Ponedjeljak, 18 Pro 2017
 
 
vijest-06-06-2017 Ispis E-mail

Obavijest o obilježavanju sedmice Euromelanoma

GRB KBZCijenjeni sugrađani korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove i posjetioci naše web stranice obavještavamo vas da povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma kože Institut za zdravlje i sigurnost hrane u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica organizuje besplatni pregled sceening pregled na melanom kože.

Besplatni pregled će se obavljati u periodu od 05.06. do 09.06.2017.godine u suterenu poliklinike - u vremenu od 12.00h-14.00h.

Cilj ove kampanje jeste edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda mladeža.

Melanom, kojeg često nazivaju tihim ubicom svakako spada u red bolesti novog doba. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu najzloćudnijeg tumora kože.

Kancerozne lezije se obično javljaju na regijama kože koje su najizloženije suncu. To su lice, uši, nadlaktice i podlaktice. Najučestaliji je kod osoba iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mlađih.
U ovom projektu učestvuju dermatolozi Kantonalne bolnice Zenica.
JU Kantonalna bolnica Zenica i Institut za zdravlje i sigurnost hrane pozivaju posebno punoljetne sugrađane da iskoriste mogućnost besplatnog pregleda na melanom kože i da obave preventivne preglede.

 

Ažurirano: Četvrtak, 22 Lipanj 2017 08:16