VIJEST-10-01-2024

JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

U JU Kantonalna bolnica Zenica uspješno obavljen kompleksan operativni zahvat pelvične egzanteracije i formiranje vlažne kolostome s dva izlaza
(Double Barreled Wet Colostomy - DBWC)

GrbDana 07. 12 2023. godine, u Odjeljenju hirurških bolesti JU Kantonalna bolnica Zenica uspješno je provedena izuzetno kompleksna operacija pelvične egzanteracije i formiranja vlažne kolostome s dva izlaza (Double Barreled Wet Colostomy - DBWC). Ova operacija je sedma po redu koja je uspješno izvedena u navedenom Odjeljenju, a druga ove godine.
Tim predvođen prim. dr. Senadom Derviševićem činili su abdominalni hirurzi: dr. Goran Zovko, dr. Elvedin Selimanović, specijalizant dr. Demir Muračević; urolozi: dr. Muhamed Salčinović, dr. Kenan Fazlihodžić, kao i anesteziolozi, radiolozi i onkolozi bez kojih ova procedura ne bi bila moguća.
Vlažna kolostoma (DBWC) podrazumijeva istovremenu urinarnu i fekalnu diverziju sigurnom hirurškom procedurom putem jedne abdominalne stome. Ova tehnika se primjenjuje kao kurativni zahvat kod pacijenata s lokalno uznapredovalim, resektabilnim malignitetima male zdjelice, ili kao palijativna procedura kod neresektabilnih pelvičnih lezija s prisutnom urinarnom i fekalnom opstrukcijom te fistulizacijom uzrokovanom progresijom maligne bolesti.
Navedena procedura prvi put je izvedena u našoj ustanovi 2016. godine, kao kurativni zahvat za pacijenticu rođenu 1965. godine, koja do danas nema recidiva osnovnog oboljenja te redovito dolazi na godišnje onkološke kontrole.
Rezultati našeg rada predstavljeni su na Kongresu Hrvatskog društva za digestivnu hirurgiju s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji, u maju 2023. godine, i dobili su pozitivne ocjene kongresnog odbora i prisutnih sudionika.
Važno je napomenuti da smo jedini centar u Bosni i Hercegovini gdje se izvodi ova vrsta operativnog zahvata s ciljem poboljšanja općeg zdravstvenog stanja i kvalitete života pacijenata.
JU Kantonalna bolnica Zenica potvrđuje da dobro planiranje i upravljanje doprinose napretku u pružanju zdravstvenih usluga našim pacijentima.
Vjerujemo da će naš operativni tim i dalje slijediti načela stalnog unapređenja kvalitete i efikasnosti zdravstvene zaštite u skladu s suvremenim dostignućima medicinske znanosti i prakse te postizati najbolje moguće rezultate unutar raspoloživih resursa u zdravstvu.