sala, u 18,00 sati, biti održano stručno predavanje.

Više u PDF izdanju: NAJAVA STRUČNOG PREDAVANJA


VIJEST-10-11-2015

Izvještaj sa drugog kongresa Udruženja neurohirurga jugoistočne Europe (Sarajevo 22-25. oktobar 2015.)

U periodu 22-25. oktobra 2015. godine, u Sarajevu je održan drugi kongres Udruženja neurohirurga jugoistočne Europe (SeENS-Southeast Europe Neurosurgical Society). Kongres je organiziran zahvaljujući angažmanu Udruženja neurohirurga jugoistočne Europe i Udruženja neurohirurga u Bosni i Hercegovini. Za organizaciju kongresa najveći dio obaveza je preuzelo domaće udruženje, pa su u organizacionom odboru vodeću ulogu imali domaći neurohirurzi.

Organizacioni odbor su sačinjavali slijedeći članovi: Rotim Kresimir (Honorary Co President of the Congress), Rasulic Lukas (Honorary Co President of the Congress), Omerhodzic Ibrahim (President of the Organizing Committee), Skomorac Rasim (Co President of the Organizing Committee), Jurisic Josip (Co President of the Organizing Committee), Acar Ferudin, Ahmetspahic Adi, Andreou Alexandros, Barucija Mersad, Beculic Hakija, Bosnjak Marko, Burazerovic Eldin, Celjo Alija, Dzurlic Almir, Enchev Yavor, Ercegovic Zlatko, Filipce Venko, Hadziahmetovic Zoran, Hadzic Ermin, Hadzismailovic Ademir, Hajdarpasic Edin, Hasanagic Avdulah, Ivanisevic Vesna, Jakupovic Selma, Jusic Aldin, Kadenic Esad, Korkut Dzelil, Lakicevic Goran, Lakicevic Novak, Lisica Dino, Livaja Anel, Moranjkic Mirza, Oldashi Fatos, Sajko Tomislav, Savic Ostoja, Selimovic Mirsad, Simic Ljubisa, Solaroglu Ihsan, Tanaskovic Dragan, Tanovic Haris, Vanis Nenad, Vorsic Matjaz, Vulekovic Petar, Zahirovic Salko, Zornic Mirsad.

Nakon završetka kongresa dobili smo veoma pozitivne komentare i kritike. Prema mišljenju najvećeg broja učesnika, kongres je bio organiziran na svjetskom nivou i ne zaostaje za kongresima koje organiziraju europska i svjetska neurohiruška asoccijacija. Na kongresu je učestvovalo preko 400 učesnika iz cijeloga svijeta. Posebno treba naglasiti da su, prisustvovali i svojim predavanjima obilježili ovaj kongres, najveći i najpoznatiji stručnjaci iz neurohirurgije koji su praktično etablirali modernu neurohirurgiju. Među njima treba istaći nekoliko imena, kao što su: Ossama Al-Mefty, Madjid Samii, Tu Yong-Kwan, Helmut Bertalanffy, Nejat Akalan, Memet Özek, Frederick Boop, Melvin Cheatham, Juha Hernesniemi, Takeshi Kawase, Yoko Kato, Pamir Necmettin, Juraj Steno, Franceso Tomasello i mnogi drugi.

Na Univerzitetsko-klinčkom centru Sarajevo održana su dva prekongresna kursa. Radilo se o praćenju kompleksnih operativnih zahvata uživo, praćenih adekvatnim prezentacijama i diskusijama sa neurohirurzima koji su izvodili operacije. Tema prvog kursa je bila cerebrovaskularna hirurgija i on je održan 21.10. 2015. godine. Radilo se o direktnom praćenju tri kompleksna operativna zahvata iz domena cerebrovaskularne hirurgije koje je izvodio jedan od najpoznatijih cerebrovaskularnih neurohirurga u svijetu, prof. dr. Juha Hernesniemi. Drugi kurs je održan 22.10. 2015.godine i tema mu je bila endoskopska pedijatrijska neurohirurgija. Edukaciju je vodio jedan od najpoznatijih dječijih neurohirurga u svijetu, prof. dr. Memet Özek.

Neurohirurzi Kantonalne bolnice Zenica su učestvovali u svakom segmentu prekongresne edukacije, kao i u organizaciji samog kongresa. Na kongresu smo bili zastupljeni sa dva naučna rada i prezentacije. Teme naših radova su bili: Peripheral nerve surgery in Canton Hospital Zenica (prvi autor Rasim Skomorac), A rare case of primary extramedullary intradural and extradural malignant melanoma of cervical spine (prvi autor Hakija Bečulić). Radovi naših neurohirurga su prošli veoma zapaženo.

Treba naglasiti da je paralelno sa ljekarskim sesijama, održan i Prvi kongres medicinskih sestara jugoistočne Europe. Naše diplomirane medicinske sestre su, također, učestvovale u ovom događaju.

SLIKE SA KONGRESA


VIJEST-23-10-2015

Obavijest o predavanju

PredavanjeU srijedu, 28.10.2015. godine u amfiteatru Zdravstvenog fakulteta u Zenici sa početkom u 16.30. sati u organizaciji Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici i Ljekarske komore Ze-do kantona će biti održano predavanje o temi: „Nodozna bolest štitnjače: Evaluacija dijagnostičkih metoda“. Predavač je Prof. dr. sc. Amra Jakubović Čičkušić, specijalista nuklearne medicine.


VIJEST-22-10-2015

Posjeta predstavnika Udruženja penzionera Grada Zenica KBZ-a

Posjeta predstavnika Udruženja penzionera Grada Zenica KBZ-aU četvrtak, 22.10.2015. godine predstavnici Udruženja/udruge penzionera - umirovljenika Grada Zenice su boravili u posjeti članovima ovog udruženja – penzionerima hospitaliziranim u Kantonalnoj bolnici Zenica. Riječ je o tradicionalnoj posjeti i kontinuiranoj pomoći organizovanoj povodom 25. oktobra – Dana penzionera F BiH. Predstavnici Udruženja su uputili čestitku u povodu Dana penzionera F BiH svim hospitaliziranim bolesnicima-penzionerima uz želju za što brži zdravstveni oporavak i mogućnost uživanja u penzionerskim danima, a za članove Udruženja penzionera Grada Zenice su organizovali i podjelu skromnih poklon paketa.


VIJEST-16-10-2015

Uspjeh mladih doktorica zeničke bolnice

Kantonalna bolnica Zenica s ponosom predstavlja uspjeh dvije mlade doktorice, zaposlenice Bolnice. Naša mlada doktorica Ejubović dr Emina, doktorica medicine na specijalizaciji iz ginekologije i akušerstva je bila najmlađi učesnik COGI kongresa koji je održavan u Budimpešti u periodu 17.-19.09.2015. godine na kojem je i imenovana za ambasadora COGI kongresa.

Riječ je o 22. Svjetskom kongresu Kontroverze u opstetriciji, ginekologiji i infertilitetu koji se održava 2 puta godišnje, a na kojem učešće imaju ginekolozi iz cijelog svijeta. Dr Emina Ejubović je bila jedini i najmlađi predstavnik Bosne i Hercegovine, i uz jednog kolegu iz Srbije, jedina je sa Balkana imala usmenu prezentaciju na temu "Važnost dobre anamneze i fizikalnog pregleda kao preduslova za postavljanje dijagnoze rijetke bolesti".

Osim u sekciji usmenih prezentacija, rad je objavljen i u poster sekciji. Kongres je bio izuzetno organiziran, sa sesijama o ginekologiji, fetomaternaloj medicini i infertilitetu na kojima su bile zastupljene aktuelne teme i dostignuća iz pomenutih oblasti. Zbog dobro primljenog i prezentiranog rada na kongresu, je proglašena za Ambasadora COGI kongresa.

Veoma značajan uspjeh je postigla i naša dr Mersiha Mahmić-Kaknjo

U ponedjeljak 12.10.2015.godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu se desio historijski događaj za medicinu u BH: održan je prvi BH Cochrane simpozij u organizaciji Medicinskog fakulteta u Sarajevu i Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Federacije BH sa temom „Budućnost Cochrane-a i medicine zasnovane na dokazima u BH“.

Cochrane je nezavisna međunarodna organizacija koja okuplja više od 36.000 vrhunskih zdravstvenih profesionalaca volontera iz preko 120 zemalja, a osnovni cilj je obezbijediti nepristrasne dokaze potrebne za donošenje kvalitetnih odluka u medicini i to sistematskim pretraživanjem literature i sumiranjem dokaza u sistematske/sustavne preglede.

Našoj dr Mersihi Mahmić-Kaknjo čestitamo na izvrsnoj moderaciji skupa, a Ljekarskoj/liječničkoj komori Zeničko-dobojskog kantona prvo BH partnerstvo sa Hrvatskim Cochrane-om!

U ime menadžmenta i uposlenika Bolnice, našim doktoricama izražavamo iskrene čestitke za postignuti uspjeh, uz želju za daljim usavršavanjem i napredovanjem u njihovom budućem radu.


VIJEST-29-09-2015

Bajramski paketići za najmlađe pacijente u Kantonalnoj bolnici Zenica

Predstavnici Zelenog polumjeseca Ze-do kantona već tradicionalno dugi niz godina, organizuju podjelu bajramskih paketića za najmlađe pacijente, hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici Zenica kako bi im bajramski dani ostali u lijepom sjećanju.

I ove godine, u povodu vjerskog praznika Kurban bajrama, a u okviru realizacije projekta “DJECI U POHODE“ predstavnici Zelenog polumjeseca Ze-do kantona sa saradnicima su u duhu tradicije i običaja obradovali najmlađe pacijente u našoj Ustanovi bajramskim paketićima sa željom za uspješan i brz zdravstveni oporavak.

Bajram je radost i ovi lijepi pokloni su jedinstvena prilika da zahvaljujući njima zdravstveni problemi najmlađih pacijenata naše Ustanove bar za trenutak budu zaboravljeni i da se njihov boravak u Bolnici učini ugodnijim.


VIJEST-22-09-2015

Čestitka za Kurban-bajram

JU Kantonalna bolnica ZenicaCijenjeni posjetioci naše web stranice, korisnici naših zdravstvenih usluga i poslovni saradnici, islamske vjeroispovijesti, u povodu nastupajućeg praznika Hadži/Kurban-bajrama upućujemo vam najiskrenije čestitke uz želju da Bajram proslavite u duhu tradicije i običaja, te u dobrom raspoloženju, dijeleći radost sa svojim najdražima.

Menadžment Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-22-09-2015

Obavijest o načinu prijema donacija kurbanskog mesa

JU Kantonalna bolnica ZenicaCijenjeni posjetioci naše web stranice i potencijalni donatori kurbanskog mesa, ukoliko ste planirali klati kurbane u sklopu predstojećeg Kurban bajrama, obavještavamo Vas da kao JU KBZ, izražavamo spremnost i želju za prijem donacija kurbanskog mesa iz predstojećeg Kurban bajrama, a u cilju osiguranja kvalitetne ishrane pacijenata.

Poučeni ranijom praksom i iskustvom prijema donacija kurbanskog mesa, na ovaj način Vas obavještavamo o slijedećem:

Obzirom da smo javna ustanova i da se bavimo posebnom vrstom djelatnosti – pružanjem zdravstvenih usluga našim bolesnim sugrađanima, zakonski smo obavezni raspolagati mesom koje je higijenski i mikrobiološki sigurno. Stoga Vas molimo da nam uz Vašu velikodušnu donaciju priložite i bilo kakav dokaz o higijenskoj ispravnosti doniranog mesa!

Molimo Vas i da uslov za učinjenu donaciju ne bude da moramo preuzeti i animalni otpad koji je već nastao na mjestu klanja kurbana.

Sva zainteresirana fizička i pravna lica koja žele učiniti donaciju kurbanskog mesa za našu Ustanovu, molimo da nas kontaktirate putem službenog e-maila: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili faxa broj: 032/226-576 i naznačite nam imena i telefonske brojeve kontakt osoba sa kojima možemo dogovoriti detalje o preuzimanju donacija.

Molimo cijenjene donatore koji namjeravaju lično predati manje količine kurbanskog mesa da se jave na ulaznoj kapiji I Bolnice gdje će dobiti dalje upute u vezi predaje doniranog mesa.

S poštovanjem.

MENADŽMENT JU Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-17-09-2015

Obavijest - Ponovo u funkciji aparat za MR dijagnostiku

JU Kantonalna bolnica ZenicaObavještavamo Vas da je od danas u Službi za radiologiju ponovo u funkciji aparat za MR dijagnostiku, te da je otklonjen kvar na CT simulatoru i Odjel radioterapije počinje sa radom u punom kapacitetu.


VIJEST-14-09-2015

Održana komemorativna sjednica povodom smrti Prim.dr Ferida Fetahagića

Dana 12.09.2015. godine sa početkom u 10 sati održana je komemorativna sjednica povodom smrti Prim. dr Ferida Fetahagića, ljekara ove Ustanove u penziji. Pred prepunom salom amfiteatra Kantonalne bolnice Zenica prisutnim se prvo obratio v. d. direktor JU KB Zenica Prim. doc. dr med. sci. Rasim Skomorac, a potom Prim. dr Harun Drljević, Mr. med. sci. prim. dr Harun Šestić i Prim. dr Tarik Kapidžić.

Prigodnim govorom i dirljivim riječima prisjetili su se vremena koje je su proveli kao radne kolege i saradnici, te ispred kolektiva Kantonalne bolnice Zenica porodici preminulog Prim. dr Ferida Fetahagića prenijeli izraze saučešća zbog gubitka dragog člana porodice i velikog čovjeka.

SLIKE


VIJEST-11-09-2015

Obavijest o održavanju komemorativne sjednice

Prim. dr Ferid FetahagićDuboko ožalošćeni obavještavamo Vas da je kolektiv Kantonalne bolnice Zenica ostao bez jednog požrtvovanog i odanog ljekara hirurga u penziji, našeg dragog prim. dr Ferida Fetahagića. U subotu, 12.09.2015. godine u Amfiteatru JU Kantonalne bolnice Zenica (ulaz u aneks zgrade nasuprot glavnog ulaza u Bolnicu, gdje se nalazi Transfuzijski centar, I sprat) održati će se komemorativna sjednica sa početkom u 10,00 sati povodom smrti prim. dr Ferida Fetahagića, specijaliste opšte hirurgije, nekadašnjeg načelnika Službe za hirurške bolesti, penzionera Kantonalne bolnice Zenica.

Dženaza preminulog prim. dr Ferida Fetahagića će se klanjati u subotu, 12.09.2015. godine u 16.30 sati poslije ikindije namaza, a ukop će se obaviti na mezarju Prašnice sa polaskom ispred Čaršijske džamije.

Knjiga žalosti će biti postavljana u holu ispred Amfiteatra KBZ a nakon komemoracije će bit premještena u glavnu zgradu Bolnice (prizemlje-ulazni hol-s desne strane) KB Zenica. 

Menadžment i uposlenici Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-26-08-2015

Završeni radovi na adaptaciji i rekonstrukciji Službe za onkologiju i radioterapiju

uručena zahvalnica za učinjenu donaciju predstavniku kompanije Almy d.o.o. ZenicaDanas, 26.08.2015. godine u sali za sastanke Direkcije naše Ustanove je održana press konferencija za medije povodom donacije za adaptaciju i rekonstrukciju Službe za onkologiju i radioterapiju od strane kompanija „Almy“ d.o.o. Zenica. Ovim povodom u ime menadžmenta naše Ustanove je službeno uručena zahvalnica za učinjenu donaciju predstavniku kompanije Almy d.o.o. Zenica. Pomenuta donacija je obuhvatila izradu moleraja na cijelom Odjelu visokokvalitetnim ekološkim i perivim bojama koje omogućavaju održavanje primjereno medicinskim prostorijama.

Pored moleraja rekonstruisano je i kupatilo uz jednu bolesničku sobu čime je saniran dugogodišnji problem odvoda. Saniran je i strop u sanitarnom čvoru, uništen učestalim poplavama sa viših etaža. Da bi moleraj bio još više istaknut i zaštićen i poboljšano njegovo održavanje na „najkritičnijim“ zidovima su ugrađene eger ploče sa visokim sjajem. Oštećeni holkeri od PVC poda zamijenjeni su kamenim pločama. Oštećene ivice kamenih klupica na svim prozorima su zaštićene aluminijskim lajsnama kao i rubne ivice zidova kako se ne bi stvorila oštećenja prilikom pomjeranja kreveta i medicinskih pomagala.

U atriju uz novu čekaonicu onkoloških pacijenata su donirane betonske ploče i podložni pijesak kao i metalno stepenište sa podestom kojim je omogućen silazak pacijenata u atrij. Na Službi za radioterapiju donirane su dvije tuš kade sa kabinama i tuš baterijama kako bi se riješio problem nedostatka kupatila za te pacijente.

Izvođač radova je kompanija „Almy“ d.o.o. Zenica. Donirani materijali i radovi iznose cca.26.000 KM.

U obraćanju prisutnim predstavnicima medija predstavnik kompanije Almy d.o.o. Zenica gdin. Seferović Alen, rukovodilac marketing sektora je ,u ime donatora, iskazao zadovoljstvo za učinjenu donaciju.

rDoc. dr med. sci. prim Rasim Skomorac, v.d. direktora naše Ustanove je pohvalio pozitivan primjer relizacije namjenjene donacije čime je kompanije Almy d.o.o. Zenica pokazala svoju društvenu odgovornost time što je značajno doprinjela na poboljšanju uslova hospitalnog boravka i tretmana ove osjetljive populacije pacijenata.

Ova donacija zaslužuje posebno priznanje svojim iznosom, ali ne treba zaboraviti niti učiniti manje vrijednim i druge donatore koji su u ovom postupku donacija bili na usluzi našoj Ustanovi o čemu doc. dr med. sci. prim. Mekić - Abazović Alma, načelnica Službe za onkologiju i radioterapiju kaže:

„Danas sam jako sretna što mogu javno da se zahvalim svim dobrim i plemenitim ljudima koji su svojim donacijama pomogli Službi za onkologiju i radioterapiju. Najveću zahvalnost dugujem kompaniji „Almy“ d.o.o. Zenica koja je, zaista, na velika vrata ušla u ovu Službu sa jednom impozantnom cifrom od oko 26.000 KM.

Naravno, veliku zahvalnost dugujem menadžmentu ove Ustanove bez čijeg razumijevanja ova ideja ne bi bila realizovana. Zahvaljujem i prisutnim medijima. Podsjećanja radi samo ću napomenuti da je Služba za onkologiju sa svojim radom počela maja, 2008. godine na oko 552m2 površine adaptiranog prostora (od decembra 2014. godine Služba je organizirana pod nazivom Služba za onkologiju i radioterapiju).

Već nakon dvije godine ova Služba je svojim kapacitetom postala pretijesna za enorman porast onkoloških pacijenata. Imajući u vidu izuzetno tešku situaciju u našoj Ustanovi, gdje se nismo mogli oslanjati na vlastita sredstva, kao načelnik ove Službe sam odlučila, u dogovoru sa menadžmentom, otpočeti akciju donacija. Cilj donacija je bio proširenje i rekonstrukcija Odjela u postojećem prostoru, te izmještanje čekaonice pacijenata u glavni hol i adaptiranje, do tada neiskoristivog prostora, u čekaonicu na otvorenom. U početku su to bile finansijske donacije samih onkoloških pacijenata i njihovih porodica što je imalo poseban značaj u svemu ovome. Tada sam odlučila da se obratim različitim kompanijama i privatnim poduzetnicima sa apelom za donaciju u bilo kom obliku u gore pomenute svrhe.

Odaziv je bio zadivljujući. U periodu od oko godinu i po, dobila sam oko 70.000 KM, dijelom u novcu, a dijelom u materijalu i gotovim proizvodima firmi-sljedećih donatora :

  1. FARMACEUTSKA FIRMA ABBVIE SARAJEVO
  2. EM-ONIKS LUKAVAC
  3. EDNA M NEMILA
  4. KABLOVSKA TELEVIZIJA ZIP ZAP ZENICA
  5. OLDTAJMER SERVIS „NAMA“ ŽEPČE
  6. DSM TRADE KAKANJ
  7. PRIMUS MAGLAJ
  8. APOTEKA VITAFARM TEŠANJ
  9. TAPAS D.O.O.ZENICA
  10. AHSUN D.O.O ZENICA
  11. ENEL NOWPRODUCTION BEGOV HAN
  12. FRIGO ELEKTRINIK ŽEPČE
  13. KRIVAJA ZAVIDOVIĆI
  14. DELI PROM KAKANJ
  15. APOTEKA PHARMACIA ZENICA
  16. APOTEKA MEDIFARM TEŠANJ
  17. PRIVATNA PODUZETNIČKA KOMPANIJA ZENICA (donacija 3.000 KM) bez medijskog eksponiranja.

Imena onkoloških pacijenata i njihovih porodica, ostaju u diskreciji.

Izuzetno sam im zahvalna u svoje lično ime, kao načelnika ove Službe, te u ime menadžmenta Kantonalne bolnice Zenica, u ime mog osoblja i svih onkoloških pacijenata koji sa ovim donacijama plemenitih ljudi, znaju da nisu zaboravljeni i odbačeni“.


VIJEST-05-08-2015

Imenovan novi v.d. direktor Kantonalne bolnice Zenica

Upravni odbora JU Kantonalne bolnice Zenica je na sjednici održanoj dana, 03. 08. 2014. godine donio Odluku kojom se za vršioca dužnosti direktora JU Kantonalna bolnica Zenica imenuje doc. dr med. sci. prim. Rasim Skomorac, specijalista neurohirurgije, počev od 04.08.2015. godine, pa do okončanja postupka izbora direktora Bolnice po raspisanom konkursu, a najduže na period od šest mjeseci.


VIJEST-21-07-2015

Bajramski paketići za najmlađe pacijente u Kantonalnoj bolnici Zenica

Predstavnici Zelenog polumjeseca Ze-do kantona već tradicionalno, dugi niz godina, organizuju podjelu bajramskih paketića za najmlađe pacijente, hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici Zenica kako bi im bajramski dani ostali u lijepom sjećanju.

I ove godine, u povodu vjerskog praznika Ramazanskog bajrama, a u okviru realizacije projekta “DJECI U POHODE“ predstavnici Zelenog polumjeseca Ze-do kantona sa saradnicima su u duhu tradicije i običaja obradovali najmlađe pacijente u našoj Ustanovi bajramskim paketićima sa željom za uspješan i brz zdravstveni oporavak.

Bajram je radost i ovi lijepi pokloni su jedinstvena prilika da zahvaljujući njima zdravstveni problemi najmlađih pacijenata naše Ustanove bar za trenutak budu zaboravljeni i da se njihov boravak u Bolnici učini ugodnijim.


VIJEST-15-07-2015

ČESTITKA ZA RAMAZANSKI BAJRAM

Poštovani posjetioci naše web stranice, korisnici naših zdravstvenih usluga i poslovni saradnici, islamske vjeroispovijesti

U ime menadžmenta J.U. Kantonalna bolnica Zenica, upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom predstojećeg praznika - Ramazanskog bajrama, sa željom da ovaj veliki vjerski praznik provedete u zdravlju, sreći i blagostanju, duboko svjesni poruka koje ovaj praznik nosi u sebi.

Duh i poruka mjeseca Ramazana koji se iskazuju prijateljstvom i ljubavlju prema bližnjima, lijepim riječima i dobrim djelima, neka svi osjetimo u suživotu, uzajamnom poštovanju i međusobnom pomaganju.

Želimo da vaše praznične dane krase smijeh i radost i da ih provedete okruženi onima koji vaše živote čine posebno lijepim i srećnim.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Menadžment Kantonalne bolnice Zenica


VIJEST-11-06-2015

Čestitka povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Čestitka povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krviPovodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. juna i 22. juna Dana dobrovoljnih davaoca krvi Federacije BiH, svim dobrovoljnim davaocima krvi upućujemo najiskrenije čestitke u ime menadžmenta i Transfuzijskog centra Kantonalne bolnice Zenica.

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma Transfuzijski centar KB Zenica organizovat će dan otvorenih vrata 15.06.2015. godine, kada će svi koji žele da se uključe u dobrovoljno davalaštvo krvi moći doći u centar do 1800 sati, saznati svoju krvnu grupu i darovati krv. Pozivamo Vas da date svoj doprinos u obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi za naše bolesne i povrijeđene.

Najavljujemo i planirane akcije dobrovoljnog darivanja krvi u junu:

SLIKA

Svake godine države širom svijeta 14. juna proslavljaju Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Tema ovogodišnje kampanje je "HVALA VAM ŠTO STE MI SPASILI ŽIVOT". Ona je usredotočena na zahvalnost davaocima krvi koji su spasili živote svaki dan kroz svoje darivanje krvi i snažno potiče više ljudi diljem svijeta da daruju krv dobrovoljno i redovno uz slogan "Darujte slobodno, darujte često. Darivanje krvi je važno”.

Kampanja ima za cilj istaknuti priče ljudi čiji su životi spašeni kroz donacije krvi, kao način motiviranja davaoca krvi da nastave redovno davanje krvi, i ljude u dobrom zdravlju, koji nikada nisu dali krv, osobito mlade, da otpočnu davati krv.

SLIKA.


VIJEST-18-05-2015

Pozitivan rezultat poslovne saradnje stručnog tima ljekara hirurških i internističkih disciplina u našoj Ustanovi

U prvoj sedmici mjeseca maja dr Arvin Imamović, mladi doktor porijeklom iz Zenice koji živi i radi u Gracu (Austrija) je boravio kao gost u našoj Ustanovi u Službi za hirurške bolesti. Oblast stručnog zanimanja dr Imamovića je laparoskopija i endoskopija, a inicijalni razlog boravka je prvenstveno jedan vid stručne saradnje i razmjene stečenih stručnih iskustava sa kolegama iz Službe za hirurške bolesti. U toku boravka u Službi za hirurške bolesti dr Imamović je bio aktivni sudionik u stručnim sastancima kolegija Službe kao i u vizitama pacijenata.

Pozitivan rezultat pomenute stručne saradnje i razmjena stečenih stručnih iskustava je i činjenica da su u prvoj sedmici mjeseca maja urađene tri složene laparoskopske operacije rješavanja hijatalne hernije.

Ova vrsta operativnog zahvata je urađena po prvi put u našoj Ustanovi i jedna je od složenijih operacija u laparoskopskoj hirurgiji. Operativne zahvate hijatalne hernije je obavio stručni tim hirurga Službe za hirurške bolesti dr med.sci. Anhel Koluh, dr Elvis Cikotić i načelnik Službe za hirurške bolesti prim.dr Senad Dervišević kojima je dr Arvin Imamović bio supervizor. Navedene operacije su rezultat kontinuirane edukacije hirurga iz područja laparoskopske hirurgije u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, kao i u Agaplesion Klinici Markus Krankenhaus u Frankfurtu (Njemačka).

Postoperativni tok kod tri operisana pacijenta protekao je uredno, pacijenti se osjećaju dobro i zadovoljni su urađenim operativnim zahvatima hijetalne hernije.

Važno je istaći da se cijela dijagnostika oboljenja hijetalne hernije, operativnog zahvata te postoperativnog toka može obaviti u našoj Ustanovi.

Svakako se nadamo nabavci opreme za mjerenje pehametrije i manometrije, čime bi se upotpunila dijagnostika drugih oboljenja vezanih za jednjak i ezofagogastrični prijelaz.

Dijagnostika oboljenja i postoperativni tok je urađen u uskoj saradnji sa anesteziolozima, internistima endoskopičarima i radiolozima, a posebno:

  1. Mr. sci. prim. dr Husremović Haris, specijalist interne medicine
  2. Dr Šefkija Abdijević, specijalist interne medicine
  3. Dr. med. sci. prim. Merlina Kalajdžija,specijalist iz anesteziologije sa reanimacijom i
  4. instrumentarkama, anestetičarma i medicinskim osoblje Službe za hirurške bolesti koji su svojim iskazanim profesionalizmom pomogli izvođenju operativnog zahvata.

Posebnu zahvalnost za nesebično zalaganje i kolegijalan odnos u stručnoj saradnji stručni tim hirurga Službe za hirurške bolesti izražava dr Imamović Arvinu sa željom i očekivanjem da se ovaj vid profesionalne saradnje nastavi i u budućnosti.

Iako ova zdravstvena usluga nije finansirana od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Ze-do kantona ljekari naše Ustanove su svojom stručnošću pružili kvalitetniji i veći nivo zdravstvene usluge pacijentima sa ovom vrstom oboljenja.

Nadamo se da će Zavod zdravstvenog osiguranja Ze-do kantona i Ministarstvo zdravstva Ze-do kantona prepoznati korist koju ovom zdravstveniom uslugom dobivaju pacijenti, te obezbijediti finansijska sredstva za finansiranje ove vrste zdravstvene usluge.


VIJEST-15-05-2015

Donacija hirurških mantila Službi za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju

Danas, 15.05.2015. godine je izvršeno službeno uručenje donacije u vidu 60 komada hirurških mantila namijenjenih za potrebe Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju Kantonalne bolnice Zenica.

Riječ je o hirurškim mantilima koji su izrađeni od visokokvalitetnog materijala u sastavu 100% pamuk, a koji su vrlo profesionalno skrojeni i sašiveni namjenski za operacione sale.Ovim brojem hirurških mantila svakako će se olakšati rad stručnog osoblja u operacionoj sali kao i prevenirati hospitalne infekcije.

Vrijednost donacije je 2.000,00 KM, koja sredstva je donirao gdin.Muamer Jarović ispred firme “Elatec“ d.o.o. , gdin Zdravko Marinčić je učestvovao u šivanju mantila ispred firme „Derby Trade“ Brčko, a donacija je realizovana na inicijativu dr Anele Šestić-Begović, zastupnice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zahvalnice učesnicima donacije je uručio načelnik Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju dr Bader Jamal.


VIJEST-08-05-2015

Evropski dani borbe protiv melanoma „Euromelanoma day"

Ovogodišnji javno-preventivni zdravstveni projekat ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože „Euromelanoma day“ na teritoriji ZE-DO kantona će se obilježiti u periodu od 11. do 15.05.2015. godine u prostorijama Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica, koje se nalaze na 3. spratu u zgradi JU Dom Zdravlja Zenica (Zgrade Poliklinike) i gdje će pacijenti moći obaviti besplatan pregled madeža, i to bez uputnice i bez zdravstvene knjižice i osiguranja.

Ovaj tradicionalni javno-zdravstveni projekat je po svojoj prirodi medicinski, humanitarni i savjetodavni i treba da ispuni tri osnovna cilja: prevencija, obrazovanje i informiranje, tj. da doprinese podizanju svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Rana dijagnoza raka kože je vrlo važna zbog toga što su izgledi za izlječenje manji ukoliko se ova bolest otkrije u uznapredovanoj fazi, pa je stoga poticanje edukacije o ovoj bolesti, samopregledi kao i stručni pregledi od strane ljekara u općoj populaciji od iznimnog značaja, a posebno ako se zna da madeži mogu biti sasvim uobičajeni na koži i da ih gotovo svi imaju.

Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline, od kojih najčešće obolijevaju osobe između 40 i 60 godina starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječijoj i adolescentnoj dobi.Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim faktorom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma. Poseban rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intezivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica kože uzrokovana UV zrakama. Stanice kože imaju mogućnost popravka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja oštećenja.

U posebno rizične skupine ulaze osobe izraziti svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.

U BiH ne postoji registar oboljelih pacijenata od zloćudnih tumora kože, ali je primjetno povećanje koje je na godišnjem nivou iznosi oko 7% novodijagnosticiranih oboljenja.

Stoga Kantonalna bolnica Zenica i Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica apeluju na građane da iskoriste mogućnost skrininga melanoma i da obave preventivne preglede.

U ovom projektu učestvuju sljedeći dermatolozi Kantonalne bolnice Zenice:

  1. dr Samira Dajić-Hrvanović, specijalista dermatovenerologije i subspecijalista-dermatološke onkologije,
  2. dr Aida Muharemović, specijalista dermatovenerologije,
  3. dr Damira Frndić, specijalista dermatovenerologije,
  4. dr Nikolina Smajlović-Loina, specijalista dermatovenerologije kao i
  5. doc. dr. sc. Irdina Drljević, specijalista dermatovenerologije i subspecijalista-dermatološke onkologije, Dermatološka ordinacija „Dr. Drljević“ Sarajevo.

Svi zainteresovani građani mogu se putem poziva na broj telefona 032/202-311, svaki radni dan u periodu od 11,00-14,00 sati prijaviti za učešće u ovom projektu i zakazati termin besplatnog pregleda.


VIJEST-30-04-2015

Učešće na prestižnom masterklasu u Parizu i prestižno priznanje za doc.dr.med.sci prim. Mekić-Abazović Almu, subspecijalistu onkologa

Početkom prošle sedmice, na poziv renomirane farmaceutske firme, naša doc.dr.med.sci prim. Mekić-Abazović Alma, subspecijalista onkolog je pohađala masterklas na Klinici Gustave Roussy u Parizu u klasi Profesora Bernarda Escudiera.Riječ je o Klinici koja se bavi isključivo malignitetima bubrega, prostate i genskom terapijom. Poziv za učešće na ovako prestižnom masterklasu je uslijedio zbog iskustva docentice dr. med.sci.prim Mekić-Abazović Alme, subspecijaliste onkologa sa onkološkim pacijentima sa karcinomom bubrega na biološkoj terapiji.

Izbor je uslijedio od najkompetentnijih ljudi Klinike Gustave Roussy na čelu sa svjetski priznatim stručnjakom iz te oblasti Prof. Bernard Escudier.
Naša docentica, subspecijalista medikalni onkolog , dr.sci.med.prim.Mekić-Abazović Alma je bila jedini predstavnik naše države na ovom masterklasu u Parizu, među dvadest onkologa Evrope i šezdeset onkologa svijeta koji su svojim referncama morali zadovoljiti najmanje desetak strogih kriterija. Odabrani u toj skupini je morao imati reference kojim će ponuditi maksimum i znanja i kvaliteta kada dođe u svoju matičnu Ustanovu . Masterklas je najviši rang uske edukacije koji nudi jedna prestižna ustanova svjetskog ranga.

O stečenom iskustvu, utiscima , znanju i dodijeljenom priznanju za pohađanje pomenutog masterklasa docentica dr.sci.med.prim.Mekić-Abazović Alma subspecijalista medikalni onkolog je dala komentar:

„Po prvi put naša zemlja učestvuje na ovako prestižnom masterklasu , što je izuzetna čast ljekaru pojedincu, instituciji , ali i državi , generalno gledajući.
Voditelj masterklasa je Prof.Bernard Escudier rukovodilac i šef French Group of Immunotherapyi presjedavajući Genitourinary Tumor Board at Gustave Roussy in Villejuif, France. Njegovo polje istraživanja uključuje karcinom bubrega, imunoterapiju i razvoj novih strategija za antiangiogene lijekove i gensku terapiju.

Masterklas je trajao četiri dana i donio je niz iskustava, niz novih znanja, a što će naravno na ovim prostorima imati veliki benefit u smislu polazne tačke za velike stvari koje do sada nismo imali kao što su kliničke studije, a to znači i šansu za brži dolazak target pametnih bioloških lijekova koji će biti više dostupni našim pacijentima i konačno benefit u smislu terapijskog pristupa, ali i prognoze u liječenju bolesnika.Do sada smo imali odlične rezultate sa malim brojem pacijenata. I dalje je ogroman broj naših pacijenata na Listama čekanja, tako da se nadamo da ćemo sa ovim događajem imati veći iskorak u dostupnosti ove terapije većem broju naših pacijenata.

Sličan događaj je bio u Barceloni u septembru 2014.godine, kada je masterklas obuhvatao karcinom jetre.

Država BiH je tada imala četiri predstavnika , a ja sam bila jedan od njih. Od tada do danas mi smo imali vidljivu korist za svoje pacijenrte sa tri nova uključenja na biološku terapiju.

Nadam se da će i ovaj jedan najnoviji i najviši stepen edukacije unutar jedne subspecijalizacije polučiti svoje rezultate u skorijem vremenu.

Izražavam zahvalnost farmaceutskoj firmi Novartis koja je svojom profesionalnošću i visokim rejtingom zaslužna za ovaj događaj i njenim respektabilnim ljudima koji su mi ukazali povjerenje sa ovim stručim usavršavanjem, sa kojim se otvaraju novi načini i mogućnosti u terapijskom pristupu onkološkim bolesnicima na jednoj visokoj , svjetskoj razini“.


VIJEST-29-04-2015

Promocija priručnika za dijabetes

U četvrtak, 16.04.2015.godine u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Ze-do kantona je promoviran Priručnik o šećernoj bolesti kod djece za roditelje, nastavnike i pedagoge. Autori su Prof. dr. Salem Alajbegović, internista, subspecijalista dijabetolog, endokrinolog i mr. sc. prim. Diana Štimjanin, pedijatar, subspecijalista dijabetolog, endokrinolog specijalisti Kantonalne bolnice Zenica.

Priručnik je urađen u okviru projekta“Ujedinjeni mijenjamo dijabetes“, čiji je nosilac Zavod za javno zdravstvo Ze-do kantona, pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva Ze-do kantona i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona, sponzoriran od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Ze-do kantona i firme Novo Nordisk pharma d.o.o.

Priručnik je veoma koristan za edukaciju roditelja, nastavnika i pedagoga. Napisan je jednostavnim i razumljivim jezikom, sa opisom osnovnih oblika šećerne bolesti, njenih simptoma, uzroka, načina liječenja, značaja tjelesne aktivnosti, značaja hipoglikemije, znaka i postupanja u takvim slučajevima kao i drugih stanja kod djece izazvanih šećernom bolesti.

Na kraju priručnika date su najvažnije informacije koje moraju da znaju roditelji i nastavnici. Napisan je na 22 stranice, bogato ilustriran slikama i uputama. Predstavlja značajan doprinos u liječenju i zbrinjavanju djece oboljele od dijabetesa.

U elektronskoj formi je dostupan na stranici Zavoda za javno zdravstvo Ze-do kantona i na stranici KBZ-a- Služba za dječije bolesti.

Priručnika za dijabetes.pdf