JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

  OBAVJEŠTENJE O PRIJEMU KURBANSKOG MESA

    Javna ustanova Kantonalna bolnica Zenica  će i ove godine vršiti prijem donacija kurbanskog mesa. U skladu sa navedenim, molimo vas da u predstojećim danima Kurban Bajrama pokažete solidarnost sa pacijentima KB Zenica i kroz donacije kurbanskog mesa omogućite, kako kvalitetniju ishranu korosnicima naših usluga, tako i pomoć Bolnici.

    Sve zainteresirane molimo da nas kontaktiraju putem kontakt brojeva i osoba, navedenih na kraju obavjesti, kako bi dogovorili detalje o isporuci doniranog mesa.

    Prijem kurbana organizujemo u saradnji i po savjetima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Ze-do kantona, iz kojih izdvajamo:

„Obzirom da su uveliko u toku pripremne radnje osoba koje namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana, neophodno je naglasiti važne procedure koje osiguravaju ispravno zdravstveno stanje životinja namijenjenih za klanje. Apelujemo na građane koji nabavljaju kurban, da posebno obrate pažnju prilikom nabavke, odnosno, kupovine životinja namijenjenih za klanje kurbana, da zahtijevaju njihovu prateću zdravstvenu dokumentaciju, te da je obavezno i neophodno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja, te mesa i organa zaklane životinje poslije klanja. Preporučujemo da se klanje kurbana obavlja u klaoničkim objektima, od strane certificiranih i stručnih osoba. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.“

 

   Podržavamo ove stručne savjete Instituta i smatramo da ćemo ovakvim pristupom doprinjeti očuvanju zdravlja stanovništva, a i naših pacijenata sa aspekta primljenog kurbanskog mesa i ishrane pacijenata. Radi toga obavještavamo sve one koji namjeravaju donirati meso KB Zenica da se pridržavaju sljedećih uslova pod kojima možemo primiti kurbansko meso:

  • Možemo primiti meso životinja poznatog porijekla, prethodno pregledanih životinja od strane ovlaštenih veterinarskih organizacija, uz posjedovanje potvrda o zdravstvenoj ispravnosti.
  • Stručni savjet je da meso koje primamo bude u jednom komadu, odnosno većim komadima, radi lakšeg skladištenja i daljeg upravljanja, pa ne možemo primati prethodno rasparčano i usitnjeno meso.
  • Ne možemo primiti glave životinja, unutrašnje organe, iznutrice, ogoljene kosti, i druge neprikladne dijelove zaklanih životinja.

   Molimo donatore da se pridržavaju navedenog čime ćemo izbjeći neprijatnosti vraćanja mesa sa mjesta prijema.

Naši kontakt telefoni su:  Bolnica:  
032 447 010 – tehnički sekretar,  fax: 032 226 576
E mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Osobe zadužene za prijem mesa:

  Fatima: 062 458 673

 Mirsad : 062 642 066

Zahvalni smo vam na donaciji

Juli, 2020 godine                                                                 Kantonalna bolnica Zenica