Utorak, 30 Svi 2017
 
 
Vijesti
Vijest-24-05-2017 Ispis E-mail

U Službi za ortopediju i traumatologiju
uvedena operativna tehnika-
artroskopska operacija prednjeg križnog ligamenta


U JU Kantonalna Bolnica Zenica u Službi za ortopediju i traumatologiju je uvedena operativna tehnika- artroskopska operacija prednjeg križnog ligamenta.
Prvi ovakav operativni zahvat u vidu revizije prednjeg križnog ligament je urađen 17.05.2017.godine. Pacijent je operisan poslije ponovne povrede i postoperativni tok je uredan.
Ove vrste operativnih zahvata se rade samo u pojedinim Kliničkim centrima u BiH, i smatramo da su značajno poboljšanje kvalitete zdravstvene usluge naših pacijenata.


 
Vijest-18-05-2017 Ispis E-mail

Posjeta delegacije iz Pečuha, Mađarska

VIJEST-18-05-2017U srijedu 17. aprila 2017. godine JU Kantonalnu bolnicu Zenica je posjetila delegacija Univerziteta i Kliničkog centra iz Pečuha (Mađarska) u sklopu zvanične posjete Univerzitetu, gdje je potpisan sporazum o saradnji dva Univerziteta. JU KBZ su posjetili: direktor Kliničkog centra u Pečuhu gdin Tamaš Desci i prodekan Medicinskog fakulteta gdin Ištvan Silard. Uz delegaciju, sastanku su prisustvovali i dekan Medicinskog fakuletat u Zenici  doc.dr sci Harun Hodžić i v.asist Mirza Oruč  MA.

Ažurirano: Četvrtak, 18 Svibanj 2017 10:45
Više...
 
Vijest-16-05-2017 PDF Ispis E-mail

Najavljena posjeta delegacije iz Pećuha, Mađarska

GRB KBZU srijedu 17. maja 2017. godine u 13:30 sati najavljena je posjeta JU Kantonalna bolnica Zenica od strane delegacije Univerziteta i Kliničkog centra iz Pečuha (Mađarska) koju će činiti: Prodekan Medicinskog fakulteta i Direktor Kliničkog centra.

Razlog posjete je radni sastanak sa predstavnicima JU Kantonalna bolnica Zenica, a u svrhu priprema dogovora o budućoj međusobnoj saradnji.

Delegacija iz Pečuha je sastavni dio delegacije koja isti dan potpisuje sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Zenici. Radnom sastanku će prisustvovati i dekan Medicinskog fakulteta u Zenici doc. dr sci. prim. Harun Hodžić.


Ažurirano: Utorak, 16 Svibanj 2017 09:05
 
Vijest-12-05-2017 Ispis E-mail

Čestitka u povodu Međunarodnog dana sestrinstva

GRB KBZPoštovani zdravstveni radnici - medicinske sestre i tehničari, povodom Međunarodnog dana sestrinstva menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica upućuje čestitku svim medicinskim sestrama / tehničarima.

Svjesni smo značajne uloge i doprinosa medicinskih sestara / tehničara kvalitetu zdravstvene usluge radeći zahtjevan, odgovoran i human posao. Medicinske sestre / tehničari su zajedno sa doktorima u timskom radu nosioci posla u zdravstvenom sistemu. Zahvaljujemo vam na vašoj predanosti pozivu i čestitamo Dan sestrinstva!

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica

Ažurirano: Petak, 12 Svibanj 2017 10:18
 
vijest-27-04-2017 Ispis E-mail

Održana press konferencija povodom službenog uručenja donacije preduzeća ITC d.o.o Zenica  JU Kantonalna bolnica Zenica

vijest-27-04-2017U srijedu, 26.04.2017.godine u 10.00.h u sali za sastanke Direkcije JU Kantonalna bolnica Zenica je održana press konferencija povodom službenog uručenja donacije preduzeća ITC d.o.o Zenica JU Kantonalna bolnica Zenica.

Ažurirano: Petak, 12 Svibanj 2017 10:15
Više...
 
vijest-24-04-2017 Ispis E-mail

Službeno uručenje donacija firme ITC Zenica JU Kantonalna bolnica Zenica

GRB KBZU posljednjih pet mjeseci u JU Kantonalna bolnica Zenica su realizovane donacije firme ITC Zenica u ukupnoj vrijednosti oko 164 hiljade KM: U decembru 2016. godine je realizovana donacija u vidu dva respiratora u vrijednosti oko 110 hiljada KM. Radi se o aparatima za disanje koji se koriste u jedinicama za intenzivno liječenje a od kojih se jedan može koristiti i za djecu. Život pacijenta, koji ne može samostalno da diše, je direktno ovisan o ovom aparatu.

Ažurirano: Petak, 12 Svibanj 2017 10:15
Više...
 
vijest-21-04-2017 Ispis E-mail

Održan Dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju – pregledano 100 Zeničana

SLIKA PREUZETA SA ZENICABLOGAU okviru obilježavanja svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata koja je po peti put obilježena u KBZ kao jednoj od preko 400 lokacija širom svijeta u četvrtak, 20.04.2017.godine u prijemnoj ambulanti Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju Kantonalne bolnice Zenica u periodu od od 13 do 19 sati specijalisti otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije su bez uputnice i prethodnog naručivanja pregledali 100 pacijenata od kojih su pet uputili na dalju dijagnostičku obradu zbog sumnje na zloćudnu bolest.

Više...
 
Vijest-13-04-2017-1 Ispis E-mail

Obavijest i poziv za sugrađane povodom Dana otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju

Obavijest i poziv za sugrađane povodom Dana otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgijuDan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju (ORL I MFH) Kantonalne bolnice Zenica održava se po peti put kao dio obilježavanja sedmice svijesti o tumorima glave i vrata.

Tim povodom u četvrtak 20.04.2017. godine od 13 do 19 sati specijalisti maksilofacijalne hirurgije i otorinolaringologije u prijemnoj ambulanti Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju Kantonalne bolnice Zenica vršiti će specijalističko-konsultativne preglede bez uputnica i potrebe prethodnog naručivanja.

Na pregled se pozivaju građani sa smetnjama u usnoj šupljini, ždrijelu ili sinusima, ali i oni koji osjećaj bol u području lica, vilice i usta, imaju oteklinu ili čvor na vratu, promukli su, otežano ili bolno gutaju ili su primijetili izrasline ili promjene na koži glave i vrata.

Ažurirano: Četvrtak, 13 Travanj 2017 09:18
Više...
 
Vijest-13-04-2017 E-mail

Donacija aparata za disanje za kućnu upotrebu

DONACIJA APARATA Danas je u JU Kantonalna bolnica Zenica realizovana donacija kućnog aparata za disanje koji je Službi za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola donirao odjel Univerzitetske bolnice Oslo, Ulleval iz Norveške.

Aparat je namijenjen da ga koristi pacijent koji ne može samostalno disati a nema indikacije za bolničko liječenje i može se otpustiti na kućno liječenje. Ovim se poboljšava kvalitet života pacijenta i oslobađa se krevet u intenzivnoj njezi, za koji bi pacijent bio vezan do kraja života, bez ovog aparata.Bolnica često ima ovakvog pacijenta.Nesebičan angažman za obezbjeđenje i realizaciju ove donacije je učinila doktorica Vasvija lejlić koja živi i radi u Oslu.

Zahvaljujemo se donatoru i doktorici Vasviji Lejlić.

Ažurirano: Petak, 14 Travanj 2017 11:10
 
vijest-11-04-2017 Ispis E-mail

Obavijest sa Službe za očne bolesti

GRB KBZ Obavještavamo Vas da je tokom mjeseca marta u Službi za očne bolesti JU Kantonalna bolnica Zenica obilježena sedmica glaukoma, i cijeli mjesec mart 2017.godine je bio posvećen glaukomskom oboljenju. Tokom jedne sedmice je organizovano besplatnom mjerenju očnog tlaka u Službi za očne bolesti za korisnike zdravstvenih usluga. Ukupno je izvršeno 280 pregleda pacijenata, od čega je 6 pacijenata tokom pregleda odmah obrađeno i uključena je adekvatna terapija, a 19 pacijenata je upućeno na dalje dijagnostičke obrade i ti pacijenti se i dalje prate.

Akcija je ocjenjena od korisnika zdravstvenih usluga ove Službe vrlo pozitivno, a imala je odjeka ne samo u Ze-do kantonu nego i u Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu. Interesovanje su pokazali mediji u Sarajevskom, kao i Zeničko-dobojskom kantonu i svojom aktivnošću informisanja javnosti su dali značajan doprinos ovoj akciji.

Ažurirano: Utorak, 11 Travanj 2017 12:13
 
vijest-07-04-2017 Ispis E-mail

Kako Vlada Federacije pomaže zdravstvu Federacije

GRB KBZ SARAJEVO, (epssa) - Vlada Federacije BiH jučer je na sjednici u Sarajevu donijela Odluku o usvajanju Programa utrošaka s kriterijima raspodjele sredstava transfera za sanaciju zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, utvrđenih Budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu zdravstva, u iznosu od 9.000.000 konvertibilnih maraka (KM).

Na taj način je odobrena raspodjela tih sredstava zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine, i to po tri miliona KM Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla. Svrha je osiguranje dostignutog nivoa standarda sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijarnog nivoa, koje pruža pacijentima iz cijele Federacije BiH kroz održavanje i poboljšanje likvidnosti javnih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač FBiH. Sredstvima transfera će biti izmiren dio dospjelih obaveza za nabavku lijekova i drugog potrošnog materijala, te servisiranje i obnavljanje medicinske opreme zbog dotrajalosti, neophodne za osiguravanje kontinuiteta u pružanju zdravstvenih usluga u ovim javnim zdravstvenim ustanovama.

Ažurirano: Srijeda, 12 Travanj 2017 10:37
Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 26