Nedjelja, 19 Stu 2017
 
 
vijest-21-04-2017 Ispis E-mail

Održan Dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju – pregledano 100 Zeničana

SLIKA PREUZETA SA ZENICABLOGAU okviru obilježavanja svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata koja je po peti put obilježena u KBZ kao jednoj od preko 400 lokacija širom svijeta u četvrtak, 20.04.2017.godine u prijemnoj ambulanti Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju Kantonalne bolnice Zenica u periodu od od 13 do 19 sati specijalisti otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije su bez uputnice i prethodnog naručivanja pregledali 100 pacijenata od kojih su pet uputili na dalju dijagnostičku obradu zbog sumnje na zloćudnu bolest.

Još 32 pregledane osobe upućene su porodičnom ljekaru radi daljeg tretmana i terapije. Za dan, 21.04.2017. godine u Hotelu Zenica u 18h je organizovano predstavljanje nove usluge polisomnografije koja se vrši na Službi za ORL I MFH prvenstveno za doktore porodične medicine, specijaliste interne medicine  neurologije, pulmologije i druge zainteresovane.

U subotu, 22.04.2017. godine u okviru stručnog simpozija otorinolaringologa sa međunarodnim učešćem u Hotelu Zenica je planirano da po prvi put u Bosni i Hercegovini laringektomirana osoba (osoba kojoj je odstranjen grkljan i koja diše na otvor na vratu) zapliva što bi bio značajan napredak u rehabilitaciji i psihoonkološkoj potpori laringektomiranih osoba.