VIJEST-24-04-2024

JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

U JU Kantonalna bolnica Zenica uspješno izvedena još jedna eksplantacija

GrbU JU Kantonalna bolnica Zenica, 23.04. 2024 godine, uspješno je izvedena eksplantacija  organa sa moždano mrtvog donora.

Multiorganska eksplantacija je obavljena u saradnji medicinskih  timova radnika JZU UKC Tuzla, JZU UKC Sarajevo i radnika JU Kantonalne bolnice Zenica na čelu sa koordinatorom za transplantaciju  u KB Zenica  mr. bio. med. sci  primarijus dr Čaušević  Senadom i zamjenicom koordinatora dr Adisom Šabanović Adilović.

Donirani organi usmjereni su prema UKC Sarajevo i UKC Tuzla gdje je izvršena transplantacija doniranih organa : dva bubrega  i rožnjača u KCU Sarajevo, jetra i rožnjača u UKC Tuzla.Kod svih pacijenata koji su primili organe postoperativni oporavak odvija se očekivano.


Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica neizmjerno se zahvaljuje porodici preminulog pacijenta koji su dali svoju saglasnost da se izvede eksplantacija doniranih organa, na osnovu koje će dobiti šansu i mogućnost za kvalitetniji život ljudi kojima je to bilo neophodno.  Uposlenicima naše ustanove predstavlja dodatni motiv da ovaj humani posao nastave da rade u budućnosti.

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica ovom prilikom, još jednom izražava poštovanje i zahvalnost medicinskom timu uposlenika JU Kantonalne bolnice Zenica koji je na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa.

Menadžment JU Kantonalne bolnice Zenica.