Ponedjeljak, 18 Pro 2017
 
 
Vijest-25-09-2017-01 Ispis E-mail

 

24. septembar - Dan svijesti o FH ( familijarnoj hiperholesterolemiji)

ScreenPro FH Projekat je internacionalni projekat čiji je cilj skrining, dijagnoza i tretman familijarne hiperholesterolemije u centralnoj, istočnoj i južnoj Evropi. Ustanova – lider projekta u Bosni i Hercegovini je Kantonalna bolnica Zenica. Informacije o projektu možete naći na web stranici http://screenprofh.com/.


Dan svijesti o FH (FH awerness day) je 24 septembar. U toku ove sedmice (18-24.septembar) poduzima se niz aktivnosti u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama čiji je cilj povećanje znanja o ovom čestom nasljednom oboljenju. Fokus aktivnosti je na ranom otkrivanju i liječenju FH.Familijarna hiperholesterolemija (FH) je nasljedna bolest gdje genetički poremećaj uzrokuje visok holesterol u krvi i bolest se prenosi kroz generacije.

U FH je poremećena funkcija LDL receptora koji se nalaze na omotaču jetrenih stanica, a koji regulišu preuzimanje LDL-a iz krvi. LDL- holesterol je tzv “loši” holesterol koji se taloži na zidovima krvnih sudova i značajno doprinosi razvoju ateroskleroze. Taj proces se manifestuje aterosklerozom u ranim godinama (tipično oko 35. godine) u obliku koronarne bolesti, angine pectoris, srčanog udara, periferne arterijske bolesti ili moždanog udara. Pacijenti sa FH uvijek imaju značajno povišen LDL i ukupni holesterol (često je veći od 9 mmol/l).

 

 

Normalne vrijednosti ukupnog holesterola su niže od 5 mmol/l, a LDL-a niže od 3 mmol/l. Holesterol se može nakupiti i u drugim tkivima i manifestovati u vidu masnih žućkastih nakupina na očnim kapcima, uz tetive ili kao bjeličasti prsten na irisu oka (arcuscornealis). FH se nasljeđjuje autozomalno dominantno što znači da ako jedan roditeljima FH, mogućnost da djeca neovisno o spolu imaju FH je 50%.Prosječno 1osoba na 500 ( a moguće i 200-300) u svijetu ima FH, a kod manje od 10% pacijenata je dijagnostikovana. Procijenjeno je da u BiH ima oko 8000 FH pacijenata.Ukoliko se FH ne liječi muškarci imaju 50% veći rizik od srčanog udara do 50. godine života, a žene 30% veći rizik do 60. godine.

Na FH treba posumnjati kod pacijenata čiji članovi porodice imaju ranu kardiovaskularnu bolest (npr. srčani ili moždani udar kod osoba mlađih od 50-60 god) i visok holesterol u krvi. Dijagnoza se postavlja na osnovu vrijednosti holesterola (ukupnog i LDL), lične i porodične historije bolesti, a definitivna dijagnoza genetskim testiranjem.

Familijarna hiperholesterolemija je stanje koje se može liječiti. Odgovarajuća dijeta i promjena životnog stila zajedno sa lijekovima smanjuju vrijednost holesterola u krvi što značajno smanjuje mogućnost za dobivanje srčanog i moždanog udara.
Najbolji način za prevenciju komplikacija FH je rano otkrivanje i liječenje.

 


 

 

Ažurirano: Utorak, 24 Listopad 2017 14:36