Ponedjeljak, 18 Pro 2017
 
 
Vijest-12-10-2017 Ispis E-mail

 

EVROPSKI  DAN DAVALACA ORGANA

Evropski dan darivanja organa se obilježava oko 13. oktobra (druga subota u oktobru) svake godine. Cilj promovisanja evropskog dana davalaca organa je prvenstveno da se podigne svijest građana o dobrovoljnom davalaštvu organa, da se javnost upozna sa dostignućima transplantacijske medicine, te posebno da se izrazi duboka zahvalnost i poštovanje prema onima koji su to već učinili, i njihovim porodicama, koji su plemenitim činom spasili živote drugih ljudi.Ono što je također bitno je da se izrazi podrška i solidarnost prema onima koji čekaju na transplantaciju organa jer kad se priča o transplantaciji svako treba da razmišlja o tome da je svako prvo potencijalni primatelj, a onda i donor, te stanovništvo treba upoznati sa humanitarnim pristupom  transpalantaciji i dati na značenju riječima da je život vrijedniji od svega. Statistika pokazuje da je dvadeset puta veća šansa da ćemo u svom životu trebati transplantaciju organa nego imati priliku da budemo donori.

U JU Kantonalna bolnica Zenica se unazad 3 godine provodi postupak dijagnosticiranja moždane smrti, obavlja se razgovor sa porodicom preminule osobe o darivanju organa te održavanje donora i eksplantacija organa. Obavljeno je 9 uspješnih eksplantacija i iz naše Ustanove u transplantacijske centre su usmjerena 34 organa: 1 srce, 5 jetara, 16 bubrega i 12 rožnica. Kantonalna bolnica Zenica je u postupku certificiranja procedure moždane smrti i eksplantacije organa, te sticanja statusa donorske bolnice.

Važeći zakonski postupak u našoj zemlji jeste da se nakon utvrđivanja moždane smrti sa porodicom preminule osobe obavlja razgovor o doniranju. Najčešći razlog zbog kojeg porodica odbija donorstvo je nepoznavanje želje preminule osobe o doniranju organa. Vrlo je važno razmišljati o toj temi.
Pozitivan stav o doniranju se iskazuje potpisivanjem donorske kartice i iskazivanjem  svoje želje članovima porodice.
U organizaciji Donorske mreže BiH, prema riječima eksplantacionog koordinatora JU KBZ dr Nermine Rizvanović 14.10.2017. godine (subota), od 11-14h, ispred platoa robne kuće Bosanka, u Zenici, biće organizovano javno potpisivanje donorskih kartica.

 


JU Kantonalna bolnica Zenica se pridružuje aktivnostima na promociji donorstva i još jednom izražava beskrajnu zahvalnost porodicama donora koje su u trenutku svoje najveće boli imali snagu donijeti plemenitu
odluku darivanja organa i tako spasiti život drugim ljudima.

Ažurirano: Srijeda, 08 Studeni 2017 14:01