VIJEST-25-12-2019

JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

Posjeta Profesora iz Amerike Odjelu oftalmologije KB Zenica

GrbObaviještavamo vas da će se u periodu od 11.01 do 16.01.2020.godine, Kantonalna bolnica Zenica, Odjeli oftalmologije i Maksilofacijalne hirurgije, uha, grla i nosa biti domaćini i organizatori edukativne posjete prof. dr. Alon Kahana-e, predsjednika Udruženja akademskih orbitalnih hirurga Sjeverne Amerike i profesora oftalmologije sa Kellogg Eye Centra Univerziteta u Michigenu. Cilj posjete i edukacije je jačanje segmenta okuloplastike i hirurgije orbite u našoj zemlji uz pomoć Udruženja Okuloplastičnih i Rekonstruktivnih Hirurga Amerike (ASOPRS). Posjeta ce uključivati edukaciju za obavljanje složenih operacija dekompresije orbite kod tireoidne orbitopatije i zahtjevnih operacija plastike periokularne regije, te edukativnu radionicu-okrugli stol za mlade oftalmologe iz Bosne i Hercegovine i Regiona, preglede i konsultacije pacijenata.

 Edukativna radionica-okrugli stol na temu ˝Okuloplastična, orbitalna i rekonstruktivna hirurgija˝ održati će se u srijedu 15.01.2020.godine sa početkom u 11 sati u prostorijama Edukacionog centra Kantonalne bolnice Zenica. Dr Alon Kahana, doktor nauka molekularne genetike i ćelijske biologije, stekao je titulu MD. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Čikagu. Završio je specijalizaciju iz oftalmologije i dvostruku subspecijalizaciju iz oblasti Plastične okulofacijalne i rekonstruktivne hirurgije i Kozmetičke hirurgije lica na Univerzitetu Wisconsin. Završio je postdoctoral fellowship na Univerzitetu u Čikagu i na Univerzitetu u Wisconsin.

Istraživačka interesovanja Dr. Kahana uključuju biologiju, razvojnu genetiku i regeneraciju ekstraokularnih mišića i matičnih ćelija nastalih iz neuronskih grebena u oku i oko. Njegov je cilj koristiti klinički vođena osnovna znanstvena istraživanja kako bi se razvili novi dijagnostički načini liječenja za bolesti poput malignih oboljenja oka, bolesti oka povezanih sa štitnjačom, strabizmičkih poremećaja i kraniofacijalnih sindroma. Pored toga, on ima aktivnu hiruršku praksu koja se fokusira na poremećaje očnih kapaka, suznog sistema i orbitalnih bolesti kod odraslih i djece. Objavio je preko 50 članaka u recenziranim publikacijama i nekoliko poglavlja knjiga. Služi kao urednik odjeljka o orbitalnim bolestima oftalmološke plastične i rekonstruktivne hirurgije, predsjednik je asocijacije akademskih orbitalnih hirurga Sjeverne Amerike; Chair je Scientific Advisory Committee, ASOPRS i Chair-Elect, Thesis Committee, ASOPRS. Izumitelj je “Investigational Device Exemption for the Slit Stent II Lacrimal Stent”. Neka od priznanja su: Best doctors in America 2017, i nagradu za izuzetan doprinos na Američkoj akademiji oftalmologa 2017