VIJEST-18-07-2023

JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

U Kantonalnoj bolnici Zenica svečano pušten u rad linearni akcelerator

GrbLinearni akcelerator je visoko napredni medicinski aparat koji se koristi u terapiji zračenjem za liječenje različitih vrsta karcinoma. Ovaj uređaj omogućuje precizno usmjeravanje visoko energičnih rendgenskih zraka na tumore, čime se ciljano uništava maligno tkivo, a istovremeno minimalizira šteta na zdravim tkivima.

Svečanom događaju prisustovao je direktor JU Kantonalne  bolnice Zenica dr. Tarik Zulović, prof.dr.med.sc.prim. Alma Mekić-Abazović, premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Tanja Radoš-Kosić.

 Grb  Grb  Grb    

“Što se tiče ovog aparata, on je podigao uslugu na viši nivo. Aparat koji smo prije koristili uredno je pružao uslugu našim pacijentima. U početku kada je radioterapija bila u povoju načelnica službe je planirala da se naprave odmah dva bunkera jer smo išli ka tome da će nam trebati dva aparata u veoma kratkom vremenskom roku. Vlada FBiH je po programu finansijske konsolidacije dodijelila Kantonalnoj bolnici Zenica 22 miliona KM i od tih sredstava mi smo se opredijelili da uložimo 5,5 miliona KM za nabavku linearnog akceleratora. Očekujemo i uskoro završetak tendera za CT simulator kojim će ovaj aparat dobiti još jedan dio uz pomoć kojeg će se moći praviti presjek rada i pratiti kvalitetnije usluga”, kazao je direktor JU Kantonalna bolnica Zenica dr. Tarik Zulović i obrazložio da je ova ustanova pružala usluge radioterapije i pacijentima iz Kliničkog centra u Tuzli.

“Direktor Kliničkog centra u Tuzli konaktirao je mene prije par mjeseci i kazao mi da imaju problem sa pružanjem usluge radioterapije u svojoj ustanovi tako da smo mi obezbjedili njihovim pacijentima da dobiju uslugu u našoj bolnici, a pacijenti iz naše Bolnice nisu bili ni malo ugroženi niti je kvalitet usluge trpio.”

Nakon direktora JU Kantonalne bolnice Zenica dr. Zulovića prisutnima se obratila i prof.dr.med.sc.prim. Alma Mekić-Abazović koja je govorila o želji staroj preko 10 godina, a koja je napokon realizovana.
“Ovo je vizija koja datira iz 2012. godine i tada bila samo na papiru, a danas se ostvarila. Direktor Zulović je rekao da smo predvidjeli dva aparata shodno vremenu i predviđanju enormnog porasta onkoloških pacijenata, nažalost, ali pokazala se kolika je to opravdanost upravo danas. Niko nije znao da ćemo raditi tri kantona. Mi smo 2012. godine, kada smo pustili Odsjek radioterapije u rad, krenuli stidljivo sa manjim brojem usluga i manjim patologijama, ali se nismo dali zaustaviti na tome. Proširili smo kompletne, i pružamo kompletne usluge, osim brahiterapije jer nemamo aplikatora za brahiterapiju i samo tu patologiju grlića maternice uterusa šaljemo ka Kliničkom centru. Osim Zeničko-dobojskog pružamo usluge pacijentima i iz Srednjobosanskog kantona i pacijentima iz Tuzlanskog kantona. Kvalitet usluga ide za dva do tri stepena više, a ono što nam za to treba je kadar.”

Kada je u pitanju broj onokoloških pacijenata u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, prof.dr.med.sc.prim. Alma Mekić-Abazović je kazala:“Što se tiče brojki vrlo je teško u ovom momentu precizno odgovoriti. Naš aparat na dnevnoj bazi radi 45 pacijenata i mislim da je to nešto vrijedno respekta. Niti u jednom momentu naš aparat nije stao sa radom, tako da pacijenti iz bilo kojeg kantona nisu bili uskraćeni za uslugu. Dodatni kapacitet sa novim aparatom će biti 25 pacijenata, za početak, na dnevnoj bazi. Obzirom da pokrivamo tri kantona, nama će se novčana sredstva što se tiče Federalnog fonda udvostručiti, što će nam dati priliku da apliciramo sa većim brojem usluga.

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić iskazala je zadovoljstvo povodom puštanja u rad novog linearnog akceleratora i iskoristila je priliku da najavi nove projekte koji se tiču Kantonalne bolnice Zenica.

“Do kraja godine imamo u planu potpisati tri nova ugovora. Prvi ugovor je vezan za projektovanje i izradu gasovodne mreže i izgraditi regulatornu mjernu stanicu koja će zadovoljiti potrebe Kantonalne bolnice Zenica. Drugi ugovor je vezan za projektovanje građevinskih radova u pogledu energetske efikasnosti kojim je planirana rekonstrukcija 32 000 metara kvadratnih, nadogradnja 2800 metara kvadratnih na postojećim objektima. Treći ugovor je vezan za izgradnju kotlovnice, prvi put u BiH, takozvani Zeleni fidik.”

Direktor Zulović je kazao i da će Kantonalna bolnica Zenica uskoro raspisati nove javne pozive za izgradnju Koronarne jedinice i za izgradnju Zgrade medicinskog otpada. Najavljeno je i raspisivanje novog javnog poziva za novog partnera kako bi pacijenti u Zeničko-dobojskom kantonu konačno imali savremenu uslugu vezanu za Interventnu kardiologiju.

Kantonalna bolnica Zenica kao Univerzitetska bolnica

“Kantonalna bolnica Zenica ispunila je sve uslove da se dobije status Univerzitetske bolnice, ali je ostao sporan prostor vezan za Stacionar. Mi smo potpisali i ponudili nacrt ugovora za zakup tog prostora, ali još nismo dobili odgovor. Nadamo se da će u skorije vrijeme i to biti završeno”, kazao je direktor Zulović.”

Statistika onkoloških pacijenata u Zeničko-dobojskom kantonu

“Kantonalna bolnica Zenica u zadnje dvije godine ima više onkoloških pacijenata i usluga nego Klinički univerzitetski centar Sarajevo. Godišnje povećanje onkoloških pacijenata je 3 puta veće. Pomenuti podatak o porastu broja onkoloških pacijenata je podatak koji nas plaši”, kazala je prof.dr.med.sc.prim. Alma Mekić-Abazović.

Na kraju press konferencije se obratila i ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Tanja Radoš-Kosić koja je kazala da će Ministarstvo zdravstva uvijek podržavati nabavku aparata koji će biti od značaja za najugroženije pacijente, a to su onkološki pacijenti. Dodala je i to da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona ove godine osigurala sredstva od tri miliona KM za subspecijalizaciju i specijalizaciju što je u planu i za 2024. godinu jer je osim kvalitetnih aparata od velikog značaja imati i adekvatnu kadrologiju.

Nabavka novog linearnog akceleratora predstavlja veliki korak naprijed za Kantonalnu bolnicu Zenica i pacijente koji se suočavaju s onkološkim oboljenjima.

Ovaj napredni uređaj ima brojne funkcionalnosti koje će olakšati dijagnostiku, planiranje i provođenje radioterapije, te omogućiti prilagođavanje tretmana individualnim potrebama svakog pacijenta.Nabavka ovog visokotehnološkog uređaja potvrđuje predanost bolnice kontinuiranom unapređenju kvalitete zdravstvene skrbi i pružanju vrhunske terapije zračenjem. Svi pacijenti koji se liječe u Kantonalnoj bolnici Zenica imat će koristi od ove značajne nabavke, koja će unaprijediti mogućnosti liječenja i pružiti nadu za brže ozdravljenje.

VIDEO SA PRESS KONFERENCIJE

TEXT I VIDEO PREUZETI SA ZENIT.BA SLIKE IT SLUŽBA KBZ