Arhiva vijesti 2017.

JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

VIJEST-27-12-2017

POZIV ZA PRESS

GrbPoštovani predstavnici medija, obavještavamo Vas da će dana, 29.12.2017. godine (petak) u 10.00.h u sali za sastanke Direkcije Kantonalne bolnice Zenica biti održana press konferencija za medije na temu: Aktuelna situacija u JU Kantonalna Bolnica Zenica sa osvrtom na proteklu 2017. godinu.Pozivamo vas da prisustvujete press konferenciji sa gore naznačenim datumom, satnicom i mjestom održavanja iste.PDF POZIV


 

VIJEST-25-12-2017

Čestitka povodom nastupajućih praznika Božića i Nove godine

GrbPovodom nastupajućih praznika, katoličkog i pravoslavnog Božića i Nove 2018. godine, našim sugrađanima, korisnicima naših zdravstvenih usluga i poslovnim saradnicima upućujemo najiskrenije čestitke.

Menadžment i uposlenici JU Kantonalna bolnica Zenica


 

VIJEST-08-12-2017 

Posjeta predstavnika kompanije Podravka Odjelu pedijatrije

Kao i prethodnih godina u četvrtak, 7.12.2017.godine predstavnici kompanije-Podravka su posjetili Odjel pedijatrije KBZ-a i uručili poklon paketiće malim pacijentima Odjela pedijatrije.

Program posjete je organizovan sa Lino maskotom, sa ciljem da pokažu mali znak pažnje i da razvesele mališane kojima je to najpotrebnije. Medvjedić Lino je dočekan s radošću i osmjesima, a ispraćen pjesmicama i poljupcima.


 VIJEST-07-12-2017 

Obiljezavanje 1 decembra

GrbPrvi decembar, dan borbe protiv HIV/AIDS-a ove godine je obilježen u organizaciji Odjela za infektivne bolesti KBZ u sklopu kojeg radi VCCT centar (Centar za za dobrovoljno, anonimno, besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i HC). Akcija je podržana od strane Menadžmenta KBZ i Asocijacije infektologa u BiH.

Realizirano je cjelodnevno testiranje i savjetovanje na HIV/AIDS sa prigodnim poklonima u vidu ekukativnih brošura, olovaka, kondoma i kartica za nadupunu računa za mobitel. Terensko testiranje i savjetovanje je realizirano u Studentskom domu u Zenici. Testirano je i savjetovano 40 osoba.

U organizaciji ove akcije sudjelovali su:

  • Prim mr biomed sci dr Ednan Drljević, načelnik infektivnog odjela koji je ujedno i zamjenik predsjednika asocijacije infektologa u BiH
  • Prim mr.sci dr Eldira Hadžić, certificirani savjetnik u VCCT centru 
  • dr Nadira Zahirović,
  • Sabina Hasanica, VMS, glavna sestra infektivnog odjela, certificirani savjetnik u VCCT centru
  • Halida Čelikovic, medicinska sestra, certificirani savjetnik u VCCT centru.

Načelnik odjela
Prim mr biomed sci Ednan dr Drljevic specijalista infektolog


 VIJEST-28-11-2017 

Saopćenje za javnost

GrbPrvi decembar/prosinac je Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti o pandemiji ovog oboljenja, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije.

Ove godine 1. decembar obilježit će Odjel za infektivne bolesti JU Kantonalna bolnica Zenica u sklopu kojeg vodi VCCT centar (Centar za dobrovoljno, anonimno, besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i HC), a akcija će biti podržana od Asocijacije infektologa u Bosni i Hercegovini.

1 decembra 2017. godine od 8:00 do 20:00 sati na Odjelu za infektivne bolesti bit će organizovano besplatno, anonimno savjetovanje i testiranje na HIV, kao i posjeta Studenskom domu u Zenici.


VIJEST-24-11-2017

Čestitamo 25.novembar Dan državnosti BiH

GrbCijenjeni sugrađani BiH, korisnici naših zdravstvenih usluga i posjetioci naše web stranice, upućujemo vam iskrene čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Menadžment i uposlenici JU Kantonalna bolnica Zenica


 VIJEST-16-11-2017

Potpisivanje Protokola i posjeta JU Kantonalna bonica Zenica

Dana 14.11.2017. godine u zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona upriličena je posjeta visoke delegacije Italije predvođena NJ.E. Ambasadorom gdin Nicolom Minasi i potpisivanje Protokola između Zeničko-dobojskog kantona i Regije Pijemonte Italija. Tim povodom, premijer ZDK gdin. Miralem Galijašević, potpisao je Protokol o saradnji između Zeničko-dobojskog kantona i Regije Pijemonte, a nakon toga predstavnik bolnice Molinetti i direktor JU Kantonalna bolnica Zenica, doc.dr.med.sci.prim Rasim Skomorac su potpisali Protokol o saradnji ove dvije bolnice

Nakon potpisivanja Protokola direktor JU Kantonalna bolnica Zenica je istakao važnost potpisanog Protokola i saradnje u budućem rada Kantonalne bolnice, te naglasio da je dosadašnja saradnja koja je bazirana na ranije potpisanom Protokolu iz 2010. godine tekla u najboljem redu, te da se to pokazalo i ovaj put: “Uspjeli smo kroz saradnju s našim prijateljima iz Italije osnovati Odjel za onkologiju i radioterapiju koji su ogledni i mogu biti primjer odjelima ne samo u ovoj državi nego i šire u punoj funkcionalnosti, sa očuvanim vezama sa italijanskom onkološkom mrežom, što je dalo posebnu snagu za razvoj Odjela, a svakako postoje još mnoge oblasti u koje možemo širiti saradnju i još više povećati naše kapacitete i odgovoriti zahtjevima naših korisnika“.

Nakon potpisivanja Protokola delegacija se uputila u oblilazak JU Kantonalna bolnica Zenica, a obilazak su predvodili direktor JU Kantonalna bolnica Zenica, pomoćnik za medicinska pitanja i načelnica Odjela onkologije i radioterapije.

Dana 15.11.2017. godine italijanski ljekari su boravili na Odjelu onkologije i radioterapije, te su postignuti dogovori za nastavak dosadašnje vrlo uspješne saradnje na višem naučnom i stručnom nivou. Također su precizirani termini realizacije planiranih projekata koji će biti od velikog značaja za potpunu i kvalitetnu uslugu koja će se pružati onkološkim pacijentima. Dva tima ljekara naše Ustanove, različitih profila početkom naredne godine boravit će na dodatnoj edukaciji na onkološkoj klinici u Torinu.


VIJEST-13-11-2017 

Obavljene edukacije ESASSO (European School for Advanced Studies in Ophthalmology) modul Cataract and Intraocular refractive Surgery u Luganu (Švicarska)

U periodu od 23.- 27 oktobra 2017 godine kao uposlenik KB Zenica, Odjela oftalmologije, doktor specijalista, Aida Musić uspješno je obavila edukaciju ESASSO (European School for Advanced Studies in Ophthalmology) modul Cataract and Intraocular refractive Surgery u Luganu Švicarska, kao jedini učesnik iz Bosne i Hercegovine i zemalja susjedne regije.

Učesnika je bilo trideset troje doktora oftalmologije iz različitih zemalja Evrope i svijeta.


VIJEST-10-11-2017 

Ljekari patologije pohađali školu patologije u Sarajevu

Zahvaljujući finansijskoj podršci koju je odobrio menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica, ljekari specijalisti: dr Senada Čoloman Mušić i dr Fatima Juković Bihorac, te četiri ljekara na specijalizaciji: dr Arina Čeliković, dr Ikra Čehajić, dr Kanita Pojskić i dr Tea Kosić sa Odjela patologije JU KBZ su prisustvovali na „11. Bryan Warren School of Pathology“, koja je održana 4. i 5. novembra 2017. godine.

Školu su organizovali: British Division of the International Academy of Pathology United Kingdom, Department of Pathology Clinical Centre of the University of Sarajevo Bosnia and Herzegovina, Association of Basic Medical Sciences of Federation of Bosnia and Herzegovina. Predavanja su bila iz oblasti ginekološke i endokrine patologije koja su prezentirali stručnjaci iz tih oblasti, i to: prof Daniel Berney (Royal London Hospital, London UK) i dr Sanjin Manek (Oxford University Hospitals, Oxford UK), a prisustvovali su ljekari iz više zemalja.Prikazane teme iz navedenih oblasti, uz praktična pitanja, prikaz slučaja i razmjena iskustava među učesnicima, bit će korisna u daljem radu i školovanju uposlenika Odjela patologije, obzirom da je ova patologija znatno zastupljena u svakodnevnom radu.


VIJEST-09-11-2017

Unapređenje u naučno-nastavno zvanje vanrednog profesora

Prof. dr med. sc. prim. Mekić-Abazović AlmaOdlukom Senata Univerziteta u Zenici je izvršen izbor prof. dr med. sc. prim. Mekić-Abazović Alme u naučno- nastavno zvanje vanredni profesor za nastavne predmete: “Urgentna medicina“ na studijskom programu Zdravstvena njega Medicinskog fakulteta Univerziteta u u Zenici. Prof. dr med. sc. prim. Mekić-Abazović Alma, specijalista Urgentne medicine, subspecijalista medikalni onkolog, je postigla zavidne rezultate na stručnom i naučnom nivou.

U organizaciji Fondacije "Sanela Redžepagić", pacijentice oboljele od karcinoma dojke su u polugodišnjoj akciji birale svog najboljeg onkologa u cijeloj državi.za 2013.godinu. Po izboru pacijentica, proglašena za najboljeg onkologa države B i H u 2013.godini.

Stručno priznanje primarijus od Federalnog Ministarstva zdravlja BiH je dobila 2012.godine za izuzetan i inovativan rad na polju Urgentne medicine koju je etablirala na sekundarnom nivou, te polju Onkologije kao tercijernom nivou gdje je bila jedan od začetnika.

Autor je jednog Univerzitetskog udžbenika, jedne monografije, koator tri monografije i 63 stručna i naučna rada. Mentor je destina magistarskih radova na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

O unapređenju u naučno- nastavno zvanje vanredni profesor za sebe lično kao zdravstvenog radnika, kao i za Ustanovu u kojoj radi prof.dr med sci.prim.Mekić-Abazović Alma je rekla:
"Imati cilj i stremiti njegovom ostvarenju je garancija uspjeha.Uspjeh je tim veći,ako se napravi spoj stručnog i naučnog rada. Pri tome nikako ne treba zaboraviti da je potrebna apsolutna posvećenost tom cilju koji zahtijeva maksimalnu energiju, znanje i iskustvo. Potpuni uspjeh je sve to nesebično prenijeti mladim naraštajima kojima će to biti putokaz u svijet nauke".

S obzirom da je jedan od ciljeva u razvoju Bolnice , povezivanje sa Univerzitetom, te prerastanje Bolnice u Univerzitetsko-kliničku bolnicu, sigurno je da je i ovo akademsko zvanje vanrednog profesora kao i akademska zvanja doktora i magistara nauka naše Ustanove preduslov za sticanje referenci za Univerzitetsku kliničku bolnicu.


VIJEST-08-11-2017 

Obavjest o uvođenju nove dijagnostičke metode na Odjelu pedijatrije

Na odjelu pedijatrije JU Kantonalna bolnica Zenica u okviru rada Nefrološkog savjetovališta za djecu uvedena je nova dijagnostička metoda koja predstavlja zlatni standard za utvrđivanje funkcije donjeg urinarnog trakta.Urodinamsko ispitivanje je metoda kojom se na veoma jednostavan, lak i bezbolan način vrši ispitivanje funkcije urinarnog sistema, posebno mokraćnog mjehura i mišića važnih za kontrolu mokrenja.

Urodinamičko ispitivanje se odvija u nekoliko faza: urofloumetrija – mjerenje protoka urina, urofloumetrija sa EMG (elektromiografija) i cistometrija – mjerenje odnosa zapremine, pritiska i protoka urina. Ispitivanja funkcije mokraćnog mjehura su stekla široku primjenu u pedijatriji, urologiji, ginekologiji, neurologiji i gerijatriji.

Ovu dijaganostičku pretragu smo do sada obavljali upućivanjem u KCUS i UKC Tuzla. Pretraga se radi na Aparatu za urodinamiku koji je KBZ obezbjedila iz sredstava osnivača.


VIJEST-06-11-2017-02 

Vijest o učešću dr Nine Jovanović na 51. Nacionalnom Kongresu Turske asocijacije oftalmologa.

U periodu od 24. do 29. oktobra/listopada 2017. godine u Antaliji, Turska održan je 51. Nacionalni Kongres Turske asocijacije oftalmologa sa internacionalnim učešćem. Broj registriranih učenika bio je oko 2400, a stručne sesije i prezentacije simultatno su se odvijale u 18 kongresnih sala.

Posljednih šest godina Turska asocijalcija oftalmologa organizira sekciju „Young Ophthalmologist“, pozivajući mlade, istaknute oftalmologe iz različitih zemalja da održe stručno i informativno predavanje.

Ove godine 25 mladih oftalmologa organiziralo je predavanje tokom 4 panel sesije. Prvi put ispred Bosne i Hercegovine pozvana je i dr Nina Jovanović, ljekar specijalista oftalmologije JU Kantonalna bolnica Zenica, koja je držala dva predavanja: naučno- istraživačkog i informativno – edukacijskog tipa. Cilj je svakako da se i u budućnosti nastavi saradnja između Turske asocijacije oftalmologa i Udruženja oftalmologaF Bosne i Hercegovine.