Nakon 25 godina u zeničkoj bolnici se rade zahtjevne operacije teških onkoloških pacijenata

JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

Nakon 25 godina u zeničkoj bolnici se rade zahtjevne operacije teških onkoloških pacijenata

GrbTim maksilofacijalne hirurgije (MFH) i otorinolaringologije (ORL) Kantonalne bolnice Zenica počeo je izvoditi veoma kompleksne operacije onkoloških pacijenata s karcinomima glave, lica i vrata što je jedan od većih uspjeha ove ustanove nakon više od 25 godina.
Prije nešto više od 25 godina u Kantonalnoj bolnici Zenica posljednji put su rađene operacije ove vrste, a nakon odlaska specijaliste MFH i subspecijaliste rekonstruktivne hirurgije glave i vrata Tarika Mašića na KCUS ove operacije su se obavljale kliničkim centrima u Sarajevu ili izvan države.

Zahvaljujući predanosti hirurga specijaliste MFH Nedima Lete operativni zahvati se ponovo izvode čime pacijenti dobivaju bližu i bržu uslugu te nadu za nekim “novim” životom.

Nedim Leto je na čelu multidisciplinarnog tima, a u razgovoru za Klix.ba je kazao da se ove operacije izvode na teškim onkološkim pacijentima sa uznapredovanim karcinomima glave, lica i vrata.
“Ovi operativni zahvati zbog složenosti i kompleksnosti nisu se tretirali u Kantonalnoj bolnici Zenica već su se sali u kliničke centre. Zahvaljujući znanju i iskustvu koje sam stekao tokom specijalizantskog staža na Kliničkom centru u Sarajevu i uz nesebičnu podršku i pružanje znanja od specijaliste MFH i subspecijaliste rekonstruktivne hirurgije glave i vrata Tarika Mašića sada se te ili većina tih operacija, ponovo, nakon više od 25 godina rade i u našoj bolnici”, kazao je Leto.

Dodao je da pacijenti dobivaju kvalitetan tretman u ovoj ustanovi te da je osim uklanjanja tumora jako važna i rekonstrukcija defekta koja se radi lokalnim ili udaljenim režnjevima (deltopektoralni, pektorali, temporalnim mišićem) te slobodnim koštanim graftovima sa kriste ilijake i rebra.

“Na taj način defekt se pokriva u cjelosti i ne izaziva nakaznost postoperativnu nakon radikalnog uklanjanja tumora već pacijent anatomskomorfološki zadržava svoj izgled što doprinosi boljem kvalitetu života postoperativno, ali i omogućava pacijentima lakši i brzi oporavak. Jako je važna i postoperativna njega koja se vrši na Jedinici za intenzivnu njegu uz stalni monitoring i odgovarajući medikamentozni tretman od anesteziologa koji su veoma bitni u ovom čitavom procesu, kao i preostali dio tima”, dodao je Leto.

Načelnik Odjela otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije prim. dr. Đenad Hodžić u izjavi za Klix.ba je kazao da su se ove operacije do sada radile u ustanovama tercijarne zdravstvene zaštite, ali da je njihovim povratkom u Kantonalnu bolnica Zenica olakšano pacijentima.

“Ove operacije su se u proteklom periodu većinom radile u Sarajevu. Pacijenti se operišu i onda dođu nama na njegu. Sada smo se restovali, raimo te operacije i sada kod nas imaju kompletnu uslugu. Veliki dio tih pacijenata više nećemo slati nigdje. Imali smo već dosta tih operacija, pacijenti su dobro podnijeli te uz blagovremenu terapiju i preostali dio liječenja i onkološkog tretmana sve se dobro završilo”, kazao je Hodžić.

Dodao je da je usluga u zeničkoj bolnici dosta uznapredovala, da posjeduju svoju radioterapiju i da je već uhodan sistem tretmana ovih pacijenata.

“Ovo je izuzetno značajno za nas i motiviše nas mnogo. Nas kao kolektiv dodatno homogenizira, ljepše se osjećamo kao doktori i ljudi. Nastojimo kolektivni duh održati na odjelu i dosta nam lijepo ide. Prezadovoljni smo novim stvarima i rezultatima kolege Lete”, dodao je naš sagovornik.
Direktor Kantonalne bolnice Zenica Tarik Zulović za Klix.ba je kazao da je Kantonalna bolnica Zenica sa svojim stručnim specijalistima opredijeljena ka razvoju i uvođenju novih metoda liječenja.

“Nove metode i tehnologije u liječenju ka našim pacijentima je cilj naše ustanove kao što nam je i cilj i što bi uskoro trebalo biti završeno da postanemo univerzitetska bolnica. Rad i trud specijalista će sigurno biti prepoznat, a bolnica će uložiti potrebna novčana sredstva i u opremu kako bi operativne zahvate učinili što boljim i lakšim”, zaključio je Zulović

PRENOSIMO-PREUZETO ZENICABLOG i KLIX: https://www.zenicablog.com/nakon-25-godina-u-zenickoj-bolnici-se-rade-zahtjevne-operacije-teskih-onkoloskih-pacijenata/