Ponedjeljak, 18 Pro 2017
 
 
vijest-21-07-2017 Ispis E-mail

Saopštenje za javnost

GRB KBZDana 20.07.2017. godine u Uredu premijera održan je sastanak delegacija Vlade ZDK u sljedećem sastavu: premijer Miralem Galijašević, ministar zdravstva Dragoljub Brenjo i ministar finansija Andrej Kajić, kao i delegacije menadžmenta Kantonalne bolnice Zenica na čelu sa direktorom  Prim. doc. dr. Skomorac Rasimom sa jedne strane, te predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, sa druge strane.

Na sastanku je izraženo zajedničko zadovoljstvo dosadašnjim tokom realizacije kreditnog zaduženja Vlade ZDK na iznos od 10 mil. Eura kod EBRD-a, a u cilju realizacije projekta izgradnje novog termoenergetskog bloka sa korištenjem plina kao goriva, kao i utopljavanje svih objekata JU Kantonalne bolnice Zenica, što podrazumijeva zamjenu i rekonstrukciju krovnih konstrukcija, zamjenu svih otvora, zanavljanje fasada i rekonstrukciju instalacija grijanja.Potpisivanje kreditnog aranžamana očekuje se do kraja godine, a početak radova početkom sljedeće 2018. godine.

Uz podršku premijera, menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica je predložio i prezentirao određene dopune projekta koje bi značile njegovo unaprijeđenje, te prvenstveno obezbjedile rješavanje kritičnih tačaka u  ustanovi,  kao što su podrumski smještaj pacijenata, povećanje kapaciteta centralne intenzivne njege, te rješavanje nekih drugih prostornih problema, čijom će realizacijom biti značajno unaprijeđena kvaliteta smještaja pacijenata, kao i uslovi rada zaposlenika.

Za navedenu dopunu projekta dobijena je preliminarna podrška i biće predmet razmatranja nadležnih u EBRD-u. Po obimu i vrijednosti ovo je svakakao najveće ulaganje u rekonstrukciju JU Kantonalne bolnice Zenica od njene izgradnje 1959. godine. Time će se postepeno stvarati uslovi da bolnica i svojim izgledom, unutrašnjom prostornom organizacijom kao i uslovima smještaja i boravka pacijenata i uslovima rada za zaposlenike postane moderna bolnica. Sve ove  aktivnosti će se obavljati paralelno sa već poduzetim koracima u sticanju statusa Univerzitetske bolnice do kraja ove godine.

Ovim putem želimo se još jednom zahvaliti Vladi ZDK i premijeru Galijaševiću, na pravilnom razumijevanju prostornih potreba KB, rješavanju problema zastarjelog termobloka kao i zapuštenosti objekata ustanove, kao i značajnoj finansijskoj podršci za zanavljanje medicinske i nemedicinske opreme kroz obezbjeđenje sredstava u budžetu ZDK.

Svi ovi koraci, zajedno sa ranijim kreditnim aranžmanom za vraćanje dugovanja ustanove prema dobavljačima i drugim vjerovnicima, značajno doprinose ukupnoj stabilizaciji stanja u KB Zenica, što će biti veliki benefit i za pacijente kao korisnike naših usluga, a takođe i stvaranje boljih radnih uslova za zaposlenike.

 

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica

Ažurirano: Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 08:23